Trafikverket

Se upp för svarta halkan

Dela

Vi är många som blir överraskade av den plötsliga halkan. Det kanske mest förrädiska väglaget som kommer blixtsnabbt är ”svarta halkan”. Trafikverket har verktygen som minimerar överraskningarna.

Fotograf Thomas Fahlander
Fotograf Thomas Fahlander

– Nu skiftar väglaget snabbt. Vi halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget. Men för att minimera risken för olycka är det viktigt att som bilist anpassa körningen, till exempel hastigheten, efter väglaget och andra förutsättningar som gäller här och nu, förklarar Carl Magnusson, enhetschef underhåll på Trafikverket.

Svarta halkan – syns inte
Det kanske mest förrädiska vinterväglaget är den så kallade svarta halkan. Den syns inte, och den kommer blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is. Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen. Den svarta halkan uppstår ofta när det klarnar upp efter regn eller dimma och när temperaturen ligger strax över noll. Då kan det frysa på vägbanan fastän det fortfarande är plusgrader i luften och på bilens termometer.

- Minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjukt, uppmanar Carl Magnusson.

 

Kolla in väglaget i realtid
Du kan lätt skapa dig en bild av hur väglaget är just nu via Trafikverkets webbplats. På en karta markeras vägarna med vilket väglag som råder enligt kategorierna: inga problem, risk för besvärligt väglag, besvärligt väglag samt snö- och isvägbana. På kartan kan du se bilder på väglaget just nu via vägväderkameror.

Goda råd till vintertrafikanten

  • Hur ser det ut på vägarna? Uppdatera dig via webben, radio och tv.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Håll extra avstånd till fordonet framför.
  • Visa hänsyn och ta det lugnt.
  • Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägarna. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av fordon
    .

Så har Trafikverket koll – 800 vägväderstationer
När vintern närmar sig har Trafikverket hjälp av cirka 800 vägväderstationer, som är placerade över hela landet. Stationerna visar yttemperatur, daggpunktstemperatur, lufttemperatur, nederbörd, vindriktning och vindhastighet i realtid. Tillsammans med prognoser via vädertjänster finns det goda möjligheter att förutsäga vinterväglag och risken för halka, dygnet runt.

Trafikverket ansvarar för underhållet av de statliga vägarna. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare.

Kontakter

Carl Magnusson, enhetschef underhåll väg (Gävleborg, Dalarna) Region Mitt, Trafikverket, 010-124 41 64
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Fotograf Thomas Fahlander
Fotograf Thomas Fahlander
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum