Svenska kyrkan

Sex månader kvar till kyrkovalet – 15 000 platser ska tillsättas

Dela

I dag är det exakt sex månader kvar till kyrkovalet. Förtidsröstning till och med valdagen och en webbkarta över röstningslokaler i ens närhet är nyheter som gör det enklare att rösta var man än befinner sig i landet.

Om sex månader ska 15 000 platser tillsättas i Svenska kyrkans beslutsorgan på olika nivåer. Foto: Magnus Aronson/IKON.
 

Den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då får alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år välja vilka som ska företräda dem de kommande fyra åren. Över 15 000 platser ska tillsättas i kyrkofullmäktige (församling/pastorat), stiftsfullmäktige och kyrkomötet (nationellt). Och än finns det tid att engagera sig – senast den 18 april ska alla nomineringsgrupper som ställer upp i valet ha registrerats.

Nyheter i årets val
Tiden för förtidsröstning utökas: Den som är på resande fot, jobbar eller studerar på annan ort kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst ända till och med valdagen över hela landet. Förtidsröstningen öppnar den 4 september.

Webbkarta: På www.svenskakyrkan.se och via gratisappen Kyrkguiden kommer alla röstberättigade att kunna hitta de röstningslokaler som finns i deras närhet. Röstningslokalen tillhandahåller digitala grupp- och kandidatförteckningar för hela landet.

IT-utveckling: Inför årets kyrkoval har IT-systemen utvecklats och anpassats till dagens behov. Pappershanteringen minskar och administrationen blir effektivare och säkrare.

Tid att anmäla grupp
De som vill registrera en nomineringsgrupp har tid på sig fram till påsk. Senast den 18 april måste ansökan/anmälan ha inkommit till stiftskansliet.

För att kunna registrera en nomineringsgrupp krävs stöd av ett visst antal personer som har rösträtt i kyrkovalet. Till val i församling eller pastorat måste minst 10 personer stödja en ansökan, till stiftet 100 personer och till kyrkomötet 300 personer.

Läs mer: Frågor och svar om kyrkovalet

FAKTA 
Sedan kyrkovalet 2001 är det möjligt för 16-åringar att rösta. För att ställa upp som kandidat i kyrkovalet måste man vara 18 år senast på valdagen. Enligt beslut i kyrkomötet 2014 är ambitionen att minst 20 % av ledamöterna i kyrkostyrelsen eller grupper som den tillsätter ska vara under 30 år.

OM KYRKOVALET 2013
Sammanlagt ställde 32 774 personer upp i kyrkovalet, varav 54 procent kvinnor och 46 procent män
* 16 779 mandat fanns att tillsätta. Totalt deltog över 797 olika nomineringsgrupper i valet (de flesta enbart på lokal nivå).
*Antalet röstberättigade var 5,5 miljoner personer – däribland 68 838 16-åringar.
* I valet till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, deltog 21 nomineringsgrupper. 2 513 personer kandiderade till kyrkomötets 251 platser.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum