Trafikverket

Se spårbytet som är en viktig del av upprustningen av Västra stambanan

Dela

Trafikverket fortsätter att rusta upp Västra stambanan, en av Sveriges viktigaste och hårdast belastade järnvägar.

Persontrafiken har ökat med närmare 80 procent de senaste 25 åren och fler, tyngre och snabbare tåg ökar slitaget. För att alla ska kunna färdas säkert är det viktigt att infrastrukturen underhålls.

I sommar genomför därför Trafikverket flera åtgärder för att förbättra landets järnvägar, några av de större banarbetena pågår på Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg.

Som en del av upprustningen av Västra stambanan ska det norrgående spåret från Herrljunga till Alingsås och det södergående spåret från Floby till Alingsås bytas.

– Arbetet görs för att vi ska få en robustare anläggning och minska underhållsbehovet framöver, säger Patric Bjälkander, Projektledare Trafikverket.

Se filmen från spårbytet: https://www.youtube.com/watch?v=uoNmMb1lbxU&feature=youtu.be


Ett spårbyte är ett stort arbete som sköts av 200 personer som byter 420 meter spår per timme.

Arbetena startade den 4 maj på sträckan Alingsås till Vårgårda. Den 8 juni inleddes arbetet från Vårgårda till Floby. Arbetet beräknas vara färdigt i augusti 2018. Under större delen av byggtiden kommer ett spår att vara öppet. Tågtrafiken kommer att påverkas och närmare information om detta finns hos tågbolagen.

Kontakter

Patric Bjälkander, Projektledare, 010-123 01 08, patric.bjalkander@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum