AcadeMedia

Seminarium 7 april: Vilket är skolans ansvar för en hållbar framtid?

Dela

Vilket ansvar har skolan när det kommer till att väcka elevers intresse och engagemang för klimatfrågor? Och vad kan friskolor och deras specifika profiler bidra med? Torsdagen den 7 april bjuder Klara Gymnasium och NTI Gymnasiet i Sundsvall in till panelsamtal med hållbarhetstema.

Panelsamtalet är en del av ett seminarium som de båda skolorna arrangerar tillsammans med Friskolornas riksförbund för att uppmärksamma att friskolereformen fyller 30 år 

-Friskolereformen har haft stor betydelse för mångfalden av skolor med olika inriktningar. NTI Gymnasiet och Klara Gymnasium är bra exempel på skolor som bidragit till att fler elever kan välja en inriktning som passar just dem. Den friskolevecka som pågår nu, med seminarier på olika skolor, visar att det finns ett stort engagemang och mycket stolthet inom friskolesektorn, säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia.

Bara häromdagen kom det en ny rapport från FN:s klimatpanel IPPC som visar att det brådskar med att minska mängden växthusgaser. Panelsamtalet kommer att fokusera på skolans roll för hållbar utveckling.

-Enligt den samlade globala expertisen är läget akut och vi som jobbar med att utbilda ungdomar har ett särskilt ansvar när det kommer till att väcka deras engagemang för de här frågorna, säger Linda Fisher, rektor på Klara Gymnasium. 

Jon Ellrose, rektor på NTI Gymnasiet, hoppas på ett givande panelsamtal med fokus på hur skolans uppdrag tydligare kan länkas ihop med de klimatutmaningar världen står inför. 

-För oss som utbildar inom tech är det viktigt att koppla ihop den tekniska utvecklingen med hållbarhetsfrågor. Vi behöver göra vad vi kan för att våra elever i framtiden ska vilja använda sina viktiga kunskaper till att utveckla hållbara innovationer, säger han. 

På Klara Gymnasiums skolor är hållbarhet och ett stort globalt engagemang en del av profilen, medan NTI Gymnasiet utbildar elever till att kunna leda och navigera i en digitaliserad framtid.  

-Därför känns det extra kul att göra detta tillsammans. I framtiden behövs både ett stort engagemang för globala hållbarhetsfrågor och spetskunskaper inom tech. Jag ser fram emot ett spännande samtal om framtidens utbildning och hur vi friskolor kan vara med och driva utvecklingen, säger Linda Fisher.  

Tid och plats: torsdagen den 7 april, Bankgatan 16, Sundsvall. Dörrarna öppnas 15.30 

På seminariet kommer även en ny bok att presenteras, som beskriver friskolornas framväxt och utveckling. Boken heter ”Ett fönster öppnades” och är skriven av Anders Johnsson. 

Deltar i seminariet gör bland andra AcadeMedias VD Marcus Strömberg och Mattias  
O´Nils, centrumledare STC forskningscenter (Sensible ThingsthatCommunicate) vid Mittuniversitetet och initiativtagare till tankesmedjan Anything. 

Anmälan: linda.fisher@klaragymnasium.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

AcadeMedia driver för- och grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning, med verksamhet i Sverige, Norge och Tyskland. Vår drivkraft är att bygga ett mer hållbart samhälle med utbildning och lärande som grund. Läs mer om oss och vår verksamhet på academedia.se.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum