Uppsala kommun

Satsning på kultur för barn och unga i särskolan

Dela

Under september satsar Uppsala kommun på kultur för barn och unga i särskolan. Satsningen görs i samarbete med Region Uppsala. Utöver upplevelseföreställningar och musikprojekt erbjuds fortbildningar för pedagoger och kulturutövare.

Kultur är en viktig del av den personliga utvecklingen för barn och unga.
Kultur är en viktig del av den personliga utvecklingen för barn och unga.

Scenkonstgruppen Kollaborativet från Malmö spelar upplevelseföreställningen Jag är tid, jag är rum – en sinnlig upptäcktsresa på Gottsunda Dans & Teater. Föreställningen är taktil, visuell, auditiv och helt utan ord. Gruppen har tillsammans med barn med funktionsnedsättning arbetat fram föreställningen.

– Alla barn ska ha möjlighet till kulturupplevelser. Det här är en viktig del i vårt arbete med kultur i skolan, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Föreställningen spelas i början av september för särskolor och andra barngrupper i Uppsala, och spelperioden avslutas med två kostnadsfria familjeföreställningar 17 och 18 september. Då kan en publik i alla åldrar och med olika förmågor ta del av scenkonstupplevelsen utan ord.

– Målsättningen är att var och en ska kunna känna sig delaktig, utifrån olika förutsättningar och förmågor, säger Ellen Spens, en av Kollaborativets tre medverkande i föreställningen.

De två andra är Lisbeth Hagerman och Meike Mykey.

Avslutningskonsert med Trio X

Parallellt med föreställningarna pågår ett musikprojekt på Emanuelskolan, där särskolans elever skapar en egen konsert tillsammans med professionella musiker, bland annat uppsalabaserade Trio X. Föreställningen spelas på UKK, Uppsala konsert och kongress, på fredag.

Projektet som heter Fritt spelrum är skapat av klarinettisten Lucy Rugman och har tidigare genomförts bland annat på Stockholms Konserthus.

Vikten av att känna sig delaktig

Tidigare under veckan öppnade även konserthuset tillfälligt upp för en konferens om kultur för barn och unga med funktionsnedsättning. Konferensen handlar om kulturupplevelser som utgår från kroppen och om vikten av att känna sig delaktig utifrån olika förutsättningar.

Både forskare och kulturutövare deltar i programmet. På Gottsunda Dans & Teater har kulturlivet erbjudits en workshop om att arbeta med målgruppen.

Bakom satsningen står Uppsala kommun i samarbete med medverkande scener, Musik i Uppland samt Region Uppsala.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kultur är en viktig del av den personliga utvecklingen för barn och unga.
Kultur är en viktig del av den personliga utvecklingen för barn och unga.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum