Svenska Brottningsförbundet

Senior-VM i Brottning – 10 dagar kvar

Dela

Brottnings-VM i Belgrad, Serbien drar igång den 10 september. Sverige ställer upp med den yngsta truppen på många år. Den innehåller både rutin och debutanter. Alex Kessidis gör sin fjärde VM-start i en ny viktklass. Jonna Malmgren sitt andra senior-VM, med en stark säsong och ett EM-guld i ryggen.

Jonna Malmgren och Alex Bjurberg Kessidis
Jonna Malmgren och Alex Bjurberg Kessidis

VM-truppen är den yngsta på många år, där 27-årige Alex Kessidis är vår äldste och mest rutinerade brottare som gör sin fjärde VM-start i Belgrad. Utöver sin silvermedalj från 2019 har Kessidis tidigare lagt beslag på två femteplatser i VM-sammanhang, samt representerat Sverige vid OS i Tokyo. Han debuterar dock i en ny tyngre viktklass och är fortfarande i en arbetsprocess att komma upp i kvalitativa 87 kg. Till skillnad från tidigare år har han också fått kämpa hårt för att ta VM-platsen: konkurrensen var stenhård mellan honom och Zakarias Berg, där Alex till sist drog det längsta strået efter 2-1 i inbördes möten. Nu går han alltså in i VM lite mer som en oprövad outsider, jämfört med tidigare år när han varit en självklar medaljkandidat. På pappret är de största konkurrenterna regerande europamästaren Turpal Bisultanov från Danmark och ungraren Losonczi, som båda visat storform under sommaren, samt inte minst serbiske hemmahoppet Zarubi Datunashvili som är regerande världsmästare i viktklassen.

Nästa stora affischnamn hittar vi på damsidan i form av Jonna Malmgren, där vi självfallet har vi stora förhoppningar efter hennes EM-guld i 53 kg i våras. Jonna som dessutom blev juniorvärldsmästare i fjol har alltså två raka mästerskapstitlar i ryggen, men man ska komma ihåg att hon alltjämt är förstaårssenior och att detta blott är hennes andra VM-start i senior. Dock hon har verkligen haft en väldigt bra säsong och kommer absolut tillhöra medaljkandidaterna i 53 kg. Förhandsfavoriterna i viktklassen är japanska stjärnskottet Fujinami som vann VM i fjol, samt rutinerade Vinesh från Indien.

Andra svenska på plats i Belgrad är 24-årige Johanna Lindborg i 62 kg. Johanna har precis som Kessidis nyligen bytt viktklass och är rankad 18 i världen inför VM.
Landslagschef Zakarias Tallroth kommenterar;

- I den internationella rankingtävlingen Poland Open i somras visade Johanna att hon kan slå flera av de absolut bästa i viktklassen, så jag är övertygad om att hon kan nå en framskjuten placering nu på VM. Favoritskapet i 62 kg innehas av världsmästaren Aisuluu Tynybekova från Kirgizistan, som bland andra utmanas av brasilianskan Lais Nunes och amerikanskan Kayla Miracle.

I herrarnas 77 kg gör Albin Olofsson VM-debut efter ett framgångsrikt år bakom sig: bronsmedalj i fjolårets U23-VM samt en hedervärd femteplats på EM i våras, som får räknas som Albins genombrott på seniornivå. 77 kg är en av de tuffaste viktklasserna i hela mästerskapet och i startfältet finns flera motståndare som Albin aldrig slagit, men 24-åringen har gått från klarhet till klarhet senaste tiden och kan mycket väl ställa till det för många av favoriterna. Rankad etta är Suleymanov från Azerbajdzjan men kampen om medaljerna kommer troligtvis stå mellan ett tiotal brottare. Däribland hemmasonen och tidigare världsmästaren Viktor Nemes, OS-medaljören Makhmudov från Kirgizistan samt meriterade iraniern Geraie.

Ardit Fazljija gör sin andra VM-start i 60 kg, där han bland andra ställs mot japanske Fumita, världsmästare 2019 och silvermedaljör på OS i fjol. Den 25-årige stockholmaren har visad god form under sommaren genom att slå flera deltagare i det tuffa VM-startfältet. Alexander Bica i 63 kg gör också han sin andra VM-start. Liksom i 60 kg är det en mycket konkurrensutsatt viktklass med flera tidigare medaljörer från VM och OS. Till favoriterna hör olympiske mästaren Orta Sanchez från Kuba, jämte regerande världsmästaren Ciubanu från Moldavien.
Landslagschef Zakarias Tallroth;

- Här har killarna verkligen allt att vinna, båda har följt vår plan under sommaren och visat stigande form, så vi ser fram emot att se hur långt de kan gå.

Siste svensk i VM-truppen är Aleksandar Stjepanetic i 97 kg. ”Steppe” gör VM-debut i en viktklass där han har under året slagit flera tidigare mästerskapsmedaljörer. Däremot är 97 kg på VM väldigt tufft och precis som för övriga svenskar måste Steppe verkligen vara i sitt livs form om han ska kunna ta sig hela vägen till medaljmatch. Storfavorit i 97 kg är trefaldige OS-medaljören Aleksanyan från Armenien, som missade VM i fjol men dessförinnan lagt beslag på tre VM-guld och hamnat på pallen i princip varje mästerskap sedan 2012. Dock får han räkna med hård konkurrens, inte minst från iraniern Saravi som vann VM i fjol och tog brons vid OS i Tokyo.  

7 september pressträff och fotografering med VM-truppen.
Efter träffen kommer laget genomföra en gemensam öppen träning. Anmälan till pressträffen görs till malin.kjebon@brottning.rf.se

Tid: 15:30

Plats: SBF:s elitcenter, Malmö stadions södra ingång, Erik Perssons väg 5.

Svenska truppen på mattan

10-11 september:
Albin Olofsson GR 77 kg, Alex Bjurberg Kessidis GR 87 kg

11-12 september:
Alexander Bica GR 63 kg, Aleksandar Stjepanetic GR 97 kg

12-13 september:
Ardit Fazljija GR 60 kg, Johanna Lindborg WW 62 kg

13-14 september
Jonna Malmgren WW 53 kg

Tävlingsupplägg:

10 september
Kval till kvartsfinal 10:30 - 14:30
Semifinaler: 18:00 - 19:30

(Albin Olofsson GR 77 kg, Alex Bjurberg Kessidis GR 87 kg)

11 september
Kval till kvartsfinal 10:30 - 14:30
Återkval: 10:30-14:30
Semifinaler: 16:45 - 17:45
Final och bronsmatch: 18:00 - 21:00

(Albin Olofsson GR 77 kg, Alex Bjurberg Kessidis GR 87 kg, Alexander Bica GR 63 kg, Aleksandar Stjepanetic GR 97 kg)

12 september
Kval till kvartsfinal 10:30 - 14:30
Återkval: 10:30-14:30
Semifinaler: 16:45 - 17:45
Final och bronsmatch: 18:00 - 21:00

(Alexander Bica GR 63 kg, Aleksandar Stjepanetic GR 97 kg, Ardit Fazljija GR 60 kg, Johanna Lindborg WW 62 kg)

13 september
Kval till kvartsfinal 10:30 - 14:30
Återkval: 10:30-14:30
Semifinaler: 16:45 - 17:45
Final och bronsmatch: 18:00 - 21:00

(Ardit Fazljija GR 60 kg, Johanna Lindborg WW 62 kg, Jonna Malmgren 53 kg)

14 september
Återkval: 10:30-14:30
Final och bronsmatch: 18:00 - 21:00

(Jonna Malmgren 53 kg)

Vid frågor och kontaktperson på plats under VM:
Landslagschef Zakarias Tallroth 0725 38 66 01 / zakarias.tallroth@brottning.rf.se

Anmälan för press till VM i Brottning:
https://athena.uww.org/press

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonna Malmgren och Alex Bjurberg Kessidis
Jonna Malmgren och Alex Bjurberg Kessidis
Ladda ned bild

Om

Svenska Brottningsförbundet
Svenska Brottningsförbundet
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

http://www.swedewrestling.se

Följ Svenska Brottningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Brottningsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum