Åre 2019

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL

Dela

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre

Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare.

Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella.

Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan.

Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara deras viktigaste åk under karriären.

– Bakom en enda tävlingsdag ligger tusentals timmar träning, åratal av förberedelser och i stort sett ett helt liv som ägnats åt en enda uppgift: att bli bäst i världen på sin gren. När allt detta ska sättas i spel för att bli till medaljer och resultat vill vi ge dem tid att förbereda sig för sitt livs viktigaste minuter, säger Hans Olsson, assisterande sportchef.

Tre tävlingar körs också efter mörkrets inbrott: lagtävlingen tisdag den 12 februari och andra åket i damernas och herrarnas storslalom, torsdag den 14 respektive fredag den 15 februari, vilket är möjligt med den väl utvecklade backbelysning som finns på Nationalarenan.

– Det finns inget bättre än alpina kvällstävlingar. Med den fantastiska belysningsanläggningen vi har i Åre erbjuds åkarna en arena med perfekt sikt och det är en helt fantastisk inramning för publik och gäster. Stämningen är alltid helt grym på kvällstävlingar helt enkelt, säger Hans Olsson.

Under alpina VM kommer det också att köras kvaltävlingar för de tekniska grenarna (slalom och storslalom) i Hamrebacken i Duved. De som inte direktkvalificerat sig till VM-tävlingarna gör upp om att få en plats på start på Nationalarenan.

Här är tävlingsprogrammet för FIS Alpine World Ski Championships, Åre, 2019.

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum