Satelliter ger detaljerade bilder av växthusgaser
Eftersom ökande nivåer av växthusgaser får vårt klimat att förändras är det viktigt att förstå exakt varifrån gaserna kommer och hur de sprids i atmosfären. ESA:s initiativ mot klimatförändringar tar hjälp av satelliter för att få en detaljerad bild av koldioxid och metan – de två mänskligt framtagna gaserna som är de största bovarna i den globala uppvärmningen. Genom en säkrare kartläggning kan bättre underbyggda politiska beslut tas i kampen mot människans påverkan på klimatet.

Växthusgaserna i vår atmosfär är rekordhöga. En rapport från World Meteorological Organisation’s State of the Global Climate visar att förra årets nivåer av koldioxid och metan låg 150 - 250% högre än innan industrialiseringen. ESA:s Greenhouse Gases Climate Change Initiative har nu tagit fram nya bildserier av hur växthusgaser beter sig över tid i vår atmosfär.
Datan har genererats genom ett samarbete mellan flera satelliter: ESA:s Copernicus Sentinel-5P, Nasas Orbiting Carbon Observarory (OCO-2), Kinas TanSat och Japans Gosat-2. Tillsammans ger dessa satelliter så pass detaljerad information att det går att urskilja variationen mellan de båda gaserna under olika årstider.
- Vi har gjort betydande framsteg för att bättre hantera ovissheten i datan och dessutom ökar vi täckningen över jorden. För första gången kan vi nu få detaljerad information om lokala metanutsläppskällor, säger Michael Buchwitz, forskare vid University of Bremen i Tyskland och forskningsledare på Greenhouse Gas Initiativ.
Datan från Copernicus Sentinel-5P ger spektakulära resultat. Bland de satelliter som används är Sentinel-5p en av de viktigaste. Med satellitens toppmoderna instrument, Tropomi, kan den övervaka jordens atmosfäriska gaser på en över 2 600 km bred remsa. På så sätt kan den avbilda luftföroreningar mer exakt och med högre upplösning än vad som någonsin tidigare gjorts från rymden.
Att använda ny data från en mängd satelliter hjälper forskare att minska osäkerheten och förfina noggrannheten i de långsiktiga klimatregistern. I sin tur bildar dessa data de empiriska bevis som används för att mer exakt modellera utsläpp och källor och sänkor som används för att förutsäga framtida atmosfäriska växthusgaser. Detta kan i slutändan användas för att ta underbyggda beslut i klimatpolitiken.
Att kunna upptäcka metanutsläpp till följd av mänsklig aktivitet på ett så detaljerat sätt är betydande. Informationen kan hjälpa länder att bedöma effektiviteten i deras klimatåtgärder, validera nationella utsläpp och spåra framstegen mot att uppfylla landets åtaganden gentemot Parisavtalet.
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Nytt satellitrekord sattes i helgen25.1.2021 14:14:25 CET | Nyheter
Det amerikanska rymdföretaget SpaceX slog i helgen, den 24 januari, rekord när de skickade upp sammanlagt 143 satelliter ombord på en och samma raket.
ESA presenterar sin nya generaldirektör15.1.2021 09:38:17 CET | Pressmeddelande
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.
Så blir rymdåret 202111.1.2021 14:05:24 CET | Nyheter
Nytt år och nya rymdhändelser att se fram emot! 2021 väntas bli ett viktigt år för rymdforskningen med extra stort fokus på planeten Mars. Vi har listat några av höjdpunkterna.
Europa varmare än någonsin 20208.1.2021 10:19:47 CET | Nyheter
I ett pressmeddelande rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus att 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Temperaturen var 0,4° C varmare än 2019. Globalt har de största temperaturskillnaderna uppmätts över Arktis och Norra Sibirien.
Rymdspindlar styrs av ljus16.12.2020 09:00:54 CET | Nyheter
Bananspindeln är inte bara en nätspinnare av rang, den håller nu även rekordet för flest spindeldagar i rymden. Forskare studerade spindelns nätspinnande i tyngdlöshet och kom fram till att utan gravitation är det ljuset som styr hur spindeln agerar.
Användarnära skogs-app mot granbarkborre vinner Hack for Sweden 3657.12.2020 13:48:26 CET | Pressmeddelande
I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365. Lag Mellerud PK med Mattis Hallén och hans studiekamrater från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. Vinnaren belönas med 25 000 kr.
Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre4.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum