Svenskt Trä

Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä blir digitala samtal

Dela

Branschorganisationen Svenskt Träs årliga seminariedag Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä blir till digitala samtal. Totalt kommer fem avsnitt att spelas in och det första släpps den 5 november. Varje avsnitt kommer att finnas tillgängligt som video och podd.

Fotograf: Sören Håkanlind.
Fotograf: Sören Håkanlind.

- Det blir givetvis annorlunda nu när vi inte kan samlas tillsammans men vi är istället glada över att ännu fler kommer kunna ta del av våra samtal om ingenjörsmässigt träbyggande, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

I år vill Svenskt Trä med temat Enkelhet och trygghet berätta att limträ är enkelt att använda och ett beprövat material. Först ut är Marcus Horning som är stadsbyggnadsdirektör hos Malmö stad. Malmö stad har satt upp mål för hur man ska nå en klimatneutral bygg- och anläggningssektor med netto noll CO2-utsläpp. I det första avsnittet diskuteras hur Malmö och Sveriges övriga 290 kommuner kan nå klimatmålen till 2030.

Det andra avsnittet är med Mikael Krüger, vd, Stenmarks Bygg i Skaraborg AB och Rikard Sjöqvist, energi-, miljö- och teknikchef, Midroc AB. De diskuterar fördelarna med trä kopplat till egenskaper och ekonomi.

Även om trä ur många synvinklar har starka fördelar är det viktigt att lyfta fram de områden där materialet egenskaper ifrågasätts. Två av dessa områden är akustik och brand. I det tredje avsnittet berättar därför Björn Yndemark, brandskydds- och riskhanteringskonsult, WSP AB och Martin Höjer, akustiker, Tyréns AB mer om träets egenskaper i förhållande till dessa områden.

- Det finns en lång rad förutfattade meningar om träbyggandet. Bland annat att det skulle vara dyrt, brandfarligt och innebära dålig akustik för de boende. Många gånger är detta inte sant och i vissa fall till och med raka motsatsen. Detta hoppas vi kunna förmedla genom att bjuda in personer som själva fått erfara de positiva följderna av att välja trä, säger Petter Werner som är konstruktör på Svenskt Trä.

Vi får besök av två arkitekter i det fjärde avsnittet. Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter AB och Rahel Belatchew, Belatchew Arkitekter AB ger sin syn på industriellt byggande och att det inte behöver vara en motsättning till att bygga vackra städer.

Sist men inte minst deltar Gunnar Wetterberg, historiker och författare, tillsammans med Katarina Lundeberg, arkitekt, In Praise of Shadows Arkitektur AB i det femte och sista avsnittet. De pratar om traditionen med trä men också om framtiden för materialet.

Om Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä har i sex år arrangerats av branschorganisationen Svenskt Trä. Totalt under de sex åren har Svenskt Trä haft över 2800 besökare. Varje år har seminariedagen lockat flera hundra besökare som antigen bygger, projekterar, designar, konstruerar, utbildar eller på annat sätt är intresserade av träbyggande.

Målgruppen är utförande byggföretag, industrikunder, arkitekter, konstruktörer, lärare och studenter. Läs mer och se avsnitten när de släpps på svenskttra.se/ibit2020.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Sören Håkanlind.
Fotograf: Sören Håkanlind.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Med trä kan vi bygga och må bättre22.12.2020 09:37:50 CETPressmeddelande

Hållbart byggande är idag lika med miljöanpassat och klimatsmart. Och det stämmer så klart, men det är en lite snäv definition. För visst borde begreppet även spegla hur byggandet påverkar individens välbefinnande – hur vi mår helt enkelt? Här kan Sveriges kommuner göra en värdefull insats. Byggde kommunerna mer i limträ skulle de bidra till både minskad klimatpåverkan och ökat välmående. Det skulle vara äkta hållbarhet och göra skillnad som både syns och märks.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum