SEAT Sverige

SEAT skapar speciell avdelning för urban mobilitet och presenterar nytt e-Scooterkoncept

Dela
  • SEAT Urban Mobility kommer att utveckla mobilitetslösningar för städer
  • Premiärvisning av SEATs helelektriska koncept ”e-Scooter”och nya ”e-Kickscooter”
  • Nyheterna presenteras under Smart City Expo World Congress i Barcelona

Barcelona, 20 november 2019. På den 9:e upplagan av Smart City Expo World Congress, presenterade SEAT ett verkligt genombrott – eller snarare tre – i företagets Urban Mobility-strategi. För det första kommer företaget att inrätta en strategisk affärsenhet speciellt för urban mobilitet, vidare presenterar man sitt nya elsparkcykel-koncept ”e-Kickscooter”, och för det tredje även sin första eldrivna scooter ”e-Scooter” i SEATs snart 70-åriga historia.

Den nya affärsenheten kommer att omfatta alla produkter, tjänster och plattformsbaserade mobilitetslösningar. Först i tidplanen ligger lanseringen av e-Scooter nästa år. Även ett nytt e-Kickscooter koncept, som kompletterar det produktutbud som inleddes med SEAT EXS i fjol, kommer att hamna under SEAT Urban Mobilitys vingar. Produkterna är avsedda för slutkunder (ägande) liksom för fordonsflottor och fordonspooler (kostnad baserat på användande).

På det här området kommer SEAT fortsätta att samarbeta med företrädare för kommuner och myndigheter. Man arbetar bl.a. med att analysera hållbarheten för fordon som utvecklats för trafik i städer, som konceptbilen SEAT Minimó som premiärvisades vid den förra upplagan av Mobile World Congress.

SEAT Urban Mobility kommer även att innefatta Respiro, en bilpoolsplattform som för närvarande är aktiv i Madrid, och sedan nyligen även i staden L’Hospitalet de Llobregat. Respiro består av en fordonsflotta av hållbara, naturgasdrivna bilar som snart även kommer att få sällskap av nya Mii electric. Den nya affärsenheten kommer dessutom att ha hand om den elsparkcykelpool som SEAT erbjuder tillsammans med uppstartsföretaget UFO och som SEAT:CODE, företagets nya center för mjukvaruutveckling, också är delaktiga i.

Vid presskonferensen igår, framhöll SEAT-chefen Luca de Meo att ”denna strategiska affärsenhet kommer att göra det möjligt för oss att fokusera på användarnas nya mobilitetsbehov. SEAT är Volkswagen Groups kompetenscenter när det gäller mikromobilitet, med syftet att utveckla produkter för alla varumärken inom gruppen, inte endast SEAT. Dessutom kommer vi leverera tjänster och lösningar för både privatpersoner och flottor.

Presentation av SEATs e-Scooter koncept

Igår presenterade SEAT sitt helelektriskt drivna e-Scooter koncept – en kompakt MC med elegant stiliserade geometriska former. Slutversionen, som marknadslanseras 2020, är avsedd såväl för privatpersoner som för bilpooler/uthyrningsföretag. SEAT har ett samarbetsavtal med den Barcelona-baserade scootertillverkaren Silence, vars fabrik i Molins de Rei (mitt emellan Barcelona och SEATs högkvarter i Martorell) kommer att vara den som svarar för tillverkningen.

”Vi strävar efter att bli en allierad för städerna, sa den nye chefen för urban mobilitet på SEAT, Lucas Casasnovas, ”och SEATs e-Scooter koncept är svaret på en efterfrågan på smidigare mobilitet. Vårt samarbete med Silence är ett bra exempel på hur samverkan mellan parter gör det möjligt att bli effektivare.”

e-Scooter konceptet är utrustad med en 7 kW stark elmotor med en toppeffekt på 11 kW (14,8 hk, som för en 125-kubikare) och levererar ett vridmoment på 240 Nm direkt från start. Topphastigheten ligger på 100 km/h, och accelerationen från 0 till 50 km/h går på snabba 3,8 sekunder. Dessutom har e-Scooter en räckvidd på upp till hela 115 km, enligt WMTC-körcykeln.

Batteriet kan lätt tas med och laddas hemma eller på en allmän laddningsstation till en uppskattad kostnad för den vanliga kunden på endast ca 7:50 kr/100 km. Dessutom har e-Scooter konceptet tillräckligt med utrymme under sadeln för att husera 2 hjälmar, och den är också uppkopplad, vilket betyder att man med en app på sin smartphone kan se aktuell laddningsnivå och var man har parkerat sin e-Scooter.

Nya SEAT e-Kickscooter koncept

Den spanska fordonstillverkaren presenterade även ett annat koncept vid Smart City Expo World Congress i Barcelona, nämligen den nya generationen av företagets e-Kickscooter. Den nya versionen har en räckvidd på 65 km, två av varandra oberoende bromssystem och ett batteri med mycket högre kapacitet: 551 kWh. Den nuvarande versionen, SEAT EXS, har sålts i över 10.000 exemplar sedan premiären 2018.

DGT 3.0: Uppkopplad bil i trafiksäkerhetens tjänst

I sin kongressmonter i Barcelona presenterade SEAT också ”DGT 3.0”, ett pilotprojekt som man bedriver i samarbete med det spanska trafikverket. Detta initiativ gör det möjligt för bilar att i realtid kommunicera med trafikljus och med informationstavlor på motorvägar. Huvudsyftet med projektet är att förbättra trafikflödet och trafiksäkerheten, och även användarupplevelsen för förarna.

SEAT har under de senaste åren intensifierat sitt åtagande för mobiliteten i våra städer, och nu har alltså urban mobilitet blivit en egen, central affärsenhet inom företaget. Från köpet av Respiro har denna satsning snabbt löpt vidare med lanseringen av e-Kickscooter, konceptet SEAT Minimó och nu premiärvisningen av företagets första eldrivna scooter. Smart City Expo World Congress, 19-21 november i Barcelona, är plattformen för presentationen av SEAT:s nyheter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

SEAT Sverige
SEAT Sverigehttp://www.seat.se

SEAT är det enda bilföretag som designar, konstruerar, tillverkar och marknadsför sina bilar i Spanien. Det multinationella företaget, som ingår i Volkswagen-koncernen, har sitt huvudkontor i Martorell (Barcelona), exporterar 80% av sina bilar och är verksamt i 80 länder på alla fem kontinenter. 2018 sålde SEAT 517.600 bilar (den högsta siffran i företagets 68-åriga historia), visade en vinst efter skatt på 294 miljoner euro (ca 3,2 miljarder kr) och en omsättning på nästan 10 miljarder euro (ca 107 miljarder kr).
SEAT-koncernen har fler än 15.000 anställda och tre produktionsanläggningar – Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell – där de mycket populära modellerna Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och inom kort elbilen Mii i Slovakien.
Det multinationella företaget har en teknikavdelning som fungerar som ett kunskapscenter där fler än 1.000 ingenjörer arbetar med att utveckla innovativa lösningar. SEAT är det spanska företag som satsar mest på forskning och utveckling. Den senaste uppkopplingstekniken finns redan integrerad i företagets modellutbud, och SEAT är för närvarande starkt engagerat i en global digitaliseringsprocess för framtidens mobilitet.

Följ SEAT Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SEAT Sverige

SEAT först ut i Norden att sponsra Spotifys populära spellista ”Discover Weekly”4.3.2020 08:55:03 CETPressmeddelande

SEAT blir först i Norden att sponsra Spotifys Discover Weekly, spellistan som utformas efter varje individs personliga musikintresse Samarbetet är en del i SEATs musikstrategi och skapar en naturlig koppling mellan SEATs bilar och musik Södertälje, 4 mars 2020. SEAT blir första annonsör i Norden att sponsra den individuellt genererade spellistan Discover Weekly på Spotify, som är ett spännande upplägg som passar den målgrupp SEAT vänder sig till, yngre personer som är vana att aktivt ta egna beslut och gärna uttrycker sig individuellt. SEAT har en stor kärlek för musik och en uttalad musikstrategi. Märket har under flera år aktiverat sig på bred front inom området och bland annat varit partner till några av världens största musikfestivaler som Primavera Sound i Barcelona och Lollapaloza i Tyskland. Kopplingen mellan mobilitet och musik är både stark och naturlig och de flesta av SEATs bilmodeller kan utrustas med ljudsystemet Beats Audio, för en maximal musikupplevelse även i bilen. ”M

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum