Svenska institutet för standarder, SIS

Sexleksaker standardiseras – för ökad säkerhet och trygghet

Dela

SIS har tillsammans med en rad intressenter startat ett standardiseringsarbete som ska bidra till högre kvalitet och säkerhet på sexleksaker. – En nyligen publicerad studie* visar att incidenterna har ökat bland användare av sexleksaker vilket kan leda till behov av vård samt onödiga samhällskostnader. Detta kan lättare undvikas med hjälp av bättre säkerhetskrav och tydligare konsumentinformation, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

Den nya standardiseringskommittén arbetar med ett förslag till global standard som kommer att skickas till standardiseringsorganisationen ISO med förhoppning om att fler länder ska delta. Standarden ska komma till nytta för såväl konsumenter, tillverkare, återförsäljare som inköpsansvariga.

Idag finns inga standarder som direkt berör utformning eller kvalitetssäkring av denna typ av produkter, varken i Sverige eller internationellt. Om produkten har ett batteri så faller just den delen under EU:s lågspänningsdirektiv men det säger inte mycket om utformningen eller vilken riskanalys tillverkaren gjort i designstadiet, eller ställer krav på information till konsumenten.

– Det finns generella krav på kemikalieinnehåll i produkter och där klarar sig de allra flesta sexleksaker som säljs i Sverige bra, enligt en tillsyn gjord av Kemikalieinspektionen. Men produkter marknadsförda som sexleksaker räknas inte som medicintekniska produkter, om inte den avsedda användningen är att vara ett hjälpmedel. Därmed faller de utanför den etablerade kvalitetsprocess som finns för medicintekniska produkter, säger Anna Sjögren.

– I dag använder sig tillverkare av egenkomponerade testmetoder och krav från standarder med liknande säkerhetstänk eller material. Det kan fungera för en del, men det kräver mycket av tillverkarna och oseriösa aktörer kommer lätt undan eftersom det är svårt för återförsäljare och konsumenter att veta vad som är rimligt att efterfråga, säger Anna Sjögren.

SIS standardiseringskommitté SIS/TK 612 Kvalitetssäkring av sexleksaker består av tillverkare, konsumentrepresentant, läkare och återförsäljare. Nya deltagare välkomnas för det gemensamma arbetet med att utveckla krav som ska komma användare, tillverkare, återförsäljare och sjukvården till nytta.

M. Dahlberg, M. Nordberg, m.fl. Retained sex toys: an increasing and possibly preventable medical condition. International Journal of Colorectal Disease 2018.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00http://www.sis.se

Svenska institutet för standarder, SIS, är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ett sekel av standarder – nu får SIS nytt namn och utseende7.5.2019 09:21:21 CESTPressmeddelande

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger. – De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

Bättre beslut när miljöpåverkan uttrycks i pengar18.3.2019 08:00:26 CETPressmeddelande

En ny ISO-standard ska hjälpa företag att värdera sin miljöpåverkan. Initiativet är svenskt. SIS, Swedish Standards Institute, har lett det globala arbetet med initiativtagaren Swedish Life Cycle Center vid Chalmers och dess samarbetspartners. – En anledning till att hållbar utveckling inte går tillräckligt snabbt är att den inte är hopkopplad med ekonomin säger Bengt Steen vid Swedish Life Cycle Center.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum