Serviceföretagen

Serviceföretagen välkomnar tuffare tag mot arbetslivskriminalitet

Dela

Arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagen välkomnar utredningen om skärpta kontroller för att stävja arbetslivskriminalitet. Vår förhoppning är att man fokuserar på de bolag där det är uppenbart att allt inte ser rätt ut, säger Emma Unevik, ordförande Almega Serviceföretagen.

Emma Unevik, ordförande i Almega Serviceföretagen. Foto: Linda Broström
Emma Unevik, ordförande i Almega Serviceföretagen. Foto: Linda Broström

– Det är viktigt att den här utredningen inte landar i åtgärder som exempelvis personalliggare. Det är framförallt sekretesslättnader mellan myndigheter som kommer kunna få bukt med problemen, säger Emma Unevik, ordförande för Almega Serviceföretagen. 

Idag annonserade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon tillsätter en utredning för att stoppa arbetslivskriminalitet. Utredningen ska komma med förslag på åtgärder och leds av Mikael Sjöberg, tidigare generaldirektör på Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket. 

– För att komma till rätta med utnyttjandet av personer och den osunda konkurrens det skapar måste myndigheterna använda sina resurser smart. Vår förhoppning är att de verkligen fokuserar på bolag där det är uppenbart att det inte går rätt tillsäger Emma Unevik.  

Almega Serviceföretagen ingår i samverkansgrupper med myndigheter för att skapa sund konkurrens och motverka kriminalitet i städ- och servicebranschen. Samarbetena har pågått under flera år.  

– Vi jobbar för en ren bransch och skärper löpande våra kontroller av Auktoriserade Serviceföretag, säger Emma Unevik. 

Almega Serviceföretagen auktoriserar städ- och serviceföretag i samarbete med facken Fastighets och Kommunal. De auktoriserade serviceföretagen har bland annat krav på sig kring miljöarbete, arbetsmiljö, underleverantörer och att de anställda måste ha id-kort så som exempelvis ServiceID. 

För mer information, kontakta gärna:

Michelle Jacobsson, Kommunikatör, Almega Serviceföretagen

072-019 45 90, michelle.jacobsson@almega.se

Emma Unevik, Styrelseordförande, Almega Serviceföretagen

070-894 04 20, emma@stadsystem.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma Unevik, ordförande i Almega Serviceföretagen. Foto: Linda Broström
Emma Unevik, ordförande i Almega Serviceföretagen. Foto: Linda Broström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Almega Service­företagen arbetar för ett bättre företagsklimat och stärker arbetsgivare, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb inom service­branschen.

Almega Service­företagen är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har föreningen cirka 1 250 medlems­företag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

Hygienlyft i offentlig sektor fattas den nya budgeten21.9.2020 15:37:21 CESTPressmeddelande

Idag har regeringen överlämnat budgetpropositionen för 2021. Ett budgetförslag mellan januaripartierna som bland annat föreslår ytterligare tillskott till välfärden och sänkning av skatt på arbete och företagande. – Bra med skattelättnader för företagare, men fler åtgärder krävs för att hålla servicebranschen flytande, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Serviceföretagen.

Korttidspermitteringar har inte räckt till för städ- och servicebranschen16.9.2020 07:31:00 CESTPressmeddelande

Städ och serviceföretagen påverkas starkt av vilka branscher deras kunder finns i. Drygt var sjätte företag har fått göra sig av med fast anställda, då korttidspermitteringar inte har räckt till. Nu behövs det ett hygienlyft i offentlig sektor – det förbättrar integrationen, minskar smittspridningen och ger en bättre arbetsmiljö, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum