SEAT Sverige

SEAT lanserar Mii electric, märkets första helelektriska bil.

Dela
  • Som första steg i sin eloffensiv lanserar SEAT Mii electric, märkets första helektriska bil
  • Mii electric är en idealisk stadsbil som blandar dynamisk prestanda med flexibilitet och en räckvidd på 260 km* (WLTP)
  • Med Mii electric gör SEAT tekniken mer tillgänglig med samma inköpskostnad som en bil med förbränningsmotor i kombination med låg ägandekostnad
  • Förförsäljning börjar i september 2019

Martorell, 2019-06-05. Omställningen till eldrivna bilar har växlat upp. SEAT börjar sin elektriska offensiv med introduktionen av Mii electric. En helelektrisk bil som kombinerar prestanda, design och teknik. En bil som möter storstadens utmaningar och behoven från en ny generation kunder.

Mii Electric är första modellen ut i SEATs elektrifieringsstrategi, som inom en snar framtid kommer att få sällskap av fler elbilar och plugin-hybrider, vilka inkluderar den helektriska SEAT el-Born, plugin-hybridversioner av Leon och Tarraco. Dessutom kommer plugin-versioner av högprestanda modellerna CUPRA Formentor och CUPRA Leon.

”Marknaden är under förändring och elektrifieringen ökar snabbare än någonsin. I Europa växte elbilsmarknaden med 46 % under årets första 4 månader, och framöver förväntar vi oss att elbilar kommer att spela en viktig roll i vårt utbud,” uttrycker Luca de Meo, VD för SEAT. ”Mii electric är början på denna resa och innebär en marknadsintroduktion av en elbil till ett överkomligt pris.”

Mii electric ska hjälpa SEATs återförsäljarnät att rusta sig inför expantionen av en elektrifierad bilmarknad och de utmaningar den medför, med målet att göra övergången så sömlös som möjligt när kunder väljer elektriska alternativ,

Design och konstruktion

Tack vare sin kompakta storlek erbjuder Mii electric stor flexibilitet vid stadskörning och parkering. Mii electric har designats för att möta behoven för modern körning, både vid körning på livliga innerstadsgator som vid navigering genom förorter och ska fylla det tomrum som uppstår när produktionen av Mii med förbränningsmotor upphör i juli 2019.

Övergången till en helelektrisk drivlina öppnar upp för en körupplevelse som bättre passar in i miljön för en stadsbil i dagens samhälle.

Mii electric har utvändigt fått en subtilt uppfräschad, med ordet electric bak på bilen, electric-etiketter på sidan och 16-tumsfälgar i matt cosmo grey. Inne i bilen har SEAT gjort finjusteringar som en ny instrumentbräda med SEAT IML-inlägg, omgivningsbelysning, sportiga säten med sätesvärme, svart sportratt, växelspaksknopp och handbroms i läder. Dessutom kommer Mii electric med Lane Assist som standardutrustning.

De största förändringarna finns under motorhuven. Motorn är kopplad till en enväxlad växellåda, som förmedlar genast sin effekt på 61 kW (83 hk) och 212 Nm vridmoment vilket innebär att denna femdörrarsbil kan nå 50 km/h från stillastående på bara 3,9 sekunder, vilket är perfekt för att starta och stanna i stadstrafik. Bilens 36,8 kWh litiumjonbatteripaket ger upp till 260 km* räckvidd med en enda laddning baserat på testcykeln WLTP.

”SEAT Mii electric kombinerar alla egenskaper som kunder förväntar sig från märket – rolig att köra, prestanda och acceleration – men har kryddats med ytterligare kvaliteter: tysthet, låg ägandekostnad och ännu högre nivåer av uppkoppling,” säger Axel Andorff, vice verkställande direktör för Forskning och utveckling vid SEAT.

Den helelektriska stadsbilen är den första modellen som inkluderar SEAT CONNECT, som ger fjärråtkomst och kontroll till bilen. Kunder kan se kördata, parkeringsposition, bilstatus inklusive dörrar och belysning, samt möjlighet att styra luftkonditioneringen på avstånd – allt med en smartphone-app. 

Enkelhet är nyckelord för alla utrustningsnivåer och tillval som finns tillgängliga, med ett slimmat och enkelt utbud. Två utrustningsnivåer kommer att finnas tillgängliga, med fem utrustningspaket som tillval: Garage, Easy Flex, Below Zero, Home Charge och FAST (Likströmsladdning). Det kommer även finnas fem färger att välja mellan: Deep Black, Candy White, Tornado Red, Costa Blue och Tungsten Silver. 

Marknadskrafter

Mii electric introduceras på marknaden vid en spännande och dynamisk tidpunkt, när branschen växlar om för att göra mobilitet hållbar med en ständigt minskande miljöpåverkan, särskilt i tätbebyggda storstadsområden.

Mii electric blandar en avancerad drivlina med det som karraktäriserar SEAT: rolig att köra, uppkopplad och med en låg ägandekostnad.                             

SEATs första helt elektriska serietillverkade bil är inriktad på både privatkunder och bilparker, de som tillbringar en mycket tid på att förflytta sig i storstadsområden och på förortsgator, ser fördelarna med utsläppsfrihet, men inte vill ge upp körupplevelsen.

När Mii electric introduceras på sina nyckelmarknader, i Tyskland, Nederländerna, Norge, Frankrike, Spanien, Österrike, Storbritannien, Schweiz, Italien, Belgien, Danmark, Finland och Sverige, kommer den att vara en av de mest prisvärda elbilarna. Med samma kostnad som en motsvarande bil med förbränningsmotor i sitt segment, men med väsentligt lägre ägarskapskostnad (batterielbilar har ett lägre underhållsbehov) kommer stadselbilen revolutionera kundens uppfattning om alternativ drivningsteknik. För att förenkla för kunden kommer SEAT även att erbjuda laddningsalternativ som installation av en SEAT-laddbox.

Eftersom formerna för ägande förändras kommer det att på vissa marknader finnas en prenumerationsmodell tillgänglig för Mii electric. På svenska marknaden erbjuds privatleasing.

Elektrisk härstammning

Mii electric är den senaste delen av SEATs elektriska historia. 1992 tillverkade SEAT en helt elektrisk Toledo för att följa de tävlande på vägen vid maratontävlingen under sommar-OS i Barcelona. Bilen har en räckvidd på 64 km från sitt batteripaket på 500 kg vilket kunde laddas med en 2 kW AC-strömförsörjning.

Nyligen introducerade SEAT ett pilotprojekt för bildelning med en e-Mii prototyp. En bilpark med fem helelektriska Mii-prototyper finns placerade på Barcelonas gator och erbjuder fler än 1000 anställda vid SEAT Metropolis:Lab Barcelona och Pier 01 Barcelona Tech City att hoppa i och ur dem vid behov.

Projektet har lett fram till elbilen Mii och gett värdefulla insikter om hur elbilar fungerar på allmänna vägar.

Produktionen av SEAT Mii electric kommer att påbörjas i Bratislava (Slovakien) under kvartal 4 2019, och introduceras på marknaden under slutet av året. Avtäckningen av bilen ägde rum i Oslo den 4 juni, under märkets evenemang SEAT On Tour.

Från och med september kommer SEAT Mii electric finnas tillgänglig för förköp.

Tekniska data

Motor:              Max. effekt 61 kW (83 hk)

                          Max. vridmoment 212 Nm

Batteri: Litiumjon

                          Kapacitet 36,8 kWh

                          Laddningstid med AC 7,2 kW till 80 %, ca 4 timmar

                          Laddningstid med DC 40 kW till 80 %, 1 timme

Räckvidd: 260 km* (WLTP)

Prestanda:

Acceleration, 0–50 km/h på 3,9 sekunder

Topphastighet 130 km/h

Mått:

Längd: 3 557 mm

Bredd: 1 645 mm

Höjd: 1 478 mm

Axelavstånd: 2 420 mm

Bagageutrymmets volym: 250 liter (upp till 923 liter med nedfällt baksäte)

* alla tekniska data för SEAT Mii electric är preliminära och föremål för ändring

** Prenumeration tillgänglig på utvalda marknader. Priser för prenumeration på enskilda marknader kommer att offentliggöras närmare marknadslanseringen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är det enda företaget som designar, utvecklar, tillverkar och marknadsför bilar i Spanien. Som en medlem i Volkswagen-koncernen har det multinationella företaget sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), exporterar 80 % av sina fordon och är närvarande i 80 länder på alla fem kontinenter. Under 2018 sålde SEAT 517 600 bilar, vilket är den högsta siffran under märkets 68-åriga historia, och man publicerade en nettovinst på 294 miljoner euro och en rekordomsättning på nästan 10 miljarder euro.

SEAT-koncernen sysselsätter över 15 000 anställda och har tre produktionscenter – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell, där de tillverkar de mycket framgångsrika modellerna Ibiza, Arona och Leon. Dessutom producerar företaget Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii i Slovakien. 

Det multinationella företaget har ett tekniskt centrum som fungerar som ett kunskapscentrum. Där samlas 1 000 ingenjörer som är inriktade på att utveckla innovationer för Spaniens största industriella investerare inom FoU. SEAT har redan den senaste anslutningstekniken inom sitt fordonssortiment och är för närvarande engagerade i företagets globala digitaliseringsprocess för att främja framtidens mobilitet.

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

SEAT visar tvåsiffrig försäljningstillväxt i maj10.6.2019 11:32:17 CESTPressmeddelande

Företaget levererade 54 400 bilar förra månaden, 10.5% mer än 2018 Perioden januari till maj visade SEAT rekordsiffror med en försäljning på 257.000 bilar (+7.7%) Försäljningen av CUPRA ökade med nästan 80% årets fem första månader Martorell, 10/06/2019. SEAT gör sin bästa maj någonsin. Företagets leveranser ökade med 10,5% förra månaden vilket innebar 54 400 bilar. För första gången sålde SEAT mer än 50 000 bilar under en majmånad, vilket överträffar förra majrekordet från 2018 (49 200). SEAT ackumulerade siffror för året visar rekordvolymer med 257 000 sålda bilar, vilket är 7.7% mer än samma period förra året. Även CUPRA* fortsätter att sätta försäljningsrekord. Under årets fem första månaderna sålde det nya bilmärket 10 300 bilar, vilket är 76,8% mer än samma period föregående år (*resultatet integrerat i SEATs totala försäljningssiffror). Wayne Griffiths, SEATs vice vid för försäljning och marknadsföring samt vd för CUPRA poängterar “vi är väldigt nöjda med vår tvåsiffriga försälj

SEAT börjar sin elektriska offensiv med lanseringen av Mii Electric under ‘SEAT on Tour’5.6.2019 08:48:47 CESTPressmeddelande

Det spanska märket har valt Olso för världspremiären av sin första elbil, Mii electric De senaste nyheterna från SEAT och CUPRA, som inkluderar CUPRA Formentor och den helelektriska SEAT el-Born, besöker Oslo, Liverpool, Paris och Milan under en europeisk roadshow Oslo, 2019-06-05. SEAT invigde sin roadshow ‘SEAT on Tour’ i Oslo den 3 juni och påbörjade sin eloffensiv med värlsdpremiären av Mii Electric, märkets första helelektriska bil. ‘SEAT on Tour’ är ett projekt där de senaste nyheterrna från SEAT and CUPRA visas upp på strategiska platser i Europa enlighet med SEAT-andan ‘Created in Barcelona’. SEAT är ett av de snabbast växande bilmärkena i Europa, sett till volym, samt det märke som har den yngsta kundgruppen, 10 år yngre än genomsnittet. Med 202 600 sålda bilar under årets första fyra månader slår SEAT alla rekord. 80% av alla SEAT-bilar exporteras till 80 länder världen runt. Oslo, ansedd som elbilarnas europeiska huvudstad, var ett självklart val för invigningen av ‘SEAT on

SEAT och Norrlands Bil teamar upp med Skandinaviens längsta racingbana4.6.2019 13:00:44 CESTPressmeddelande

SEAT Sverige går tillsammans med Norrlands Bil in som partner till Drivecenter Arena i Fällfors, Skellefteå – en av Sveriges mest moderna racinganläggningar Samarbetet är ett led i SEATs satsning på svensk motorsport SEAT, CUPRA och Norrlands Bil finns på plats under invigningshelgen och Midnattssolsloppet 14-15 juni tillsammans med fjolårets segerteam i dåvarande STCC, PWR Racing Södertälje/Skellefteå, 2019-06-04. SEAT förstärker sin satsning på svensk motorsport när man tillsammans med sin lokala återförsäljare Norrlands Bil nu går in i ett samarbete med Skandinaviens längsta racingbana och en av de mest moderna anläggningarna i Sverige - Drivecenter Arena AB i Fällfors. Om mindre än två veckor invigs anläggningen som ligger utanför Skellefteå och tusentals besökare väntas när Midnattssolsloppet går av stapeln 14-15 juni. Under helgens finns både SEAT och det nu självständiga sportbilsmärket CUPRA på plats tillsammans med Norrlands Bil som representerar SEAT och CUPRA i Norrbotten oc

Popikonen Robyn uppträder på SEAT scenen under Primavera Sound29.5.2019 16:23:58 CESTPressmeddelande

SEAT fortsätter som strategisk partner till Primavera Sound Popikonen Robyn uppträder på SEAT Village state, i fint sällskap av världsartister som Miley Cyrus, Solange, Interpol, Carly Rae Jepsen och James Blake. Nya SEAT Lost&Sound appen hjälper festivalbesökarna att hitta sina vänner genom augmented reality Bilmärket erbjuder mobilitetstjänster både på och utanför festivalområdet Barcelona, 28/05/2019. SEAT är för tredje året i rad strategisk partner till Primavera Sound, en av de stora internationella musikfestivalerna. I år beräknas att festivalen kommer dra till sig över 220 000 besökare. Med partnerskapet anknyter biltillverkaren an med Barcelonas ungdomliga, urbana anda samt passionen för musik och internationella talanger. SEATs globala marknadsdirektör, Susanne Franz, betonar att “Primavera Sound, med sina rötter i Barcelona, är en av de världens viktigaste festivaler. Att vi även detta år medverkar visar vårt engagemang för urbana talanger och stärker vår koppling till musik

SEAT minskar sitt avfall med 34 % och siktar på en minskning med 60 % fram till 202527.5.2019 07:43:00 CESTPressmeddelande

Redan i år genomför företaget åtgärder för att producera mindre avfall och för effektivare hantering av det avfall som trots allt skapas Sedan 2010 har SEAT minskat sin produktionsrelaterade miljöpåverkan med 34 %, där man genomfört åtgärder för mindre utsläpp av koldioxid och flyktiga organiska föreningar, skapa mindre avfall samt sänka vatten- och energiförbrukningen Nästa mål är att till 2025 minska miljöpåverkan med 50 % Förra året investerade SEAT 16 miljoner euro i miljöinitiativ Martorell, 2019-05-27. I samband med Internationella återvinningsdagen den 17 maj meddelade SEAT att årets miljöåtgärder komma fokusera på hur man kan minska sitt avfall. De senaste 8 åren har SEAT lyckats sänka avfallet från sina anläggningar med 34 %. Sedan SEAT lanserade miljöstrategin Ecomotive Factory 2010 har företaget reducerat sin förbrukning av energi och vatten med 21,6 % respektive 30,9 %. Företaget har dessutom minskat sina utsläpp av koldioxid och flyktiga organiska föreningar med 63,3 % och

SEAT säljer för första gången över 200 000 bilar under årets första fyra månader10.5.2019 08:51:50 CESTPressmeddelande

Från januari till april ökade försäljningen med 7 % i jämförelse med samma period 2018 SEAT uppnådde de bästa resultaten någonsin för april – 51 000 sålda bilar Tyskland, Frankrike och Italien uppvisade tvåsiffrig tillväxt CUPRA-försäljningen steg med 82 %till slutet av april Martorell, 2019-05-10. SEAT:s globala försäljning ökade med 7 % från januari till april 2019 jämfört med samma period under föregående år. För första gången sålde SEAT fler än 200 000 bilar, närmare bestämt 202 600, under årets första fyra månader. Från januari till april 2018 levererade SEAT 189 300 bilar, vilket vid den tidpunkten också var det bästa resultatet någonsin. SEAT sålde 51 000 bilar under april, vilket är 1,8 % mer än 2018 års resultat. Det var den bästa aprilmånaden någonsin och överskred siffran 50 100 från året innan. Försäljningen av det nya CUPRA*-varumärket fortsätter dessutom att slå rekord. Under årets första fyra månader sålde CUPRA 7 900 bilar, vilket är 82,3 % mer än under samma period 201

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum