Boinstitutet

Seminarium: Allmännyttan -till vilken nytta?

Dela

Under de senaste tjugo åren har allmännyttan som verktyg för kommunernas bostadsförsörjning kraftigt försvagats. Samtidigt råder bostadsbrist i nio av tio svenska kommuner. Har allmännyttan spelat ut sin roll? För att belysa frågan arrangerar Boinstitutet ett seminarium den 11 april.

Utförsäljning, marknadsanpassning och avveckling av statliga stödsystem är några faktorer forskningen lyfter fram som förklaring till allmännyttans förändrade roll. Men hur ser kommunerna själva på allmännyttan?

Boinstitutet lät ett analysföretag intervjua 18 kommunstyrelseordföranden eller ställföreträdare med ansvar för kommunens stadsbyggnadsfrågor. Flertalet beskriver det kommunala bostadsbolaget som centralt för bostadsförsörjningen. Men bara ett fåtal har tydliga idéer om hur allmännyttan kan användas som ett strategiskt verktyg för att utveckla kommunen. Många har aktivt beslutat att inte låta bostadsbolaget vara med i utvecklingen, andra lyfter fram ägardirektiv och bolagsformen som ett hinder.

– Det man kan utläsa mellan raderna är att det saknas visioner för allmännyttan, vilket är synd eftersom den historiskt haft en avgörande betydelse för utvecklingen av välfärden genom att kunna erbjuda alla en bra bostad. säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

– Om allmännyttan agerar som vilken marknadsaktör som helst, kan man fråga sig vad som är nyttan med allmännyttan? Säger Moa Andersson.

 Boan

Bild: Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet

SEMINARIUM: För att belysa frågan har Boinstitutet bjudit in branschföreträdare och experter till ett lunchseminarium den 11 april med titeln Allmännyttan -till vilken nytta?

Lär mer och anmäl dig här

OBS. Seminariet kommer livesändas och kan även ses i efterhand på Boinstitutets facebooksida.

Föredragande

  • Gunnar Wetterberg, samhällsdebattör och författare, analyserar allmännyttans betydelse för att förändra och modernisera Sverige fram till och med 70-talet.
  • Chris Österlund, VD, Botkyrkabyggen, Björn Sundin, tidigare kommunalråd, Örebro, med bland annat ansvar för bostadsbyggande samt Anders Nordstrand, VD, SABO, om allmännyttan som verktyg för samhällsutveckling.
  • Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert, SKL, om kommunernas ansvar för bostadsförsörjning.

Inläggen kommenteras av Jonna Sima, ledarskribent, Aftonbladet och Andreas Bergström, vice VD, Fores. Dessutom presenteras Boinstitutets undersökning, där 18 kommuner intervjuats om bostadsförsörjning och allmännyttans roll.

Datum: 11 april
Tid: 12:00-13:30 (lunch från 11:30)
Plats: Helio, Grev Turegatan 30, Stockholm

Bilder

Ladda ned bild
Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet
Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet
Ladda ned bild

Om

Boinstitutet
Boinstitutet
Norrlandsgatan 7
11143 Stockholm

+46 76 125 11 01http://boinstitutet.se

Boinstitutet är en kunskapsplattform med syftet att främja ett socialt hållbart boende.

Vi fungerar som en mötesplats och brygga mellan akademi, politik och näringsliv.

Boinstitutet lyfter fram den senaste forskningen, sprider goda exempel och söker ny kunskap där det saknas.

Följ Boinstitutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum