Svenska Cykelförbundet

"Sex svenska cyklister på ett VM är historiskt"

Dela

Efter torsdagens lyckade VM-prerace är det nu klart vilka sex (!) cyklister som representerar Sverige på UCI Cycling Esports World Championship den 8-9 december.

Sex svenskar representerar Sverige vid VM i november.
Sex svenskar representerar Sverige vid VM i november.

– VM engagerar. Det var ett stort intresse kring loppen. De ytterst bästa svenskarna var med och vi har nu valt ut cyklisterna till VM.  Zwift har dessutom  slängt in ytterligare ett wildcard  i form av Cecilia Hansen, så vi har gått från noll till att få med sex cyklister på ett VM. Det är naturligtvis helt galet kul, säger Conny Björnehall, ordförande i grengrupp e-cycling.

30 damer och 100 herrar deltog i torsdagens lopp där Sverige som första förbund fick möjlighet att testa den officiella VM-banan.  Det var otroligt starka cyklister som medverkade och på damsidan vann Marlene Bjärehed på en fantastiskt spurt. Hon gick iväg tidigt med en otrolig kraft och genomförde loppet väl, säger Conny Björnehall.

Herrarnas race slutade i en spurtuppgörelse mellan Johan Norén och Olof Åström där Olof vann då han använde sin powerup vid exakt rätt tillfälle.

– Powerups är unikt för VM, där man genom att använda sin powerup får olika fördelar under en kort begränsad tid. Olof använde en ”fjäder” som gällde i några korta sekunder. Han hade sparat den till precis rätt tillfälle.

Conny Björnehall vill  understryka att loppet var en del i uttagningen. Utöver gårdagens pre race har tävlingsansvariga även validerat data och cyklisternas prestation. Man har även vägt in aktuell ranking på Zwift, tittat på cyklisternas nuvarande form och hur de presterat utomhus senaste tiden.

– Vi har gjort extremt mycket på kort tid då uttagningarna måste vara klara idag. Nu har vi 9 december att fokusera på.  Sex svenska cyklister på ett VM är historiskt, säger Conny Björnehall.

Hundra cyklister från hela världen kommer deltar i UCI Cycling Esports World Championship 2020. 


Följande herrar är uttagna till VM

Samuel Brännlund – Wildcard Zwift (Bröt loppet pga tekniska problem)

Olof Åström

Johan Norén

Reserv: Anders Frisk

Följande damer är uttagna till VM

Cecilia Hansen – Wildcard Zwift (Deltog inte i gårdagens race pga jobb)

Marlene Bjärehed

Emma Belforth

Reserv: Jessica Edqvist

Här är länkar till torsdagens resultat

Damer: https://www.zwiftpower.com/events.php?zid=1123344

Herrar:https://www.zwiftpower.com/events.php?zid=1123341

Bilder

Sex svenskar representerar Sverige vid VM i november.
Sex svenskar representerar Sverige vid VM i november.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

Svenska Cykelförbundet (SCF) är ett av landets äldsta specialidrottsförbund, bildades redan år 1900. SCF består av 20 distriktsförbund, över 490 föreningar med 60 000 medlemmar. Runt 5000 cyklister per år tävlar i någon av de sju grenarna landsväg, mountainbike, Cykelcross, BMX, Paracykel, Trial och bancykel. Läs mer på Svenska Cykelförbundets hemsida, scf.se.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Svenska Spel/Tillsammans för fler i rörelse satsar på Svenska Cykelförbundets e-cycling26.11.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Genom initiativet Tillsammans för fler i rörelse, initierat av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel får Svenska Cykelförbundet nu medel för att utveckla e-cycling i Sverige. Sverige är världsledande på e-cycling och den 9 december samlas eliten för första gången i ett officiellt världsmästerskap där den svenska truppen tävlar under Svenska Cykelförbundet. Medlen gör det möjligt att fortsätta utvecklingen av e-cycling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum