Seniorboendes köregler diskriminerade äldre
En stiftelse som bedriver ett seniorboende har diskriminerat en man genom att ge yngre sökande företräde vid uthyrning av lägenheter. Det framgår i ett beslut som DO har fattat.
Mannen och hans fru har sedan många år planerat sitt äldreboende genom att ställa sig i kö till den aktuella stiftelsens hyreslägenheter. De har sökt ett flertal lägenheter men inte erbjudits någon av dem.
Stiftelsen har som ändamål att bedriva aktiva och hälsobefrämjande äldreboenden och hyr ut närmare 500 lägenheter för personer som har fyllt 55 år. De boende har möjlighet att delta i olika aktiviteter. Stiftelsen har uppgett att de måste ha hyresgäster i olika åldrar för att kunna fortsätta som ett aktivt boende.
Hösten 2019 införde de nya köregler som innebär att de kombinerar kötid och åldersgrupp för att fördela sina lägenheter. En sökande som tillhör åldersgruppen 55–69 ges företräde till den utannonserade lägenheten framför sökande som tillhör åldersgrupperna 70–74 eller 75–79. Det gäller oberoende av den enskilde sökandens kötid. Prioriteringen görs mot bakgrund av åldersfördelningen i det aktuella boendet.
Stiftelsen har uppgett att syftet med prioriteringsregeln är att skapa en jämn åldersfördelning och säkerställa att det finns en tillräckligt stor andel hyresgäster som kan bidra aktivt i de aktiviteter som anordnas. Medverkan i aktiviteterna syftar i sin tur till att främja hyresgästernas hälsa.
– Stiftelsen har inte tagit hänsyn till att det kan finnas stora individuella variationer i människors fysiska förmågor eller andra relevanta förmågor. Åldersprioriteringen kan också motverka de äldstas tillgång till bostäder, vilket drabbar de personer som typiskt sett har störst behov av boende anpassat för äldre, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.
Om det finns ett berättigat syfte så kan en särbehandling som har att göra med ålder undantas från förbudet mot diskriminering. DO bedömer dock att undantaget inte har varit tillämpligt i den aktuella situationen. DO har därför bedömt att stiftelsens åldersprioritering inte är förenlig med diskrimineringslagen och att stiftelsen därmed har diskriminerat mannen. Med denna bedömning avslutar DO ärendet.
TIL 2020/49
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO riktar krav mot två företag efter missgynnanden vid provanställningar30.1.2023 08:55:00 CET | Pressmeddelande
DO riktar nu krav mot ytterligare två arbetsgivare för att bolagen har avslutat provanställningar på ett sätt som strider mot lagen. I det ena fallet anser DO att en kvinna som var borta från arbetet på grund av vård av barn (vab) har missgynnats enligt föräldraledighetslagen. I det andra fallet anser DO att en gravid kvinna har diskriminerats enligt diskrimineringslagen.
Läkares ordinering av övervakat urinprov diskriminering enligt DO26.1.2023 10:14:08 CET | Pressmeddelande
När en 14-årig flicka med ADHD behövde ett läkarintyg för körkortstillstånd ordinerade läkaren ett övervakat urinprov för att kontrollera förekomsten av narkotika. DO anser att läkarens ordinering utgjort diskriminering som har samband med flickans funktionsnedsättning.
Omplacering efter föräldraledighet utgjorde ett förbjudet missgynnande19.1.2023 08:55:00 CET | Pressmeddelande
När en kvinna som arbetade på ett verkstadsföretag skulle återgå i arbete efter föräldraledighet fick hon veta att hennes tjänst hade tillsatts med en kollega och att hon därför skulle erbjudas en annan tjänst. DO anser att omplaceringen i praktiken har inneburit ett avskedande och att kvinnan har missgynnats enligt föräldraledighetslagen.
Rekryteringsprocess avbröts när arbetsgivaren fick besked om graviditet13.1.2023 08:55:00 CET | Pressmeddelande
När en kvinna i Stockholmsområdet som sökte arbete hos ett finansbolag berättade för rekryteraren att hon var gravid fick hon beskedet att hon inte var aktuell för tjänsten, och ett inbokat möte ställdes in. Beskedet från bolaget kom direkt efter att kvinnan berättat om graviditeten. DO anser efter utredning att det har varit fråga om diskriminering och begär nu att bolaget ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.
DO redovisar uppdrag om diskriminering som har samband med religion1.12.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning är ett omfattande samhällsproblem som påverkar människor i deras vardag. Det gäller inte minst de som på olika sätt är synliga i sin tro genom exempelvis klädsel eller smycken. Det här framkommer i slutredovisningen av ett regeringsuppdrag som idag överlämnas till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum