Belysningsbranschen

Se över ljuset på arbetsplatsen

Dela

När höstmörkret drar över oss och tillgången till dagsljus minskar är det aktualiseras frågan om bra belysning på våra arbetsplatser. Okunskapen är stor och det är lätt att vänja sig vid dålig belysning. Det kan i sin tur leda till både trötthet, ögonbesvär samt huvud- och muskelvärk.

Så påverkas du av dålig arbetsbelysning
Så påverkas du av dålig arbetsbelysning

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) ställs i normalfallet krav på dagsljus och utblick. Vad kan vi göra och hur kan man på bästa sätt kompensera med bra belysning?

Enligt Arne Lowden, forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet finns det flera sätt att kompensera för bristande dagsljus. Ett naturligt sätt att givetvis att ta en promenad på morgonen när solen gått upp.

 - På höst och vinter står solen lägre. Vi avskärmar ofta med persienner, för att ljuset inte ska blända. När årstiden ändras är det bra att se över och byta bländskydd i fönster, så att de fortfarande släpper in dagsljus, säger Lowden och fortsätter:

- Vidare kan det vara bra att kosta på sig en ljusmätning på sin arbetsplats. Det behöver inte vara så dyrt. Om det behövs kan det vara värt att byta ut befintlig belysning mot LED-ljus med bra färgåtergivning (Ra-index). Och varför inte pröva en ljushörna, där anställda kan få arbeta några timmar om dagen? Ljushörnan kan belysas med dagsljuslikt LED eller keramisk metallhalogen med bra färgåtergivning.

- Bra belysning är minst lika viktigt som ett höj- och sänkbart skrivbord. För den som vill förbättra ljuset på sin arbetsplats ska den grundläggande riktlinjen vara att ha rätt ljus på rätt plats! Initialt billiga lösningar kan kosta betydligt mer i längden, säger Mikael Castanius, VD för branschorganisationen Belysningsbranschen.

Testa din belysning

Den som är osäker kan ställa sig följande frågor för att testa sin belysning: 

1. Känns belysningen för svag?

2. Bländar belysningen på din arbetsplats?

3. Har du reflexer eller blänk i arbetsytorna och på datorskärmen?

4. Finns det störande skuggor?

5. Saknar du möjlighet att reglera belysningen och ljusnivån efter dina egna behov?

Läs mer om bra belysning på arbetsplatsen på www.belysningsbranchen.se.

---

För mera information, kontakta Arne Lowden arne.lowden@su.se , Mikael Castanius, VD Belysningsbranschen, 076-006 67 04, mikael.castanius@belysningsbranschen.se eller Mervi Rokka, kommunikationsansvarig Belysningsbranschen, 070-211 45 41,  mervi.rokka@belysningsbranschen.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Så påverkas du av dålig arbetsbelysning
Så påverkas du av dålig arbetsbelysning
Ladda ned bild
Så påverkas du av dålig belysning
Så påverkas du av dålig belysning
Ladda ned bild

Länkar

Om

Belysningsbranschen
Belysningsbranschen
Box 12653
112 93 Stockholm

http://www.belysningsbranschen.se

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.

Följ Belysningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen

Årets vinnare stilbildande för framtidens arbetsplatser9.9.2020 18:45:00 CESTPressmeddelande

Microsofts nya kontor i Stockholm city är årets vinnare av Svenska Ljuspriset. Ljusdesignteamet har här lyckats skapa en visuell upplevelse och en dynamisk, stimulerande ljusmiljö av sällan skådat slag. Priset delades ut den 9 september på Cirkus i Stockholm och i en tuff konkurrens fick ytterligare två projekt, Uplands Enskilda Bank i Uppsala samt Västerbron i Stockholm ett hedersomnämnande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum