VisitDenmark

Segelbåtarnas Formel 1 kommer till Köpenhamn

Dela

Farten är otroliga 50 knop! Båtarna flyger fram strax ovanför vattenytan och den 11-12 september kommer du kunna få se världens snabbaste katamaran-segelbåtar tävla i ROCKWOOL Copenhagen SailGP. Tävlingarna i Köpenhamn blir den femte deltävlingen i SailGP där sju olika länders båtar tävlar mot varandra.

Foto: Bob Martin, SailGP
Foto: Bob Martin, SailGP

SailGPs övriga deltävlingar kommer att hållas i Sydney, San Fransisco, New York, Cowes (Storbritannien) och i september får vi nordbor chansen att se dessa 50-fotare tävla i Köpenhamn. Biljetter kan köpas till de bästa platserna, men tävlingarna kan också upplevas helt gratis längs med kajerna.

”Den kommande säsongen ser ut att bli historisk för vårt danska team och för dansk segling. Hela teamet är supertaggade att tävla inför hemmapublik i september,” säger den danska rorsmannen Nicolai Sehested.

Det här är första gången som ett danskt team är med och tävlar i SailGP och de seglar mot team från Australien, Frankrike, Storbritannien, Japan, USA och Spanien. I prispotten ligger 1 miljon US-dollar och väntar.

Köpenhamn, som av Lonely Planet utsågs till världens bästa turiststad under 2019, jobbar för att bli en hållbar och grönare stad. Staden har satt som mål att minska sina koldioxid utsläpp med 70% innan år 2030.

Fakta om foilande båtar/hydrofoils:

Foilande båtar har vingliknande bärplan monterade under fartygets skrov. När hastigheten ökar, planar båten upp på bärplanen, och skrovet lyfts upp ur vattnet. Eftersom vingarna har en mindre yta än fartygets skrov innebär det att friktionen mot vattnet reduceras. Det minskade motståndet ger möjlighet till ökad hastighet – i vissa fall mer än två gånger vindhastigheten.

Nyckelord

Bilder

Foto: Bob Martin, SailGP
Foto: Bob Martin, SailGP
Ladda ned bild
Foto: Ian Roman, SailGP
Foto: Ian Roman, SailGP
Ladda ned bild
Foto: Matt Knighton, SailGP
Foto: Matt Knighton, SailGP
Ladda ned bild
Foto: Bob Martin, SailGP
Foto: Bob Martin, SailGP
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Världens största sandslott byggs på Nordjylland1.7.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Med en kalkylerad höjd på 21 meter och 16 centimeter blir sandslottet världens största och siktar på att komma in i Guiness Rekordbok. Slottet som just nu byggs på parkeringsplatsen vid Skulpturparken i Blokhus, Nordjylland, och kommer bli en självklar ny sevärdhet bland turisterna som besöker Danmarks sandstränder på Nordjylland i sommar. Men man får skynda sig. Om 6 månader kommer slottet rivas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum