Stockholms stad

Satsning på bristyrken gav resultat

Dela

Kock, byggarbetare, lastbilsmekaniker och fastighetsskötare tillhör alla bristyrken i Stockholm. För att möta företagens behov av utbildad arbetskraft drog Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning igång satsningen VUX100, som inte bara fått nya målgrupper att utbilda sig inom yrkena - utan också resulterat i att många fått jobb inom de olika branscherna.

Cirka hundra studerande har deltagit i satsningen som skett under 2017 och våren 2018 på vuxenutbildningar som getts på Stockholms byggtekniska gymnasium, Stockholms hotell- och restaurangskola samt Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, i samarbete med flera olika företag i Stockholms stad. 

Företagen har erbjudit studieplatsbesök, hållit föredrag på skolorna i branschkunskap och garanterat praktikplatser åt de studerande som möjliggjort att utbildningarna kunnat hållas, i och med att de till stor del består av arbetsplatsförlagt lärande. Staden har hållit 19 antagningsevent, som varit mycket populära och uppskattade av besökare samt nått ut till nya målgrupper.

Nya sätt att hjälpa sökande till utbildning

Vanligtvis när man söker en yrkesutbildning via komvux finns ett krav på att den sökande ska ha godkänt i svenska från grundskolan. Inom ramen för satsningen har man gjort intervjuer för att se att den sökande haft tillräckliga kunskaper i svenska, vilket öppnat upp för fler sökande.

– För oss har den nya formen av antagning och det aktiva rekryteringsarbetet inom satsningen gjort att vi nått många som tidigare fallit bort. Det har i sin tur lett till att vi kunnat fylla upp alla våra utbildningsplatser, jämfört med tidigare år då vi haft så få sökande att vi inte ens kunnat hålla utbildningarna, säger Lars-Ove Ingemansson som är lärare på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Stöd till företag och studerande

– Stockholms stad har också organiserat träffar där de som ska ta emot praktikanterna ute hos företagen fått utbildning i handledningskunskap och gett de studerande tillgång till en studiecoach. Coachen har hjälpt dem med alltifrån myndighetskontakter till ansökan av studiemedel och att hitta en bostad. Det vill säga hjälp med saker runtomkring utbildningen som behöver vara i ordning för att studierna ska kunna fungera bra, fortsätter Lars-Ove Ingemansson och tillägger att skolan är mycket nöjd med satsningen.

Just nu pågår en utvärdering av hela satsningen. Men helt klart visar resultatet på styrkan med att samordna resurser som finns inom förvaltningens olika verksamheter – och man kommer att fortsätta att ge utbildningar inom bristyrken i samarbete med arbetsgivare även framöver.

Har du frågor?

Kontakta utvecklingsledare Lina Femzén inom Vuxenutbildning Stockholm
E-post: lina.femzen@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

ArbetsmarknadsförvaltningenArja Lindholm, kommunikationschef

Jobbtorg Stockholm, Vuxenutbildning Stockholm inklusive SFI, samordning av och samhällsorientering för nyanlända, samordning av övergripande arbetsmarknadsfrågor och flyktingfrågor samt det kommunala uppföljningsansvaret för 16–19-åringar.

08-508 35 516arja.lindholm@stockholm.se

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

Arbetsmarknadsförvaltningens uppdrag är att erbjuda stockholmarna bra vägar till egen och hållbar försörjning genom arbete och studier. Kärnverksamheten består av vuxenutbildning inklusive sfi genom Vuxenutbildning Stockholm samt arbetsmarknadsinsatser genom Jobbtorg Stockholm. 

För mer information kan du kontakta oss genom info.amf@stockholm.se.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum