Ecster

Semesterundersökning: Svenskarna satsar på livets goda och drömmer om att umgås med nära och kära i sommar

Dela

Det blir hemester för de flesta svenskar i år, samtidigt som många ser fram emot en solresa utomlands under nästa år. Semesterkassan ser ut att vara välfylld, och mest pengar kommer att spenderas på ”livets goda”, som mat och dryck, upplevelser och friluftsliv, samt på att renovera hemma. Högst på önskelistan står att få träffa familj och vänner men många tror att pandemin kommer att begränsa möjligheterna att umgås. Allt enligt en Sifo-undersökning från betaltjänstföretaget Ecster.

Ecsters sommarundersökning visar att de allra flesta svenskar kommer att stanna i Sverige i sommar, endast sex procent planerar en utlandsresa. Samtidigt är det många som kommer att genomföra resor inom landet (70 procent). Många svenskar planerar för en utlandsresa under 2022 (33 procent), och då i första hand för en solsemester. 

I undersökningen ställdes också frågan vad vi önskar oss mest av sommaren. Resultaten visar att svenskarna i första hand ser fram emot att umgås med familj, släkt och vänner. Samtidigt förutspår en stor andel (42 procent) att pandemin kommer att påverka möjligheterna att umgås. Högt upp på önskelistan står även fint väder, vila/avkoppling samt att vaccinera sig. 7 procent av svenskarna drömmer om att träffa en ny kärlek i sommar. 

– Vår sommarundersökning speglar en realistisk syn på hur samhället kommer att öppnas igen, men resultaten visar också på en hel del optimism inför semestern. Jag tror det kommer att märkas direkt när restriktionerna börjar lätta, inte minst inom besöksnäringen. Att vi äntligen närmar oss vaccinationsmålet lär också bidra till ändrade beteenden, säger Johan Nordström, Sverigechef på Ecster.

Många svenskar (21 procent) kommer att lägga mer pengar på semestern i år än förra året. En stor del av budgeten kommer att spenderas på typiska hemester-aktiviteter. Det fortsatt starka intresset för renovering betyder att byggvaruhus och inredningsbutiker kan se fram emot ännu en stark sommarsäsong, men det som svenskarna i första hand kommer att lägga sina semesterpengar på är god mat och dryck hemma. Även upplevelser, friluftsaktiviteter och restaurangbesök kommer att prioriteras. 

– Svenskarna fortsätter att rusta upp sina bostäder, både permanentboenden och sommarstugor. Vi kan även se att det finns en uppdämd efterfrågan på aktiviteter på hemmaplan som varit mer eller mindre stängda och som nu upplevs vara inom räckhåll, från att besöka kvarterskrogen till bio och nöjesparker, säger Johan Nordström.

Undersökningen visar även på ett stort intresse för sommarens stora begivenheter, som fotbolls-EM och OS i Japan. En fjärdedel (24 procent) menar att sportevenemangen kommer att vara en viktig del av deras sommar. 

Om undersökningen

Undersökningen om svenskarnas sommarplaner genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under maj 2021. Totalt intervjuades 2 371 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Ecster
Ecster
Box 2169
10314 Stockholm

http://www.ecster.se

Ecster samarbetar med tusentals säljföretag och erbjuder betallösningar för alla kanaler. Vi finns i Sverige och i Finland med huvudkontor i Stockholm.

Följ Ecster

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ecster

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum