SEAT Sverige

SEAT lanserar Mii electric, märkets första helelektriska bil.

Dela
  • Som första steg i sin eloffensiv lanserar SEAT Mii electric, märkets första helektriska bil
  • Mii electric är en idealisk stadsbil som blandar dynamisk prestanda med flexibilitet och en räckvidd på 260 km* (WLTP)
  • Med Mii electric gör SEAT tekniken mer tillgänglig med samma inköpskostnad som en bil med förbränningsmotor i kombination med låg ägandekostnad
  • Förförsäljning börjar i september 2019

Martorell, 2019-06-05. Omställningen till eldrivna bilar har växlat upp. SEAT börjar sin elektriska offensiv med introduktionen av Mii electric. En helelektrisk bil som kombinerar prestanda, design och teknik. En bil som möter storstadens utmaningar och behoven från en ny generation kunder.

Mii Electric är första modellen ut i SEATs elektrifieringsstrategi, som inom en snar framtid kommer att få sällskap av fler elbilar och plugin-hybrider, vilka inkluderar den helektriska SEAT el-Born, plugin-hybridversioner av Leon och Tarraco. Dessutom kommer plugin-versioner av högprestanda modellerna CUPRA Formentor och CUPRA Leon.

”Marknaden är under förändring och elektrifieringen ökar snabbare än någonsin. I Europa växte elbilsmarknaden med 46 % under årets första 4 månader, och framöver förväntar vi oss att elbilar kommer att spela en viktig roll i vårt utbud,” uttrycker Luca de Meo, VD för SEAT. ”Mii electric är början på denna resa och innebär en marknadsintroduktion av en elbil till ett överkomligt pris.”

Mii electric ska hjälpa SEATs återförsäljarnät att rusta sig inför expantionen av en elektrifierad bilmarknad och de utmaningar den medför, med målet att göra övergången så sömlös som möjligt när kunder väljer elektriska alternativ,

Design och konstruktion

Tack vare sin kompakta storlek erbjuder Mii electric stor flexibilitet vid stadskörning och parkering. Mii electric har designats för att möta behoven för modern körning, både vid körning på livliga innerstadsgator som vid navigering genom förorter och ska fylla det tomrum som uppstår när produktionen av Mii med förbränningsmotor upphör i juli 2019.

Övergången till en helelektrisk drivlina öppnar upp för en körupplevelse som bättre passar in i miljön för en stadsbil i dagens samhälle.

Mii electric har utvändigt fått en subtilt uppfräschad, med ordet electric bak på bilen, electric-etiketter på sidan och 16-tumsfälgar i matt cosmo grey. Inne i bilen har SEAT gjort finjusteringar som en ny instrumentbräda med SEAT IML-inlägg, omgivningsbelysning, sportiga säten med sätesvärme, svart sportratt, växelspaksknopp och handbroms i läder. Dessutom kommer Mii electric med Lane Assist som standardutrustning.

De största förändringarna finns under motorhuven. Motorn är kopplad till en enväxlad växellåda, som förmedlar genast sin effekt på 61 kW (83 hk) och 212 Nm vridmoment vilket innebär att denna femdörrarsbil kan nå 50 km/h från stillastående på bara 3,9 sekunder, vilket är perfekt för att starta och stanna i stadstrafik. Bilens 36,8 kWh litiumjonbatteripaket ger upp till 260 km* räckvidd med en enda laddning baserat på testcykeln WLTP.

”SEAT Mii electric kombinerar alla egenskaper som kunder förväntar sig från märket – rolig att köra, prestanda och acceleration – men har kryddats med ytterligare kvaliteter: tysthet, låg ägandekostnad och ännu högre nivåer av uppkoppling,” säger Axel Andorff, vice verkställande direktör för Forskning och utveckling vid SEAT.

Den helelektriska stadsbilen är den första modellen som inkluderar SEAT CONNECT, som ger fjärråtkomst och kontroll till bilen. Kunder kan se kördata, parkeringsposition, bilstatus inklusive dörrar och belysning, samt möjlighet att styra luftkonditioneringen på avstånd – allt med en smartphone-app. 

Enkelhet är nyckelord för alla utrustningsnivåer och tillval som finns tillgängliga, med ett slimmat och enkelt utbud. Två utrustningsnivåer kommer att finnas tillgängliga, med fem utrustningspaket som tillval: Garage, Easy Flex, Below Zero, Home Charge och FAST (Likströmsladdning). Det kommer även finnas fem färger att välja mellan: Deep Black, Candy White, Tornado Red, Costa Blue och Tungsten Silver. 

Marknadskrafter

Mii electric introduceras på marknaden vid en spännande och dynamisk tidpunkt, när branschen växlar om för att göra mobilitet hållbar med en ständigt minskande miljöpåverkan, särskilt i tätbebyggda storstadsområden.

Mii electric blandar en avancerad drivlina med det som karraktäriserar SEAT: rolig att köra, uppkopplad och med en låg ägandekostnad.                             

SEATs första helt elektriska serietillverkade bil är inriktad på både privatkunder och bilparker, de som tillbringar en mycket tid på att förflytta sig i storstadsområden och på förortsgator, ser fördelarna med utsläppsfrihet, men inte vill ge upp körupplevelsen.

När Mii electric introduceras på sina nyckelmarknader, i Tyskland, Nederländerna, Norge, Frankrike, Spanien, Österrike, Storbritannien, Schweiz, Italien, Belgien, Danmark, Finland och Sverige, kommer den att vara en av de mest prisvärda elbilarna. Med samma kostnad som en motsvarande bil med förbränningsmotor i sitt segment, men med väsentligt lägre ägarskapskostnad (batterielbilar har ett lägre underhållsbehov) kommer stadselbilen revolutionera kundens uppfattning om alternativ drivningsteknik. För att förenkla för kunden kommer SEAT även att erbjuda laddningsalternativ som installation av en SEAT-laddbox.

Eftersom formerna för ägande förändras kommer det att på vissa marknader finnas en prenumerationsmodell tillgänglig för Mii electric. På svenska marknaden erbjuds privatleasing.

Elektrisk härstammning

Mii electric är den senaste delen av SEATs elektriska historia. 1992 tillverkade SEAT en helt elektrisk Toledo för att följa de tävlande på vägen vid maratontävlingen under sommar-OS i Barcelona. Bilen har en räckvidd på 64 km från sitt batteripaket på 500 kg vilket kunde laddas med en 2 kW AC-strömförsörjning.

Nyligen introducerade SEAT ett pilotprojekt för bildelning med en e-Mii prototyp. En bilpark med fem helelektriska Mii-prototyper finns placerade på Barcelonas gator och erbjuder fler än 1000 anställda vid SEAT Metropolis:Lab Barcelona och Pier 01 Barcelona Tech City att hoppa i och ur dem vid behov.

Projektet har lett fram till elbilen Mii och gett värdefulla insikter om hur elbilar fungerar på allmänna vägar.

Produktionen av SEAT Mii electric kommer att påbörjas i Bratislava (Slovakien) under kvartal 4 2019, och introduceras på marknaden under slutet av året. Avtäckningen av bilen ägde rum i Oslo den 4 juni, under märkets evenemang SEAT On Tour.

Från och med september kommer SEAT Mii electric finnas tillgänglig för förköp.

Tekniska data

Motor:              Max. effekt 61 kW (83 hk)

                          Max. vridmoment 212 Nm

Batteri: Litiumjon

                          Kapacitet 36,8 kWh

                          Laddningstid med AC 7,2 kW till 80 %, ca 4 timmar

                          Laddningstid med DC 40 kW till 80 %, 1 timme

Räckvidd: 260 km* (WLTP)

Prestanda:

Acceleration, 0–50 km/h på 3,9 sekunder

Topphastighet 130 km/h

Mått:

Längd: 3 557 mm

Bredd: 1 645 mm

Höjd: 1 478 mm

Axelavstånd: 2 420 mm

Bagageutrymmets volym: 250 liter (upp till 923 liter med nedfällt baksäte)

* alla tekniska data för SEAT Mii electric är preliminära och föremål för ändring

** Prenumeration tillgänglig på utvalda marknader. Priser för prenumeration på enskilda marknader kommer att offentliggöras närmare marknadslanseringen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är det enda företaget som designar, utvecklar, tillverkar och marknadsför bilar i Spanien. Som en medlem i Volkswagen-koncernen har det multinationella företaget sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), exporterar 80 % av sina fordon och är närvarande i 80 länder på alla fem kontinenter. Under 2018 sålde SEAT 517 600 bilar, vilket är den högsta siffran under märkets 68-åriga historia, och man publicerade en nettovinst på 294 miljoner euro och en rekordomsättning på nästan 10 miljarder euro.

SEAT-koncernen sysselsätter över 15 000 anställda och har tre produktionscenter – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell, där de tillverkar de mycket framgångsrika modellerna Ibiza, Arona och Leon. Dessutom producerar företaget Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii i Slovakien. 

Det multinationella företaget har ett tekniskt centrum som fungerar som ett kunskapscentrum. Där samlas 1 000 ingenjörer som är inriktade på att utveckla innovationer för Spaniens största industriella investerare inom FoU. SEAT har redan den senaste anslutningstekniken inom sitt fordonssortiment och är för närvarande engagerade i företagets globala digitaliseringsprocess för att främja framtidens mobilitet.

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

SEAT skapar speciell avdelning för urban mobilitet och presenterar nytt e-Scooterkoncept20.11.2019 08:29:23 CETPressmeddelande

SEAT Urban Mobility kommer att utveckla mobilitetslösningar för städer Premiärvisning av SEATs helelektriska koncept ”e-Scooter”och nya ”e-Kickscooter” Nyheterna presenteras under Smart City Expo World Congress i Barcelona Barcelona, 20 november 2019. På den 9:e upplagan av Smart City Expo World Congress, presenterade SEAT ett verkligt genombrott – eller snarare tre – i företagets Urban Mobility-strategi. För det första kommer företaget att inrätta en strategisk affärsenhet speciellt för urban mobilitet, vidare presenterar man sitt nya elsparkcykel-koncept ”e-Kickscooter”, och för det tredje även sin första eldrivna scooter ”e-Scooter” i SEATs snart 70-åriga historia. Den nya affärsenheten kommer att omfatta alla produkter, tjänster och plattformsbaserade mobilitetslösningar. Först i tidplanen ligger lanseringen av e-Scooter nästa år. Även ett nytt e-Kickscooter koncept, som kompletterar det produktutbud som inleddes med SEAT EXS i fjol, kommer att hamna under SEAT Urban Mobilitys ving

SEAT Mii electric – gör elmobiliteten överkomlig för fler13.11.2019 08:15:26 CETPressmeddelande

SEAT Mii electric gör det möjligt för fler att köpa elbil. Priset för SEAT:s första eldrivna modell ligger nämligen på samma nivå som för en bil med förbränningsmotor, och ägarkostnaderna är låga. Med en effekt på 83 hk och ett litiumjonbatteri på 32,3 kWh kombinerar Mii electric dynamisk prestanda med smarta funktioner som gör den till den idealiska bilen för stan. Mii electric gör 0 till 50 km/h på pigga 3,9 sekunder och har en räckvidd på upp till 260 km. Denna helelektriskt drivna stadsbil erbjuder flera olika laddningsmöjligheter, och batteriet kan snabbladdas på bara 1 timme (med 40 kW likström (DC)). Mii electric är först ut i SEAT:s elbilsfamilj, en familj som väntar tillökning flera gånger om de närmaste åren. Martorell, Spanien, 13 november 2019. Marknaden för eldrivna bilar växer i takt med att allt fler konsumenter inser fördelarna med att ställa om från traditionella bränslen till mer hållbara alternativ. SEAT möter dessa utmaningar genom att utveckla bilar som lever upp t

SEAT ökade försäljningen med 93% på den svenska marknaden i oktober12.11.2019 09:23:48 CETPressmeddelande

Bästa oktobermånaden för den spanska biltillverkaren någonsin: 43.900 sålda bilar globalt. En försäljningsökning med 30% i jämförelse med föregående år Sedan januari i år har SEAT ökat sin försäljning med 11,1% – nästan en halv miljon bilar har levererats totalt under perioden vilket är nytt rekord För CUPRA ökade leveranserna med 79% under perioden januari-oktober. Försäljningen i Sverige har ökat med 27,4% januari-oktober. Södertälje, 12 november 2019. SEAT passar på att sätta nytt försäljningsrekord två månader före årsskiftet. Från januari t.o.m. oktober i år har företaget levererat 498.700 bilar, vilket är 11,1% fler än under samma period förra året (449.000 bilar). Resultatet innebär att SEAT slagit det tidigare försäljningsrekordet (satt i fjol) med 50.000 bilar för samma period. Förra månaden fortsatte den starkt stigande trenden från i september, och försäljningen steg igen över 30%-strecket. Totalt sålde företaget 43.900 bilar globalt; 31,3% fler än under oktober förra året (

SEAT ger sig in på MC-marknaden med en helelektrisk ”eScooter”7.11.2019 07:17:10 CETPressmeddelande

SEAT eScooter concept premiärvisas på Barcelona Smart City Expo World Congress den 19 november 2020 börjar SEAT försäljningen av sin 100% elektriska motorcykel som motsvarande en 125-kubikare SEAT eScooter kommer finnas tillgänglig för både privatpersoner och fordonspooler Martorell, Spanien, 6 november 2019. Med SEAT eScooter concept ger sig nu den spanska biltillverkaren in på motorcykelmarknaden och breddar därigenom sitt engagemang för hållbar mobilitet i städerna ytterligare. 2020 börjar företaget sälja sin egen eldrivna motorcykel, motsvarande en 125 cc-modell. Premiärvisningen sker på Smart City Expo World Congress i Barcelona den 19 november. Nya SEAT eScooter concept ingår i företagets urbana mobilitetsstrategi vars fokus ligger på att tillhandahålla hållbara transportlösningar för städer. Redan vid förra Mobile World Congress lät SEAT meddela att man kommer gå i spetsen för Volkswagens-koncernens mikromobilitetsstrategi. I denna ingår också konceptbilen SEAT Minimó, liksom SE

Lucas Casasnovas ny chef för urban mobilitet på SEAT31.10.2019 08:40:31 CETPressmeddelande

Casasnovas kommer att leda företagets mobilitetsverksamhet och ansvara för strategin Casasnovas, som fram till nu varit Global Director of Product Marketing, har mer än 25 års branscherfarenhet SEAT presenterar flera mobilitetsnyheter på Barcelona Smart City Expo World Congress Martorell, Spanien, 31 oktober 2019. Lucas Casasnovas (född i Barcelona 1971) har utsetts till chef för urban mobilitet på SEAT, en avdelning som kommer att omfatta alla företagets projekt inom ny urban mobilitet, däribland XMOBA och Respiro. Fram till idag har Casasnovas varit Global Director of Product Marketing på SEAT. Han kommer framöver att rapportera till Wayne Griffiths, Vice-president for Sales and Marketing tillika CEO för CUPRA. Efter en anställning på Roland Berger Consulting, började Casasnovas att arbeta på Volkswagens Marketing and Operations-avdelning i Spanien. 2010 flyttade han till Tyskland i samband med att han utsetts till Global Launch Director på Volkswagen AG där han stannade till 2015 då

SEAT rekordökar försäljningen med 37% i september14.10.2019 11:09:49 CESTPressmeddelande

Under september sålde den spanska biltillverkaren 43.200 bilar och kunde därmed notera sitt bästa resultat för månaden hittills SEAT har redan levererat 454.800 bilar hittills i år, en ökning med till 9,4% – också det rekord Leveranserna av CUPRA steg med 75% från januari t.o.m. september SEAT satte nya försäljningsrekord även på svenska marknaden. Martorell, 14 oktober 2019. Ny milsten för SEATs försäljning globalt: Från januari t.o.m. september i år har företaget levererat 454.800 bilar, vilket är 9,4% fler än under samma period förra året (415.600 bilar). Resultatet är det högsta någonsin i företagets historia och överträffar med råge det tidigare rekordet från januari till september 2018. SEATs försäljning sköt i höjden med 36,7% förra månaden till totalt 43.200 fordon (2018: 31.600). Ökningen kan delvis tillskrivas effekterna av att WLTP-reglerna trädde i kraft i september 2018, vilket ledde till att försäljningskurvan böjde av starkt uppåt under juli och augusti 2018 för att seda

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum