Svenska Basketbollförbundet

SBL dam gör debut i TV

Dela

När obesegrade Alvik Basket tar emot europaspelande Telge Basket på lördag är det första gången som SBL dam:s grundserie sänds på TV. Men för en spelare blir matchen ännu mer speciell. Se stjärnan Klara Lundquist i Telge ställas inte bara mot sin moderklubb utan även mot båda sina systrar direkt på Sportkanalen.

Klara Lundquist tillbaka i Åkeshov. Foto: Anders Tillgren
Klara Lundquist tillbaka i Åkeshov. Foto: Anders Tillgren

19-åriga Klara Lundquist är en av svensk basket största talanger som inför den här säsongen bytte moderklubben Alvik Basket mot Telge Basket. När internationella basketskribenter tar ut ”rising stars” är Klara Lundquist ofta ett namn som kommer upp. Under november var hon med i truppen som såg till att Sverige tog sig till EM 2019. Fram tills den här säsongen hade hon aldrig spelat för någon annan klubb än Alvik Basket. En klubb som hennes pappa, den förra storspelaren, Lars Lundquist fram tills i oktober var ordförande för. På lördag återvänder hon till Åkeshovshallen för att inte bara möta sin förra klubb och hemmapublik utan också båda sina systrar Anna och Frida Lundquist som båda spelar för Alvik.

– Det kommer kännas konstigt att komma tillbaka till Åkeshov. Speciellt att gå till andra bänken. Men jag ser det bara som en vanlig rolig match att spela. Det kommer bara bli roligt att spela mot mina systrar, men inget jag tänker på så mycket, säger Klara Lundquist.

Klara Lundquist är Telges främsta poänggörare med 19,4 poäng i snitt och även den som har flest assist med 5,6 assist per match. Dessutom snittar hon 7,2 returer per match i sitt nya gröna linne.


Även Telges Ellen Åström var med 14-mannatruppen till landslaget men var en av två som inte fick spela någon av matcherna. Tillsammans med Klara Lundquist är hon ryggraden i Telge. Ellen Åström snittar 14,8 poäng per match och står för 4 assist per match.

Förutom just nämnda Ellen Åström och Klara Lundquist så har den kroatiska landslagsspelaren Teodora Turudic varit en av Telges viktigaste spelare. Men Teodora Turudic skadade sig på förra landslagssamlingen och kommer bli borta resten av säsongen. För att ersätta henna har Telge valt att ta in den amerikanska forwarden Deanna Hope Weaver, som förra säsongen var en av Norrköpings främsta spelare. Det är dock oklart om hon kommer hinna bli spelklar till lördagens match.

– Telge är ett bra lag, med ett bra spel och med bra attackspelare. Framför allt med Klara (Lundquist) och Ellen (Åström). De har haft lite otur med skador i laget och så de har inte så många backup-spelare. Telge har dessutom inte så mycket storlek och får problem inside, säger Alvik Baskets coach Fotios Ioannidis och fortsätter:

– Vi har fler spelare med hög kvalité inside och det kommer vi så klart försöka utnyttja. Dessutom kommer en nyckel bli att hantera deras transition försvar. Telge ska inte få springa i massor av enkla poäng på oss.

Alvik har inte spelat en match sedan den tredje november och är obesegrade hittills.

– Det har varit ett väldigt långt uppehåll, på lördag får vi svaret om det varit bra eller dåligt för oss. Men vi har jobbat mycket på att utveckla vårt spel under uppehållet och jag hoppas effekterna ska synas, säger Alvik Basket coach Fotios Ioannidis.

Bästa poänggöraren i Alvik är Elin Ljunggren som snittar 18.7 poäng per match. Dessutom återfinns Janel Mccarville i Alvik, McCarville är en av de bästa spelarna som någonsin spelat i Sverige och som på sin meritlista har vinst både i WNBA och Euroleague. Hon är Alviks mest effektiva spelare och står för flest returer och flest assist per match.

– Jag tror att det kan bli en jämn match. För att vinna behöver vi spela vår basket vilket innebär att springa mycket men ändå försöka spela strukturerat och sätta mycket press i försvar då de har det tunt på pointguard positionen. Sedan behöver vi ju självklart fokusera mycket på Janel MaCarville, säger Klara Lundquist.

Alvik – Telge på lördag (uppkast 20.30) är den första matchen som C More och Sportkanalen sänder från SBL dam. Total kommer det att sändas 8–12 matcher (inklusive slutspel) från SBL dam.

– En härlig krydda till våra webbsändningar som redan sänds, särskilt eftersom linjär tv ger möjlighet att nå hushåll som annars inte följer SBL. Det är ett steg i helt rätt riktning för vår verksamhet i stort och för alla föreningar som hela tiden jobbar för att utvecklas, säger Elisabeth Egnell, ordförande Basketligan dam-föreningen.

Matcher i helgen i SBL dam:

Dag och tid

Hemmalag

Bortalag

Arena

2018-11-30 19:00

Luleå Basket

Visby Ladies

Luleå Energi Arena

2018-12-01 14:00

Uppsala Basket

IK Eos

SEB USIF Arena

2018-12-01 14:00

Wetterbygden Sparks

Norrköping Dolphins

Huskvarna Sporthall

2018-12-01 15:00

Högsbo Basket

Mark Basket

Gothia Arena 2

2018-12-01 20:30

Alvik Basket

Telge Basket

Åkeshovshallen

Bilder

Klara Lundquist tillbaka i Åkeshov. Foto: Anders Tillgren
Klara Lundquist tillbaka i Åkeshov. Foto: Anders Tillgren
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum