Svenska Basketbollförbundet

SBBF och Vedran Bosnic avslutar samarbetet

Dela

Svenska Basketbollförbundet har idag valt att gå skilda vägar med Vedran Bosnic som förbundskapten för herrlandslaget. Bosnic tillträdde våren 2014 och har betytt mycket för svensk basket. – Vi ser ett behov av en ny röst men vill samtidigt tacka Vedran för allt han har gjort för svensk basket, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson.

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån
Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

- Vedran har gjort ett fantastiskt jobb som förbundskapten. Det har varit ett privilegium att ta del av hans skarpa basketintellekt och otroliga energi. Svensk Basket har honom att tacka för mycket. Vi är säkra på att vi bara sett början på hans internationella coachkarriär och är stolta över att ha fått vara en del av denna, fortsätter Mats.
 
Under sina dryga fyra år har Bosnic lett laget vid två EM-kval och ett VM-kval. Det har i stora delar varit ett ungt lag som har växt fram efter Eurobasket 2013 och flera spelare har gjort stora framsteg under Bosnics ledning.  Höjdpunkten var naturligtvis skrällen på hemmaplan i februari mot Turkiet men även storsegern på bortaplan mot Bosnien&Hercegovina 2017 sticker ut. Det är dock inte enskilda resultat som utmärker Bosnics jobb med herrlandslaget i första hand.
 
- Vedran har under sina 4 år gjort en oerhörd insats för svensk basket, inte minst när det gäller professionalismen i seniorlandslaget, han har tagit oss till en högre nivå. När vi idag väljer en annan riktning handlar det inte om resultat eller kortsiktig prestation, utan snarare om att vi ser behovet av en ny ledarröst inför EM-kvalet 2021, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.
 
Sverige spelar för närvarande ett för-EM-kval i en grupp med Danmark och Vitryssland. Vinnaren av gruppen går direkt till EM-kvalet medan tvåan och trean får ytterligare en chans att kvala i augusti 2019. Nästa match spelas den 29 november mot Vitryssland.
 
Generalsekreterare Johan Stark ser med tillförsikt på framtiden.
- Processen med att rekrytera en ny förbundskapten startar omedelbart. De senaste årens framgångsrika generationsväxlingar gör att vårt landslag idag har en hög attraktionskraft bland coacher både inom Sverige och utanför dess gränser. För detta, och för många andra stora insatser för svensk basket, väljer vi idag att lyfta på hatten för Vedran Bosnic.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån
Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum