SEAT Sverige

SEAT – från hårdvara till mjukvara

Dela

SEATs nya centret för mjukvaruutveckling, som presenterades på Mobile World Congress, får namnet SEAT:CODE

  • SEAT tar därmed steget från biltillverkare till mobilitetsföretag
  • Nya enheten leds av märkets CIO, Sebastian Grams, och där Carlos Buenosvinos utsetts till CTO för det nya mjukvarucentret
  • Kompetenscentret kommer att förläggas till Barcelona
  • Rekryteringen av fler än 100 specialister på programvaruutveckling påbörjad

Barcelona, 25 juli 2019. För att anpassa företaget till förändringarna i omvärlden och se till så att biltillverkarens digitala omställning går så smidigt som möjligt, tillkännagav SEAT på 2019 års upplaga av Mobile World Congress att man bygger upp ett center för mjukvaruutveckling.

Igår avslöjade SEAT att man döpt det nya laboratoriet till SEAT:CODE, där CODE står för Centre of Digital Excellence. SEAT:CODE kommer att bedriva verksamhet inom två viktiga arbetsområden för SEAT och Volkswagen-koncernen. För det första ska man försöka utvidga företagets digitala transformering ytterligare och även förbättra effektiviteten genom processdigitalisering. För det andra strävar man efter att stärka nya affärsmodeller baserade på nya koncept gällande bilburen mobilitet, uppkoppling och digitalisering. Här ligger tonvikten på SEAT.

SEAT-ordföranden, Luca de Meo: ”Om vi vill ställa om från biltillverkare till ett mobilitetsföretag och engagera oss i det som kallas industri 4.0, måste vi helt enkelt göra mjukvara till ett kärnkompetensområde. Nya SEAT:CODE kommer att ge oss en boost i detta nya scenario, i vilket vi måste vara resoluta och ge våra kunder mervärde.” de Meo sa vidare att ”det nya centret kommer att förläggas till Barcelona, vilket är helt i linje med vår dröm att göra denna stad till en av världens hotspots när det gäller digitalisering.

Förstärkning av strukturen för att vinna synergieffekter

Företaget meddelade också att man skapar en ny IT-struktur, under ledning av Sebastian Grams, ny CIO på SEAT, samt att Carlos Buenosvinos utsetts till CTO för det nyskapade centret. Teamet på Metropolis:Lab kommer att integreras i det nya centret och fortsätta att utveckla lösningar för bättre mobilitet och också ta tillvara synergieffekter med teamet vid mjukvaruutvecklingscentret.

SEAT:s CIO, Sebastian Grams, underströk att ”SEAT:CODE är en bekräftelse på företagets engagemang för att bli ett riktmärke i branschen när det gäller fordonsdigitalisering och utveckling av nya mobilitetslösningar. Dessutom kommer det nya centret att göra det möjligt för oss att utnyttja synergieffekterna inom företaget med andra team, t.ex. XMOBA som utvecklar och implementerar nya mobilitetskoncept.”

Sebastian Grams är 39 år och har två examina i industriteknik och en Ph.D. från universitetet i Karlsruhe. Han har gjort karriär inom Volkswagen-koncernen där han innehaft olika befattningar på AUDI med ansvarsområden inom IT och teknikutveckling. Sedan i januari i år har han även ingått i ledningsgruppen för Metropolis:Lab.

Carlos Buenosvinos, 36, har en examen i Advanced IT Engineering från Polytechnic University of Catalonia (UPC) och har under hela sin karriär arbetat inom tekniksektorn. Fram till april i år var han Vice-president for Technology på XING, Tysklands webbtjänst för professionella nätverk, en befattning han innehade i tre år. Tidigare har han arbetat på flera poster med olika ansvarsområden inom teknik, t.ex. som CTO på Atrápalo och Emagister.

Nu rekryteras 100 specialister

Chef för nya SEAT:CODE kommer att vara CTO Carlos Buenosvinos. Han kommer att leda ett team med fler än 100 specialister på programutveckling. Urvalsprocessen för dessa nya digitala profiler är i full gång, och målet är att sätta samman ett team som kan göra SEAT:CODE till ett globalt mönstercenter för utveckling av mjukvara avsedd för mobilitetssektorn. För alla som känner sig manade att skicka in sitt CV och vara med i ansökningsprocessen, har företaget lagt upp en webbplats speciellt för detta: www.welovesoftware.seat.

   

SEAT är det enda bilföretag som designar, konstruerar, tillverkar och marknadsför sina bilar i Spanien. Det multinationella företaget, som ingår i Volkswagen-koncernen, har sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), exporterar 80% av sina bilar och är verksamt i 80 länder på alla fem kontinenter. 2018 sålde SEAT 517.600 bilar (den högsta siffran i företagets 68-åriga historia), visade en vinst efter skatt på 294 miljoner euro (ca 3,1 miljarder kr) och en omsättning på nästan 10 miljarder euro (ca 106 miljarder kr).

SEAT-koncernen har fler än 15.000 anställda och tre produktionsanläggningar – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell – där de mycket populära modellerna Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii i Slovakien. 

Det multinationella företaget har en teknikavdelning som fungerar som ett kunskapscenter där fler än 1.000 ingenjörer arbetar med att utveckla innovativa lösningar. SEAT är det spanska företag som satsar mest på forskning och utveckling. Den senaste uppkopplingstekniken finns redan integrerad i företagets modellutbud, och SEAT är för närvarande starkt engagerat i en global digitaliseringsprocess för framtidens mobilitet.

 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är ett internationellt bilmärke som ingår i Volkswagen Group. SEAT utvecklar och producerar modeller med högt teknikinnehåll som särskiljer sig genom sin uttrycksfulla design. 

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

SEAT Mii electric – gör elmobiliteten överkomlig för fler13.11.2019 08:15:26 CETPressmeddelande

SEAT Mii electric gör det möjligt för fler att köpa elbil. Priset för SEAT:s första eldrivna modell ligger nämligen på samma nivå som för en bil med förbränningsmotor, och ägarkostnaderna är låga. Med en effekt på 83 hk och ett litiumjonbatteri på 32,3 kWh kombinerar Mii electric dynamisk prestanda med smarta funktioner som gör den till den idealiska bilen för stan. Mii electric gör 0 till 50 km/h på pigga 3,9 sekunder och har en räckvidd på upp till 260 km. Denna helelektriskt drivna stadsbil erbjuder flera olika laddningsmöjligheter, och batteriet kan snabbladdas på bara 1 timme (med 40 kW likström (DC)). Mii electric är först ut i SEAT:s elbilsfamilj, en familj som väntar tillökning flera gånger om de närmaste åren. Martorell, Spanien, 13 november 2019. Marknaden för eldrivna bilar växer i takt med att allt fler konsumenter inser fördelarna med att ställa om från traditionella bränslen till mer hållbara alternativ. SEAT möter dessa utmaningar genom att utveckla bilar som lever upp t

SEAT ökade försäljningen med 93% på den svenska marknaden i oktober12.11.2019 09:23:48 CETPressmeddelande

Bästa oktobermånaden för den spanska biltillverkaren någonsin: 43.900 sålda bilar globalt. En försäljningsökning med 30% i jämförelse med föregående år Sedan januari i år har SEAT ökat sin försäljning med 11,1% – nästan en halv miljon bilar har levererats totalt under perioden vilket är nytt rekord För CUPRA ökade leveranserna med 79% under perioden januari-oktober. Försäljningen i Sverige har ökat med 27,4% januari-oktober. Södertälje, 12 november 2019. SEAT passar på att sätta nytt försäljningsrekord två månader före årsskiftet. Från januari t.o.m. oktober i år har företaget levererat 498.700 bilar, vilket är 11,1% fler än under samma period förra året (449.000 bilar). Resultatet innebär att SEAT slagit det tidigare försäljningsrekordet (satt i fjol) med 50.000 bilar för samma period. Förra månaden fortsatte den starkt stigande trenden från i september, och försäljningen steg igen över 30%-strecket. Totalt sålde företaget 43.900 bilar globalt; 31,3% fler än under oktober förra året (

SEAT ger sig in på MC-marknaden med en helelektrisk ”eScooter”7.11.2019 07:17:10 CETPressmeddelande

SEAT eScooter concept premiärvisas på Barcelona Smart City Expo World Congress den 19 november 2020 börjar SEAT försäljningen av sin 100% elektriska motorcykel som motsvarande en 125-kubikare SEAT eScooter kommer finnas tillgänglig för både privatpersoner och fordonspooler Martorell, Spanien, 6 november 2019. Med SEAT eScooter concept ger sig nu den spanska biltillverkaren in på motorcykelmarknaden och breddar därigenom sitt engagemang för hållbar mobilitet i städerna ytterligare. 2020 börjar företaget sälja sin egen eldrivna motorcykel, motsvarande en 125 cc-modell. Premiärvisningen sker på Smart City Expo World Congress i Barcelona den 19 november. Nya SEAT eScooter concept ingår i företagets urbana mobilitetsstrategi vars fokus ligger på att tillhandahålla hållbara transportlösningar för städer. Redan vid förra Mobile World Congress lät SEAT meddela att man kommer gå i spetsen för Volkswagens-koncernens mikromobilitetsstrategi. I denna ingår också konceptbilen SEAT Minimó, liksom SE

Lucas Casasnovas ny chef för urban mobilitet på SEAT31.10.2019 08:40:31 CETPressmeddelande

Casasnovas kommer att leda företagets mobilitetsverksamhet och ansvara för strategin Casasnovas, som fram till nu varit Global Director of Product Marketing, har mer än 25 års branscherfarenhet SEAT presenterar flera mobilitetsnyheter på Barcelona Smart City Expo World Congress Martorell, Spanien, 31 oktober 2019. Lucas Casasnovas (född i Barcelona 1971) har utsetts till chef för urban mobilitet på SEAT, en avdelning som kommer att omfatta alla företagets projekt inom ny urban mobilitet, däribland XMOBA och Respiro. Fram till idag har Casasnovas varit Global Director of Product Marketing på SEAT. Han kommer framöver att rapportera till Wayne Griffiths, Vice-president for Sales and Marketing tillika CEO för CUPRA. Efter en anställning på Roland Berger Consulting, började Casasnovas att arbeta på Volkswagens Marketing and Operations-avdelning i Spanien. 2010 flyttade han till Tyskland i samband med att han utsetts till Global Launch Director på Volkswagen AG där han stannade till 2015 då

SEAT rekordökar försäljningen med 37% i september14.10.2019 11:09:49 CESTPressmeddelande

Under september sålde den spanska biltillverkaren 43.200 bilar och kunde därmed notera sitt bästa resultat för månaden hittills SEAT har redan levererat 454.800 bilar hittills i år, en ökning med till 9,4% – också det rekord Leveranserna av CUPRA steg med 75% från januari t.o.m. september SEAT satte nya försäljningsrekord även på svenska marknaden. Martorell, 14 oktober 2019. Ny milsten för SEATs försäljning globalt: Från januari t.o.m. september i år har företaget levererat 454.800 bilar, vilket är 9,4% fler än under samma period förra året (415.600 bilar). Resultatet är det högsta någonsin i företagets historia och överträffar med råge det tidigare rekordet från januari till september 2018. SEATs försäljning sköt i höjden med 36,7% förra månaden till totalt 43.200 fordon (2018: 31.600). Ökningen kan delvis tillskrivas effekterna av att WLTP-reglerna trädde i kraft i september 2018, vilket ledde till att försäljningskurvan böjde av starkt uppåt under juli och augusti 2018 för att seda

SEAT deltar i nytt EU-projekt för framställning av biogas ur avfall27.9.2019 09:06:52 CESTPressmeddelande

Den spanska biltillverkaren ska testa att köra på biometan från kommunala avfallsanläggningar Projektet, som får en budget på ca 46 miljoner kronor, beräknas pågå till 2023. Martorell, 27 september 2019. SEAT kommer de närmaste fyra åren att delta i projektet Life Landfill Biofuel som syftar till att ta tillvara förnybar gas från kommunala soptippar. Nu har projektet fått klartecken från EU-kommissionen. Målsättningen är att uppnå effektivare energihantering genom att ta tillvara biometan från vanligt förekommande inhemska energikällor. Projektet, som kommer att utvecklas i samarbete med andra parter, pågår fram till 2023 och får en budget på totalt 4,3 miljoner euro (ca 46 milj. kr) av vilka EU-kommissionen bidrar med 55%. Andrew Shepherd, som är den på SEAT som ansvarar för biogasprojekt, betonade att: ”det här projektet innebär en möjlighet till betydande framsteg inom forskningen och utvecklingen av biometan som drivmedel. Vårt slutliga mål är att ha bringat ner CO2-utsläppens milj

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum