Dramaten

Sebastian Hartmanns nyskrivna Huset vid nattens ände inviger Bergmanfestivalen

Dela

Den tyske regissören, manusförfattaren och scenografen Sebastian Hartmann gästar Dramaten med ett nyskrivet Bergmankollage, Huset vid nattens ände , som visar Ingmar Bergmans verk på ett sätt vi aldrig sett förut. Urpremiären på Stora scenen den 25 augusti inviger 2016 års upplaga av Bergmanfestivalen.

Ett kalejdoskop av möten mellan människorna i Bergmans olika rum – så kan Huset vid nattens ände beskrivas. I Sebastian Hartmanns Dramatendebut står en gigantisk huskonstruktion på Stora scenen bestående av Ingmar Bergmans olika rum, en plats där gestalter från Bergmans filmer och teaterpjäser kommer och går och interagerar med varandra i nya oväntade konstellationer. Även Bergman själv dyker upp, gestaltad av ett körliknande kollektiv på nio personer som tillsammans fångar de många nyanserna i den motsägelsefulla och fascinerande berättaren.

Även om huset i pjäsen inte är baserat på Ingmar Bergmans egen mytomspunna bostad på Fårö så har denna haft en avgörande roll för Sebastian Hartmann när han inspirerades till att skriva den nya pjäsen. Den hyllade tyske regissören fick ett konstnärsstipendium att få arbeta och bo i Ingmar Bergmans hem, varpå han packade bilen full med böcker och gamla filmer och reste till Fårö i oktober 2015 för att skriva. Vistelsen påverkade honom starkt:

– De första dagarna kunde jag inte arbeta, det var för galet att verkligen vara där och jag kände hans närvaro hela tiden. Så småningom började jag skriva på morgnarna och såg filmer på kvällarna. När jag lämnade Fårö efter en dryg månad var jag ledsen, jag förstod varför Bergman ville leva, jobba, filma och dö där, säger Sebastian Hartmann.

Ikonen Bergman och hans verk hyllas på ett egensinnigt vis i Huset vid nattens ände. Scener och karaktärer ur verk somSkammen Fanny och Alexander Scener ur ett äktenskap Laterna Magica Ur marionetternas liv Viskningar och rop Tystnadenoch Vargtimmen glider in och ut ur föreställningen. Greppet påminner till viss del om hur Hartmann dekonstruerade Henrik Ibsens verk i föreställningen Ibsenmaskin som sattes upp på Ibsenfestivalen i Oslo 2010. Hartmann har under våren varit aktuell med sin uppsättning av Nikolaj Gogols Revisorn på Schauspiel Frankfurt.

Videoprojektioner visar klipp från Bergmans filmer, och liksom i Bergmans verk spelar musik en viktig roll i föreställningen. Men Huset vid nattens ände är trots allt detta inte först och främst en vördnadsfull blick på ett rikt konstnärskap, utan ett levande utforskande av människor, relationer och komplexa känslor.

Bergmanfestivalen pågår mellan den 25 augusti och 4 september och bjuder på sex Dramatenpremiärer, internationella gästspel och många andra aktiviteter. Huset vid nattens ände inviger festivalen och fortsätter sedan att spelas under hösten.

Medverkande Eric Stern Sanna Sundqvist Elin Klinga Reuben Sallmander Andreas Rothlin Svensson Bengt CW Carlsson Mia Benson Peter Engman och Tova Magnusson 

Regi och scenografi Sebastian Hartmann 
Kostym Adriana Braga Peretzki 
Ljusdesign Lothar Baumgarte 
Videodesign Voxi Bärenklau 
Peruk och mask Melanie Åberg

 

Välkommen att smygtitta på Bergmanfestivalen den 18 augusti

Samling i Marmorfoajén 10.00 för inledande mingel med Dramatens ensemble och teaterchef Eirik Stubø. Därefter öppnas dörrarna till repetitionerna för uppsättningarna som får premiär under Bergmanfestivalen, med möjligheter att filma och fotografera det som sker på scenen.   
OSA senast den 10 augusti till pressinbjudan@dramaten.se  Urpremiär den 25 augusti, Stora scenen 
 

 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum