Akademikerförbundet SSR

”Satsa på äldrekuratorer i framtidens äldreomsorg”

Dela

Åtta av tio medlemmar i Akademikerförbundet SSR vill ha mer resurser till äldreomsorgen. Men inte enbart mer pengar behövs, anser förbundet som bland annat kräver en satsning på äldrekuratorer och färre anställda per chef. "Låt Coronakommissionens rapport bli startskottet. Nu måste politikerna lyssna på äldreomsorgens anställda", säger Heike Erkers, förbundsordförande.

Akademikerförbundet SSR som bland annat organiserar akademiker inom stora delar av välfärden har nyligen frågat 9700 medlemmar vilka delar av den gemensamma välfärden som behöver mer resurser med anledning av pandemin. Fler än åtta av tio, 84 procent, anser att det borde satsas mer eller mycket mer på äldreomsorgen.

Akademikerförbundet SSR pekar dock på att det inte bara behövs mer resurser. Redan befintliga yrkesgrupper i äldreomsorgen måste stärkas, men förbundet vill också se en genomlysning av vilka ytterligare yrken som behövs i framtidens äldreomsorg.

- Många fler kompetenser behövs. Inte minst behövs en satsning på äldrekuratorer. Ökad ensamhet och multisjuka bland äldre ökar behoven av psykosocialt stöd. Äldrekuratorer skulle öka tryggheten och kvaliteten för äldre, anhöriga och övrig personal i äldreomsorgen, säger Heike Erkers.

Det behövs också en ordentlig genomgång av bemanningen och betydligt mindre arbetsgrupper än idag för att locka fler att stanna kvar och utveckla äldreomsorgen, anser Akademikerförbundet SSR.

- En nyckel till kvalitet i äldreomsorgen är kontinuitet. Då krävs också att chefer får möjlighet att påverka verksamheten och stödja medarbetarna. Chefer ska inte som idag tvingas att ibland ha ansvar för över sextio medarbetare. Det är nästan omöjliga uppdrag och ger ingen bra omsorg, säger Heike Erkers.

Kontakter

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08-617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra nära 74 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum