Uppsala kommun

Satsning för att främja psykisk hälsa bland äldre

Dela

Diakonistiftelsen Samarithemmet får bidrag för sitt arbete med att ge samtalsstöd till äldre. Det beslutet tog Uppsala kommuns äldrenämnd och socialnämnd på respektive nämndsammanträde.

– Det finns en risk att psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet ökar hos Uppsalas äldre med anledning av coronapandemin. Att i förtroende kunna prata med någon utomstående om sina tankar och känslor kan vara ett viktigt stöd för att hantera en svår livssituation. Därför vill vi ge ett utökat bidrag till Samarithemmet som har lång erfarenhet av samtalsstöd riktat mot äldre personer, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Äldrenämnden och socialnämnden bidrar med lika delar till Samarithemmet vilket möjliggör för en fortsatt verksamhet under 2020. Bidraget är totalt på 200 760 kr.

– Det är en mycket speciell tid för alla nu med anledning av coronapandemin. Isolering i hemmet kan ge allvarliga effekter på den psykiska hälsan och öka utsattheten för våld i nära relationer. Genom detta stöd vill vi underlätta för äldre att våga söka och få det samtalsstöd de är i behov av, som ett komplement till det kvalificerade stöd och behandling som erbjuds av Region Uppsala och privata aktörer, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.

– När äldre befinner sig i en utsatt livssituation och saknar samtalsstöd, innebär det ett lidande i sig. Vi är därför tacksamma att få föreningsbidrag för vår Samtalsmottagning som riktar sig direkt till äldre, säger Charlotte Engel, chef för Samariterhemmets sociala verksamhet.

Behovet att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre har uppmärksammats redan tidigare i arbetet för en äldrevänlig kommun, bland annat genom att låna ut plexiglas för att möjliggöra fysiska möten vid vårdboenden, utlåning av surfplattor och möjlighet till hundpromenader.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum