Film i VästFilm i Väst

Satsa på regionerna för en stärkt public service

Dela
Bryt centraliseringen och beslutsmakten till Stockholm. Ge SVT i uppdrag att se till att tv-drama och högkvalitativa program för barn och unga kontinuerligt produceras ute i landet. Det säger Tomas Eskilsson, strategichef på Film i Väst inför det Filmpolitiska toppmötet i Göteborg den 25 januari.

För fem år sedan ändrades vår konsumtion av film och tv-drama i grunden. Då slog Netflix, HBO och ViaPlay igenom och gjorde tittaren till kung över sin egen tablå och tittartid. Globalt investerar bara Netflix 15 miljarder dollar på film och tv-drama i år. Och mer är på gång.

Disney/Fox vill gå om Netflix och bli störst i världen. Amerikanska mediejättar dominerar, men kinesiska intressen är på mycket stark frammarsch.

Därför är det avgörande att vi får en bred diskussion om svensk film och tv-drama. Den pågående utredningen om SVTs uppdrag och public services roll är en bra utgångspunkt. Här vill Film i Väst, som en av Nordens ledande investerare och samproducent av film och tv-drama, bidra.

Det mest grundläggande är att bevara och befästa public service oberoende och att det hålls armslängds avstånd mellan politiken och själva innehållet i programutbudet.

Svensk films ställning är relativt svag. På bio är marknadsandelen låg om vi jämför med Norden. Bara enstaka filmer blir verkliga publiksuccéer. Med lägre lönelägen utomlands och med lockande skatterabatter vänder sig allt fler produktioner utomlands för inspelning.

SVT är en av de centrala finansiärerna av film och tv-drama men också en garant för att det produceras svenskspråkigt drama och film av hög kvalitet. SVT måste få ett fortsatt ansvar film och tv-drama.

Ett stort problem är att utredningen inte föreslår några ambitionshöjningar på detta område. SVT måste få ökade resurser för produktion av svenskt tv-drama.

Ur ett lokalt, regionalt och demokratiskt perspektiv ska public service spegla hela landet. För några år sedan fanns det en dramaansvarig i Göteborg (och Malmö). Det gör det inte längre. Utan Film i Västs investeringar hade inte publiksuccéer som Vår tid är nu eller Springfloden kunnat spelas in i Västra Götaland.

Därför måste centraliseringen och beslutsmakten till Stockholm brytas. Ge SVT i uppdrag att se till att tv-drama och högkvalitativa program för barn och unga kontinuerligt produceras ute i landet.

Här har vi regional aktörer en viktig roll. Film i Väst investerar årligen knappt 70 miljoner i långfilm och 25 miljoner i svenskt tv-drama. Med fler SVT-produktioner ute i landet utvecklar vi kompetensen och sysselsättning i en expanderande bransch. Men den största effekten kan bli att även dagens barn och unga inser att svensk film och tv-drama är värda att titta på.

Tomas Eskilsson, strategichef för Film i Väst

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye