Svenskt Trä

Säsongen för limträ är i full gång

Dela

Limträ fortsätter att ta marknadsandelar och jämfört med första kvartalet förra året har försäljningen av limträ ökat med över 6 procent 2020. En av anledningarna är att säsongen för både stor- och småskaligt byggande i limträ startat tidigare i år. De svenska limträtillverkarna tror på fortsatt ökning framöver.

Bilden kan användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Bilden kan användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.

- Vintern har varit mycket begränsad i stora delar av mellersta och södra Sverige, vilket gjort att säsongen kunnat dra igång tidigare i år. Många av de stora träbyggnaderna i landet har kommit igång väl och fler är på väg. Vi får fortsatt in stora beställningar och förväntar oss att försäljningen av limträ fortsätter i samma takt framöver, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Företag inom bygg- och anläggningsverksamhet rapporterar sammantaget till Statistiska centralbyrån, SCB, om ett ökat byggande de senaste tre månaderna. Siffrorna för försäljningen av limträ visar detsamma. Den totala försäljningen av limträ fortsätter att öka och jämfört med första kvartalet föregående år har försäljningen av limträ ökat med över 6 procent. Försäljning av projektbalk har ökat med 2 procent och lagerbalk som säljs via bygghandeln med över 13 procent. De kommande tre månaderna tror dock företagen inom bygg- och anläggningsverksamhet att byggandet kommer att minska enligt SCB:s statistik. De svenska limträtillverkarna tror inte att det påverkar limträförsäljningen.

- Utöver flerbostadshus byggs och planeras även hallar och ridhus i limträ. Vi ser en fortsatt god efterfrågan på stora projekt i trä, säger Tomas Kling, produktspecialist limträ på Setra Group AB.

Tidiga vårtecken och mer tid spenderad hemma gör också att många inspirerats till att renovera hemma eller i sommarstugan och planera nya sommarprojekt.

- Vår och sommar har alltid varit bygghandelns högsäsong, kanske nu mer än någonsin när många spenderar mycket tid hemma. Jag är säker på att vi kommer att se en ökning av försäljning av lagerbalk hos bygghandeln kommande månader. Limträ är ett utmärkt val för den som ska bygga uterum, pergola eller trädgårdsmöbler i sommar, säger Lars Källströmer, försäljningschef för byggprodukter på Martinsons Trä AB.

Sverige är ett traditionellt skogsland med hållbar tillgång till förnybar råvara och närproducerade limträprodukter. Ett av argumenten för att bygga i limträ är dess tillgänglighet och att det är enkelt att bearbeta.

- Vår skog fortsätter att växa och råvaran finns bokstavligen bakom hörnet. Att bygga i limträ innebär därför inte bara miljöfördelar och kostnadsbesparingar, det är ett också sätt att trygga den svenska ekonomin, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden kan användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Bilden kan användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Med trä kan vi bygga och må bättre22.12.2020 09:37:50 CETPressmeddelande

Hållbart byggande är idag lika med miljöanpassat och klimatsmart. Och det stämmer så klart, men det är en lite snäv definition. För visst borde begreppet även spegla hur byggandet påverkar individens välbefinnande – hur vi mår helt enkelt? Här kan Sveriges kommuner göra en värdefull insats. Byggde kommunerna mer i limträ skulle de bidra till både minskad klimatpåverkan och ökat välmående. Det skulle vara äkta hållbarhet och göra skillnad som både syns och märks.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum