Socialdemokraterna

Satsa på vården för psykisk ohälsa, sälj inte ut BUP!

Dela

Socialdemokraterna presenterar i dag flera förslag för att minska den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar. Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och sätta stopp för sönderprivatiseringen och utförsäljningar i vården och skolan. Vi går till val på satsningar på vården för psykisk ohälsa och på att stoppa utförsäljningarna av BUP – inte ett enda BUP ska säljas ut där Socialdemokraterna styr.

Psykisk ohälsa har varit ett växande samhällsproblem under lång tid. För att bryta utvecklingen är det viktigt att tidigt uppmärksamma och förebygga skillnader i hälsa, utveckling och uppväxtmiljö hos barn och unga. Det behöver också bli enklare att få en första kontakt med vården.

– Vi måste bryta utvecklingen av psykisk ohälsa. Ändå väljer Moderaterna att stänga ner och sälja ut BUP-mottagningar i regioner där de styr. Det kommer vi socialdemokrater aldrig göra. Varje dag sätter vi barnen före skattesänkningar eller utförsäljningar, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Trots personalens protester har Moderaterna sålt ut BUP i Region Dalarna. Om de vinner regionvalen i Västerbotten, Västmanland, Stockholm och Örebro så ska BUP även privatiseras där.

– I Region Dalarna har privatiseringen av BUP lett till längre köer, bristande arbetsmiljö och en mer ojämlik vård. Det är uppenbart att Moderaterna sätter vårdbolagens intressen framför barnen. Vi vill satsa mer på vården för barn med psykisk ohälsa, inte stänga BUP-mottagningar, säger Elin Norén (S), oppositionsråd Region Dalarna.

Stoppa utförsäljningarna

Inte en enda BUP ska säljas ut i de regioner där Socialdemokraterna styr. Detta är ett område som behöver satsas på, så fler barn får vård och stöd i tid.

Snabbare kontakt med vården

Alla barn och unga som drabbas av psykisk ohälsa ska få snabbare kontakt med vården. ”En väg in” behövs i alla regioner så att barn och unga lätt kan hitta rätt i vården. Det kan handla om ett enda telefonnummer som barn eller deras föräldrar kan ringa och få hjälp till rätt vårdnivå.

Bygg ut första linjens psykiatri

Socialdemokraterna vill bygga ut och utveckla första linjens psykiatri, med fler psykologer och kuratorer på vårdcentralerna.

Stärk elevhälsan

Vi vill stärka elevhälsan och skolans roll i att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa, till exempel genom hälsosamtal där frågor om psykisk hälsa ingår.

Fler ungdomsmottagningar

Vi vill se fler ungdomsmottagningar som ska kunna ge stöd till barn och unga med lättare psykisk ohälsa.

Nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Vi vill införa en nationell stödlinje för psykisk ohälsa som kan ge ett professionellt och anonymt samtalsstöd, via till exempel telefon eller chatt, till personer med psykisk ohälsa eller självmordstankar och deras anhöriga. Stödlinjen ska vara ett komplement till ordinarie hälso- och sjukvård och det stöd som erbjuds via civilsamhällets stödlinjer, och bidra till ökad tillgång till förebyggande stödåtgärder i samhället.

 

Presskontakt

Elin Aarflot, pressekreterare till Lena Hallengren, tel: 073-274 23 53 mail: elin.aarflot@regeringskansliet.se

Socialdemokraternas presstjänst, 08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum