SEAT Sverige

SEAT Minimó - En framtidsvision för urban mobilitet

Dela

Mobile World Congress

>   SEAT spår framtidens urbana mobilitet genom presentationen av konceptbilen Minimó
>   Det helelektriska fordonet kombinerar det bästa hos bilen med det bästa hos
     motorcykeln för att reducera fordonsutsläppen i städerna 
>   Fyrhjulingen förenar en futuristisk förpackning med smidighet och funktionalitet för ett
     nytt perspektiv på stadskörning med nollutsläpp - redo för en autonom framtid 
>   SEAT Minimó är den första bilen designad för delade mobilitetstjänster
>   SEAT Minimó kan minska driftskostnaderna för elektrisk bildelning med upp till 50 %,
     tack vare lösningar som ett innovativt batteribytessystem

Martorell, 2019-02-27. - SEAT avslöjar sin vision vad gäller framtida mobilitet i storstadsområden vid Mobile World Congress i Barcelona, genom presentationen av konceptbilen Minimó. Den helelektriska fyrhjulingen har utvecklats för att möta utmaningarna med stadskörning och utsläppsbestämmelser, oavsett om det gäller strängare lagar om vilka fordon som får framföras i stadsområden, växande problem med trafikstockningar eller bristen på parkeringsplatser.

Minimókombinerar fördelarna med storleken hos en motorcykel med säkerhet och komfort hos en större personbil. Fordonet är smalt och smidigt konstruerat vilket gör det lättare att navigera runt i stadsområden, men det är samtidigt slutet vilket ökar säkerheten.

Med helelektrisk drift med nollutsläpp innebär det att Minimó även kommer in i stadskärnor med de strängaste utsläppskraven utan problem. Lägg här till möjligheten att byta batterier för att snabbt och effektivt tanka fordonet, vilket avsevärt reducerar både laddningstiden och driftskostnaderna för en urban elektrisk bildelningstjänst.

En design för livet
Minimós hybridkaraktär betonar dess huvudsakliga syfte - förmågan att bekvämt transportera två personer med minsta möjliga miljöavtryck.

Med en längd på 2,5 m och en bredd på 1,24 m är konceptbilen kompakt nog att passera även de mest överbelastade av stadens gator och passa in i de minsta parkeringsplatserna. Till skillnad från andra stadsfordon ger den utmärkt körglädje och komfort tack vare de stora 17-tumshjulen, en hög SUV-liknande sittposition och oöverträffad rymlighet för passageraren.Den inramade designen skyddar passageraren och förbättrar säkerheten.

Den enda strålkastaren fram påminner om en motorcykel, medan den bakre ljusdesignen lånats från flygtekniken.

Dörrarna är asymmetriska och gångjärnen monterade för att kunna öppnas även i de tätaste utrymmena. Den mindre vänstra förardörren innebär att mer utrymme ges till fordonets glaskropp, vilket ökar synligheten för passagerarna, medan den större högra passagerardörren gör det enkelt att komma in och ut ur fordonet.

”Minimós design visar hur vi ser på mobilitet i städerna - effektivitet, värde- och kostnadsbesparande – i kombination med en livlig design. Vår Minimó visar att det finns utrymme för både nöje och stil när vi talar om eldrivna och delade fordon. Mer än någonsin spelar design en viktig roll.” säger Alejandro Mesonero, designchef på SEAT.

Minimó ger kunderna mer än 100 km räckvidd på en laddning med sitt energitäta batteripaket. Batteriet som är förpackat under golvet i en lättillgänglig ramkan bytas ut till ett nytt på några sekunder och med minimalt krångel, så att resan snabbt kan fortsätta.

Förar- och passagerarkomfort samt bekvämlighet
Ledordet för interiören hos Minimó är utrymme. Från det ögonblick som dörrarna öppnas upp hälsas passagerarna in i ett stilrent och bekvämt utrymme, med lika mycket plats för både förare som passagerare i 2-sätesfordonet. 360° panoramautsikt innebär att passagerarna lätt kan ta in omgivningen. I själva verket är avståndet mellan höftpunkten för den bakre passageraren och föraren identiskt med den hos SEAT Mii, medan avståndet mellan de åkande och dörren är mer generöst än till och med hos dagens SEAT Ibiza.

Då det bakre utrymmet inte har en traditionell fast sits, ökas känslan av utrymme och komfort. Vid färd utan passagerare finns det gott om plats för bagage då baksätet bildar en obruten del av inredningen.

Fordonet är baserat på ett styvt chassi med 17” hjul placerade vid dess yttersta hörn, med en lättviktig men robust kroppsstruktur som ger otroligt bra prestanda.

Minimó erbjuder anslutningslösningar för att tillhandahålla en smidig digital upplevelse för användaren (privat och delad), baserat på en digital nyckel och trådlös Android Auto™-teknik. En central digital display bakom ratten kombinerar funktionerna i klusterinstrumentet och digitalt innehåll från användarens smartphone i enlighet med de nödvändiga säkerhetskraven. Med Google Assistant på Android Auto kan användarna hålla ögonen på vägen och händerna på ratten medan de använder sin röst för att hålla kontakt, få svar, hantera uppgifter och styra media.

Plattformen är även redo att öppna dörren för framtida utveckling. Minimó förbereder sig för framtida autonoma nivå 4-tekniker, vilket skulle göra det möjligt för fordonet att hämta användaren vid behov och lösa ett av huvudproblemen för användarna av en bildelningstjänst.

En symbios av lösningar
När städerna växer och blir trängre, ökar behovet av nya strategier inom mobilitet och uppfinningsrika och väl genomtänkta lösningar behöver utformas.

Minimó-konceptet tar det positiva från personbilen, som säkerhet, komfort och användbarhet, och förenar dem med egenskaperna hos en motorcykel, det lilla formatet och smidigheten, samtidigt som man lägger till de nya egenskaperna hos eldriven teknik och en smidig digital upplevelse.

Konceptbilen Minimó gör sin världsdebut på 2019 Mobile World Congress i Barcelona innan den flyttar till den internationella bilsalongen i Geneve i mars.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är det enda företaget med full kapacitet för att designa, utveckla, tillverka och marknadsföra bilar i Spanien. SEAT ingår i Volkswagengruppen och har sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona). Det multinationella företaget exporterar 80% av sina fordon och i över 80 länder. 2018 sålde SEAT 517.600 fordon globalt.

I Sverige sålde SEAT 7,488 bilar under 2018, en ökning med 16 procent och en marknadsandel på 2 procent. SEAT är ett av de snabbast växande bilmärkena på svensk och europeisk marknad.

SEAT-gruppen har mer än 15.000 anställda på sina tre produktionsenheter i Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell där de populära Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca och Toledo i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii i Slovakien.

I SEAT Technical Centre arbetar 1000 ingenjörer med innovation och utveckling. Denna ”kunskapsbank” för företaget är också Spaniens största investerare i R&D och har verkat sedan 1975. I linje med företagets åtagande för minskad miljöpåverkan arbetar SEAT mot minskade utsläpp och ökad energieffektivitet, liksom återvinning och resursoptimering.

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

CASA SEAT slår upp portarna den 23 april12.2.2020 15:46:51 CETPressmeddelande

Invigningen äger rum på San Jorge dagen, en av de viktigaste dagarna under året i Barcelonas kulturliv CASA SEAT kommer att sporra till debatt om morgondagens mobilitet och är tänkt att bli en referenspunkt i stadens agenda Byggnaden har ritats av Carlos Ferrater och för interiördesignen står Lázaro Rosa-Violán Barcelona, 10 februari 2020 – CASA SEAT, företagets nya byggnad för tvärvetenskapligt bruk placerad i hjärtat av Barcelona, slår upp sina portar den 23 april. Invigningsdatumet sammanträffar med San Jorge dagen och Världsbokdagen och är en hyllning till den stad där SEAT grundades för snart 70 år sedan. Tanken är att den nya byggnaden ska bli en integrerad del av Barcelonas kulturliv. CASA SEAT har skapats med målsättningen att aktivt bidra till utvecklingen av framtidens mobilitet. Programmet för CASA SEAT är fokuserat på att främja idéer, debatter och möten som rör hållbarhet, design, teknik och affärsliv, bland många andra ämnen. Det nya centret, som ligger vid korsningen Pas

SEAT och Skellefteå Kraft inleder klimatsmart samarbete7.2.2020 13:30:43 CETPressmeddelande

SEAT kickar igång sin elbilsoffensiv med försäljningsstarten av Mii electric. SEAT Sverige inleder ett samarbete med Skellefteå Kraft. Mii electric kunder erbjuds tre års fri hemmaladdning med 100% förnybar el från Skellefteå Kraft. Södertälje, 7 februari 2020. Enligt Svenska Miljöinstitutet är elbilen klimatsmart. Väljer du att köra elbil sänker du koldioxidutsläppen med ca. 70%* jämfört med en fossildriven bil, förutsatt att du laddar elbilen med förnybar el. SEAT vill skapa en enkelhet för sina kunder att maximera effekten av ett klimatsmart bilval. Därför väljer märket att inleda ett samarbete med Skellefteå Kraft. Skellefteå Kraft erbjuder inte bara 100% förnybar el utan arbetar också med flera utvecklingsprojekt som syftar till att underlätta användandet av elbilar i Sverige. ”Vi arbetar båda med stora omställningar i våra respektive branscher och har gemensamma mål för att möta klimatförändringarna. Skellefteå Kraft är en självklar och trovärdig samarbetspartner för oss på SEAT”

SEAT lanserar helt nya Leon, med en investering på mer 1,1 miljarder euro28.1.2020 20:11:05 CETPressmeddelande

Helt nya Leon tar ett stort designkliv och bjuder på belysningsteknik på en helt ny nivå Bränsleeffektivitet har varit en av hörnstenarna vid utvecklingen av helt nya SEAT Leon – bilen erbjuder flera avancerade drivlinor: laddhybrid (eHybrid), mildhybrid (eTSI), naturgas (TGI), bensin (TSI), diesel (TDI) Nya Leon är den första helt uppkopplade bilen från SEAT, för ett smidigt digitalt liv också på resan Investeringarna har i första hand gjorts för att få fram mer bränslesnåla motorer och effektivisera produktionsanläggningarna Martorell, Spanien, 28 januari 2020 Vid SEATs anläggning i spanska Martorell, presenterade SEAT i dag helt nya SEAT Leon – en bil som vill liva upp kompaktsegmentet. Företaget har investerat över 1,1 miljarder euro på att ta fram bilar med mer bränslesnåla motorer, uppkoppling och assistanssystem på högsta nivå, enastående kraft och inspirerande design. SEAT Leon har alltid varit en grundpelare i märkets modellutbud och en referenspunkt i segmentet. Inte minst fr

Livesänd världspremiär av helt nya SEAT Leon24.1.2020 15:45:38 CETPressmeddelande

Den 28 januari avslöjar SEAT den fjärde generationen av SEAT Leon. Världspremiären livestreamas från kl. 19:00 på SEATs mediacenter. Martorell, 24/01/2019. Världspremiären för helt nya SEAT Leon kommer att äga rum nästa tisdag, den 28 januari, i SEATs anläggning i Martorell. För alla som vill följa världspremiären online sänds den direkt på engelska från 19:00 på SEATs mediacenter. Det finns möjlighet för mediebyråer att själva sända överföringen i sina egna kanaler via en inbäddad kod (se nedan). Tidpunkt: Tisdag 28 januari, kl. 19:00 SEAT Media Center: www.seat-mediacenter.com Inbäddad kod: <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MrHl3kRKmz0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Helt nya SEAT Leon stärker sin ställning i kompaktsegmentet.15.1.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

SEAT:s bästsäljare visar upp en tuffare, elegantare och sportigare design Bakpartiet på SEAT Leon visar på styrka och förstärker bilens kraftfulla utstrålning Martorell, 15 jan. 2020 – Snart är helt nya SEAT Leon här. Designen på märkets senaste bil har utvecklats en hel del men bevarar den själ som är typisk för alla generationer av Leon. Designfilosofin ger uttryck för de värden som märket SEAT står för. Nästa generation av SEAT Leon sticker ut lite extra tack vare sina generösare mått, en mer beslutsam uppsyn, mjukare linjer och sitt ännu tydligare skulpterade bakparti. Den uttrycksfulla designen är baserad på den avancerade MQB Evo-plattformen som gett designteamet stor flexibilitet och anpassningsmöjligheter. Samtidigt har måtten utökats på helt nya LEON, både för 5-dörrarsversionen och Sportstourer, vilket förädlat proportionerna i den nya designgeneration. ”Helt nya SEAT Leon har designats av våra formgivare på ett djärvt och okomplicerat sätt och förverkligats med både styrka o

SEAT ökade försäljningen med 10,9% – 2019 bästa året i företagets historia10.1.2020 09:50:21 CETPressmeddelande

Den spanska biltillverkaren levererade totalt 574.100 bilar och slog därmed det förra rekordet från 2018 Stark tillväxt och nytt volymrekord på svenska marknaden (+ 30% i jämförelse med 2018) CUPRA:s försäljning steg med mer än 70% SEAT sålde fler än 11.000 EXS i fjol och kommer att lansera sin första e-Scooter senare i år Under 2020 lanseras den fjärde generationen av Leon och elektrifieringsoffensiven inleds Martorell, Spanien, 10 januari 2020. Ännu ett rekordår! Efter framgångarna 2018 följde SEAT upp med att åter sätta ett nytt historiskt försäljningsrekord 2019. Under fjolåret ökade företagets leveranser med 10,9% till totalt 574.100 bilar. Resultatet innebär att man slår det tidigare försäljningsrekordet från 2018 (517.600 bilar) och att SEAT för tredje året i rad kunde redovisa tvåsiffrig tillväxt. I december månad ökade SEAT sin försäljning med 23,4%, jämfört med samma månad 2018, till totalt 31.300 levererade bilar (2018: 25.300). Företagets lansering av SUV-modeller har spela

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum