Länstrafiken Örebro

Satsningen med Länstrafikens Sommarkort blev lyckad – målgruppen reste mer kollektivt

Dela
Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.
Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.

Med Länstrafikens Sommarkort kunde elever i vissa årskurser på grundskolan och gymnasiet resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken inom länet under sommaren 2018. Resultatet av satsningen var ett ökat resande med kollektivtrafiken för målgruppen med över 60 procent jämfört med tidigare år.

Under sommaren 2018 kunde alla skolelever som gick vårterminen 2018 i antingen årskurs 6-9 för grundskola eller årskurs 1-2 för gymnasieskolan i Örebro län att resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken inom länet. Målet med satsningen var att ge möjlighet för fler att resa med kollektivtrafiken och att på så vis öka resandet.

Resultatet blev ett ökat resande för målgruppen under perioden 16 juni 2018 till 14 augusti 2018 jämfört med samma tidsperiod för 2017. Totalt sätt ökade resandet med både region- och stadsbuss inom länet med 62 procent jämfört med perioden 2017. Ökningen var störst för stadsbuss som ökade med 64 procent och resandet med regionbuss ökade med 60 procent.

– Vi ville ge alla elever i årskurserna samma möjlighet att resa kollektivt under sommaren och det har gett resultat. Det ökade resandet visar att det finns ett stort behov och en önskan att resa kollektivt också under sommaren. Det är annars en period med generellt lågt resande, lyfter Mats Gunnarsson (MP) ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Det skickades ut över 23 000 Sommarkort till elever i Örebro län. Av dessa så användes ungefär 17 000 st. Det innebär att nästan 5 000 st Sommarkort inte användes.

– Det är en stor majoritet som har använt sina Sommarkort, vilket vi tycker är jättebra, och resandet har ökat, säger Monica Ståhl, försäljningsstrateg på Länstrafiken Örebro. Ungdomarna är en viktig målgrupp för oss och vi vill att de fortsätter resa kollektivt också senare i livet. Nu kommer vi arbeta vidare och se över hur vi kan förbättra möjligheterna att resa kollektivt för ungdomarna ännu mer inför sommaren 2019.

Fakta om Sommarkortet 2018

Sommarkortet gav kostnadsfria resor med den allmänna kollektivtrafiken mellan 16 juni till 14 augusti 2018. Kortet gällde på stad- och regionbuss samt Tåg i Bergslagen inom Örebro län och finansierades genom statligt bidrag. Elever med tillstånd för färdtjänst fick ett Sommarkort skickat till sig för den allmänna kollektivtrafiken. De hade också möjlighet att avgiftsfritt nyttja färdtjänst under samma tidsperiod som Sommarkortets giltighet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.
Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.
Ladda ned bild

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Nu börjar fler nya bussar att trafikera Örebro län30.9.2019 10:00:00 CESTPressmeddelande

Idag börjar de nya blå och vita bussarna att rulla i Örebros stadstrafik och i stora delar i Örebro län. Då byts samtliga av Örebros stadsbussar ut, samt ytterligare regionbussar. Totalt är det 120 nya bussar som rullar ut i trafiken. Luftkonditionering, USB-uttag för laddning av mobiler och fler platser är några av nyheterna som Länstrafikens resenärer kan vänta sig när dem kliver ombord.

Busstrafik till södra Ladugårdsängen25.6.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

I mitten av december börjar Länstrafiken trafikera i området södra Ladugårdsängen. Området har expanderat de senaste åren och växer till att bli ett av Örebro kommuns mest tätbefolkade bostadsområden. Det är en satsning som görs med sikte att nå fler och nya resenärer i kollektivtrafiken. - Vi ser att vi kommer nå fler och nya resenärer när vi har möjligheten att erbjuda bussförbindelser till och från södra Ladugårdsängen och bostadsområdet längs Karlsdalsallén, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken. Södra Ladugårdsängen får busstrafik genom ny körväg för linje 6 Linje 6 får med start den 15 december 2019 en ny körväg mellan Lavendelvägen och Sveaparken. Den nya körvägen innebär att linje 6 kommer att trafikera hållplatserna: Tybble Vårdcentral Lavendelvägen Karlsdalsallén (ny hållplats) Termikgatan (ny hållplats) Fatbursgatan Loftbodsgatan Tullängsskolan Södra allén Sveaparken, följt av ordinarie hållplatser i riktning mot Slottet och vidare mot Hjärsta Mer avgån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum