Håll Sverige Rent

SCB-undersökning: Sju av tio upplever att skräpet ökar

Dela

Sju av tio, 69 procent, upplever att nedskräpningen ökar enligt en medborgarundersökning som SCB och Håll Sverige Rent gjort ute bland Sveriges kommuner. Ökningen bekräftas av skräpmätningar runt om i landet. Det framgår av Håll Sverige Rents nya Skräprapport 2016.

– Vi vet från våra mätningar att nedskräpningen ökar, och vi ser att många medborgare också märker det. Det är oroande, inte minst eftersom en del av skräpet som hamnar på gator och torg till slut hamnar i våra vattendrag, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Undersökningen som Statistiska centralbyrån genomfört i samarbete med Håll Sverige Rent visar att 40 procent av invånarna upplever att skräpet ökat i hög grad. Dessutom anser 29 procent att skräpet har ökat till viss del. Och två av tre, 66 procent, anser att nedskräpningen är ett problem i deras kommun.

De som medger att de själva skräpar ner skyller bland annat på att skräpet var komposterbart, att det saknades en papperskorg i närheten och att man inte kunde ta med sig skräpet. Forskning har visat att skräp föder skräp: Om det redan är skräpigt eller vi ser andra skräpa ner, är det större risk att vi själva också gör det.

– Kommunerna kan göra stor skillnad genom att hålla koll på skräpet och se till att det finns papperskorgar där det behövs. Men det viktigaste är att sluta skräpa ner – och där har vi alla ett ansvar, säger Johanna Ragnartz.

Just nu pågår Sveriges största aktion mot nedskräpning, Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi Håller Rent”. Över 90 procent av Sveriges kommuner samarbetar med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna och hjälper bland annat till att dela ut säckar och påsar till deltagarna. Förra året deltog över 800 000 personer. I år hoppas Håll Sverige Rent på ännu större engagemang.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89

Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, telefon 072-565 44 05

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum