Länstrafiken Örebro

Satsningen med Länstrafikens Sommarkort blev lyckad – målgruppen reste mer kollektivt

Dela
Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.
Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.

Med Länstrafikens Sommarkort kunde elever i vissa årskurser på grundskolan och gymnasiet resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken inom länet under sommaren 2018. Resultatet av satsningen var ett ökat resande med kollektivtrafiken för målgruppen med över 60 procent jämfört med tidigare år.

Under sommaren 2018 kunde alla skolelever som gick vårterminen 2018 i antingen årskurs 6-9 för grundskola eller årskurs 1-2 för gymnasieskolan i Örebro län att resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken inom länet. Målet med satsningen var att ge möjlighet för fler att resa med kollektivtrafiken och att på så vis öka resandet.

Resultatet blev ett ökat resande för målgruppen under perioden 16 juni 2018 till 14 augusti 2018 jämfört med samma tidsperiod för 2017. Totalt sätt ökade resandet med både region- och stadsbuss inom länet med 62 procent jämfört med perioden 2017. Ökningen var störst för stadsbuss som ökade med 64 procent och resandet med regionbuss ökade med 60 procent.

– Vi ville ge alla elever i årskurserna samma möjlighet att resa kollektivt under sommaren och det har gett resultat. Det ökade resandet visar att det finns ett stort behov och en önskan att resa kollektivt också under sommaren. Det är annars en period med generellt lågt resande, lyfter Mats Gunnarsson (MP) ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Det skickades ut över 23 000 Sommarkort till elever i Örebro län. Av dessa så användes ungefär 17 000 st. Det innebär att nästan 5 000 st Sommarkort inte användes.

– Det är en stor majoritet som har använt sina Sommarkort, vilket vi tycker är jättebra, och resandet har ökat, säger Monica Ståhl, försäljningsstrateg på Länstrafiken Örebro. Ungdomarna är en viktig målgrupp för oss och vi vill att de fortsätter resa kollektivt också senare i livet. Nu kommer vi arbeta vidare och se över hur vi kan förbättra möjligheterna att resa kollektivt för ungdomarna ännu mer inför sommaren 2019.

Fakta om Sommarkortet 2018

Sommarkortet gav kostnadsfria resor med den allmänna kollektivtrafiken mellan 16 juni till 14 augusti 2018. Kortet gällde på stad- och regionbuss samt Tåg i Bergslagen inom Örebro län och finansierades genom statligt bidrag. Elever med tillstånd för färdtjänst fick ett Sommarkort skickat till sig för den allmänna kollektivtrafiken. De hade också möjlighet att avgiftsfritt nyttja färdtjänst under samma tidsperiod som Sommarkortets giltighet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.
Ett ökat resande för ungdomar i Örebro län - det blev resultatet av Sommarkortet 2018.
Ladda ned bild

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Busstrafik till södra Ladugårdsängen25.6.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

I mitten av december börjar Länstrafiken trafikera i området södra Ladugårdsängen. Området har expanderat de senaste åren och växer till att bli ett av Örebro kommuns mest tätbefolkade bostadsområden. Det är en satsning som görs med sikte att nå fler och nya resenärer i kollektivtrafiken. - Vi ser att vi kommer nå fler och nya resenärer när vi har möjligheten att erbjuda bussförbindelser till och från södra Ladugårdsängen och bostadsområdet längs Karlsdalsallén, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken. Södra Ladugårdsängen får busstrafik genom ny körväg för linje 6 Linje 6 får med start den 15 december 2019 en ny körväg mellan Lavendelvägen och Sveaparken. Den nya körvägen innebär att linje 6 kommer att trafikera hållplatserna: Tybble Vårdcentral Lavendelvägen Karlsdalsallén (ny hållplats) Termikgatan (ny hållplats) Fatbursgatan Loftbodsgatan Tullängsskolan Södra allén Sveaparken, följt av ordinarie hållplatser i riktning mot Slottet och vidare mot Hjärsta Mer avgån

Satsning i maj: prova-på-kampanj riktad till anställda i samband med verksamhetsflytt8.5.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

Efter flera lyckade prova-på-kampanjer i kollektivtrafiken genomförs nu en prova-på-kampanj riktad till anställda vid Örebro kommuns samhällsbyggnadskontor, som blir en av de första av flera inflyttande verksamheter i nybyggda Citypassagen. Cirka 350 anställda vid Örebro kommuns samhällsbyggnadsavdelning flyttar från ett hus i utkanten av stan med goda parkeringsmöjligheter till Citypassagen beläget ett stenkast från Örebro resecentrum med närhet till kollektivtrafiken. Med prova-på-erbjudandet som skickas ut under maj får de som tidigare rest med bil till och från sin arbetsplats en chans att inse fördelarna med att resa kollektivt. - Vi vet att många väljer att resa kollektivt om de får chansen att prova, och det här är ett strålande tillfälle att byta till ett klimatsmart resande. En verksamhetsflytt innebär oftast nya resmöjligheter och behov som gör att man ser över sina resvanor. I ett sådant läge vill vi underlätta för dem som vill testa att resa med tåg eller buss, säger Mirja

Utökade tider för resor med Flextrafiken i Karlskoga4.4.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

Med start den 8 april förlängs tidsintervallet då du kan resa med flextrafiken i Karlskoga med 1 timme på vardagar och 2 timmar på lördagar. Flextrafiken är en bokningsbar minibuss alla kan boka och resa med och servicen finns till för att kunna ge alla bostadsområden i Karlskoga tillgång till kollektivtrafik. Länstrafikens ordinarie biljetter gäller ombord och enkelbiljettspriset är detsamma som för en resa med stadsbuss - inga extra kostnader tillkommer för resenärer som använder denna service. - I princip är det som att boka en taxi fast till samma pris som för en stadsbussresa cirka 10 kr för en ungdom, 21 kr för en vuxen och 43 kr för en familj. Märker vi att allt fler börjar nyttja Flextrafiken finns möjlighet att fortsätta driva Flextrafik även efter att det treåriga projektet med att testa det löpt ut, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken. - Flextrafiken är ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken i Karlskoga som ger en ökad tillgänglighet för d

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum