SEAT Sverige

SEAT investerar i framtiden

Dela

SEAT presenterade idag, direkt från CASA SEAT i Barcelona, sina framtida planer. Strategin med de båda varumärkena SEAT och CUPRA, de planerade investeringarna på 5 miljarder fram till 2025 och framförallt visade man nya CUPRA el-Born.

  • SEAT planerar investeringar på 5 miljarder euro fram till 2025 i FoU-projekt för utveckling av nya modeller, ny utrustning och faciliteter. Målet är att ta på sig nya projekt inriktade på att elektrifiera sitt utbud
  • Företaget kommer lansera el-Born som den första 100% elektriska modellen under varumärket CUPRA
  • Wayne Griffiths: “SEAT och CUPRA är båda viktiga för företagets utveckling. Var och en har sin tydliga roll, sin egen personlighet och egenskaper och riktar sig mot olika kundprofiler”
  • SEAT kommer att rekrytera 100 personer till SEAT:CODE, den nya centret för mjukvaruutveckling som kommer att upprättas på Rambla i Barcelona

Martorell, 8 juli 2020, SEAT kommer att investera 5 miljarder euro från 2020 till 2025. Investeringen går till nya FoU-projekt för fordonsutveckling vid SEATs tekniska center, med fokus på att elektrifiera sitt utbud, samt till utrustning och faciliteter vid fabrikerna i Martorell, Barcelona och Componentes. Med denna investering förbereder sig SEAT för att utveckla nya modeller och ta på sig nya projekt för att säkerställa sysselsättningen och stärka företagets framtid.

SEATs VD, Carsten Isensee, understryker att “denna investeringsplan är vårt sätt att hantera framtiden med beslutsamhet och optimism, så att vi får ett starkare, mer innovativt och mer hållbart företag. Vår vilja är att Martorell ska tillverka elfordon från 2025 och framåt, när marknaden för elfordon har blivit större.”

Ett företag, två varumärken
Vid presskonferensen, som hölls i CASA SEAT tidigare idag för att presentera företagets framtida strategi, påpekade SEATs vice ordförande för försäljning och marknadsföring samt CUPRAs VD, Wayne Griffiths att SEAT och CUPRA är båda viktiga för företagets utveckling. Var och en har sin tydliga roll, sin egen personlighet och egenskaper och riktar sig mot olika kundprofiler. De kompletterar varandra och den ena kan inte ersätta den andra. SEAT är ingångsporten till Volkswagen Group: vi har de yngsta kunderna, 10 år yngre än genomsnittet och många första-gångs-köpare. CUPRA riktar sig däremot till ett nytt marknadssegment som ligger mellan volymmarknaden och den traditionella premiummarknaden. Vi är säkra på att det finns en stor potential för tillväxt bland kunder som letar efter det unika med CUPRA.”

Enligt Carsten Isensee ”är SEAT och kommer ännu tydligare att bli ett företag med två väldefinierade varumärken inom sin struktur: SEAT och CUPRA. SEAT och CUPRA är två sidor av samma mynt. SEAT ger CUPRA volymbasen för tillväxt när det gäller produktion, FoU och mänskliga resurser, och CUPRA tillåter SEAT att flytta sin tyngdpunkt mot mer känslomässiga bilar, med en högre positionering.”

Isensee tillade att "Facket och företagsledning delar en gemensam vision och vi arbetar hand i hand mot framtiden för företaget och dess varumärken."

Investeringskapaciteten för båda varumärkena ligger inom SEATs struktur, liksom tillgångar som mer än 15 000 anställda och tre produktionsanläggningar: SEAT Martorell, SEAT Barcelona och SEAT Componentes. Företagets huvudkontor och den kreativa och tekniska potentialen som samlas i Technical Center och Design Center finns också i Martorell under SEATs struktur. Och i närheten, i Barcelona, finns CASA SEAT och SEAT:CODE, SEATs mjukvaruutvecklingscenter.

Idag tillkännagav företaget att SEAT:CODE kommer att få ett nytt kontor i hjärtat av Barcelonas Rambla. Ett team på mer än 150 mjukvaruutvecklare dedikerade att driva företagets digitala transformation, skapa digitala produkter och lösningar för att driva SEAT och CUPRA framåt samt definierar digitala lösningar för Volkswagen Group. SEAT har redan anställt 20 nya proffs till
SEAT:CODE och kommer nu och under de närmaste månaderna att anställa ytterligare 100 st.

CUPRA vinner momentum med nya el-Born
Sedan födelsen av varumärket CUPRA i februari 2018, har märket vuxit exponentiellt och överträffat alla förväntningar. Efter öppningen av CUPRA Garage och presentationen av CUPRA Leon och CUPRA Formentor, har företaget beslutat att konceptbilen el-Born lanseras som en CUPRA-modell.

“CUPRA el-Born har alla de gener som finns i varumärket CUPRA och är ett levande bevis på att prestanda och elektrifiering passar perfekt ihop. Detta gör det möjligt för oss att ta ett viktigt steg mot elektrifiering samt att öka både försäljning och marginal”, förklarar Wayne Griffiths.

CUPRA el-Born är en bil som helt designas och utvecklas i Barcelona, och planeras att tillverkas i Zwickau, Tyskland, på MEB-plattformen. el-Born lanseras 2021.

Griffiths understryker att “lanseringen av CUPRA-varumärket för två år sedan har varit väldigt framgångsrik. Den transformation som sker inom bilindustrin är en idealisk möjlighet för nya märken som CUPRA att etablera sig. Vi tror på att CUPRAs potential är så stor att vi kan nå en intäkt på €1 miljard när hela produktsortimentet finns tillgängligt på marknaden.”

Gällande Formentor, betonar CUPRAs VD att “den representerar nästa steg i att utöka CUPRAs produktportfölj och markerar en ny fas i varumärkes utveckling samt öppnar dörrar till en ny kundgrupp. Den är en vändpunkt i vårt mål att vinna bilentusiasterna runt om i världen”.

Försiktig optimism för andra halvåret
SEAT vd Carsten Isensee reflekterar också över årets första sex månader, en period präglad av coronavirusets utbrott. Isensee uttalar att “det första halvåret har troligtvis varit ett av de mest utmanande i SEATs historia. Räkenskapsåren 2020 och 2021 förväntades bli svåra. Nu måste vi lägga till den mycket allvarliga inverkan som COVID-19 kommer att åverka bilindustrin.” Trots detta, uttrycker Isensee en försiktig optimism för verksamhetens framtid de kommande månaderna: “de senaste veckorna har vi sett en liten förbättring då vi började återuppta verksamheten. Vi är säkra på att det blir en återhämtning, åtminstone delvis, under den andra halvan av 2020.”

Ur ett industriellt perspektiv är SEAT-fabriken i Martorell uppe i nästan samma produktionsgrad som före coronaviruset utbrott och idag produceras dagligen runt 1 900 bilar. Även fabrikerna i Barcelona och Componentes är uppe i nästan samma volymer som innan utbrottet. Fabriken i Martorell möter nu ett andra halvår som kommer att präglas av produktionsstarten av nya CUPRA Formentor, den första modellen som är 100% CUPRA, och den nya Leon som plug-in-hybrid-version. Båda modellerna kommer att produceras på linje två på Martorell-fabriken som detta år lanserat den fjärde generationen av Leon.

SEAT MÓ – nytt varumärke med fokus på mikromobilitet
Förutom att erbjuda fordon med fyra hjul kommer SEAT också att erbjuda mobilitetslösningar på två hjul genom SEAT MÓ, ett nytt varumärke med fokus på mikromobilitet som har integrerats i SEATs varumärkesstruktur. SEAT MÓ presenterades för första gången för tre veckor sedan med två nya helelektriska produkter: SEAT MÓ eScooter 125 och SEAT MÓ eKickScooter 65.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är det enda företaget som designer, utvecklar, tillverkar och marknadsför bilar i Spanien. Det multinationella företaget, som ingår i Volkswagen-koncernen, har sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), säljer fordon under varumärkena SEAT och CUPRA, medan SEAT MÓ täcker mobilitetsprodukter och -lösningar för staden. SEAT exporterar 81% av sina bilar och finns i mer än 75 länder. 2019 sålde SEAT 574 100 bilar och satte med det ett nytt försäljningsrekord i företagets i historia..

SEAT-koncernen har fler än 15 000 anställda och tre produktionsanläggningar – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell – där de mycket populära modellerna Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii electric, SEATs första helt eldrivna bil, i Slovakien. Dessa anläggningar förenas av SEAT:CODE, mjukvaruutvecklingscentret i Barcelona.

SEAT planerar investeringar på 5 miljarder euro fram till 2025 i FoU-projekt för utveckling av nya modeller, ny utrustning och faciliteter. Företaget strävar efter att göra Martorell till en anläggning helt utan koldioxidutsläpp år 2050.

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

Wayne Griffiths utsedd till VD för SEAT23.9.2020 12:28:28 CESTPressmeddelande

Wayne Griffiths är utsedd till ny VD för SEAT och tillträder rollen från 1 oktober. Med stor erfarenhet inom bilbranschen och Volkswagen koncernen kliver bilhandlarsonen in och leder företaget med de två väldefinierade varumärkena, SEAT och CUPRA. SEATs styrelseordförande, tillika VD för Volkswagen Group, Herbert Diess har stort förtroende för Griffiths och spår fortsatta framgångar för företaget med den nya VD:n vid rodret.

SEAT boostar framgångssagan med uppgraderade Ateca 202014.9.2020 18:09:34 CESTPressmeddelande

När SEAT Ateca lanserades 2016, en rymlig, praktisk och mångsidig SUV med unik stil, tillförde modellen en ny dimension till sitt segment. Modellen kom snabbt att bli en stark spelare på den redan mycket konkurrensutsatta marknaden. Under 2019 såldes nästan 100 000 enheter och sedan introduktionen har mer än 300 000 enheter sålts. Nu fortsätter framgångssagan med uppgraderade SEAT Ateca 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum