Sveriges Fordonsverkstäders Förening

SFVF presenterar EU-finansierat projekt för att hjälpa verkstäder

Dela

Fordonsbranschens verkstäder står inför en massiv omställning till elfordon, hybrider och fordon med alternativa bränslen samt digitalisering. Samtidigt ställs högre krav på verkstäder för att få ta del av framtida jobb. Tillverkarna kommer kräva ett certifikat och SFVF kan nu erbjuda verkstäderna hjälp att klara de hårda villkoren.

Allt mer teknisk information från datorer och processer styr funktionerna i bilen och det har lett till diskussioner om vilka som ska få utföra verkstadsjobben. För att biltillverkarna ska godkänna att andra verkstäder än de som är auktoriserade får serva och reparera bilen krävs en certifiering.

SFVF har genomfört projektet ”Framtidens Fordonsverkstad under 2020 finansierat av Europeiska Sociala Fonden (ESF) för att hjälpa verkstäderna att klara kraven inför certifieringen. Det ska bland annat ske genom en gedigen kompetensförsörjning. Genom ett utbildningsmaterial kan alla verkstäder hämta hem materialet från SFVF.

– Om knappt två år kommer SERMI* börja införas. I framtiden kommer det vara en förutsättning att verkstaden uppfyller kraven för att få tillgång till digitala plattformar och programmera säkerhetsfunktioner, säger Bo Ericsson, projektägare och ordförande för SFVF.

SFVF har samarbetat med Manpower Matchning, Promeister och ett 20-tal projektverkstäder i Skåne och Blekinge. Materialet består både av en kompetenskartläggning, en rekryteringsutbildning och en handledarutbildning. 

*SERMI är en behörighetsackreditering på mekanikernivå som är personlig och som krävs för att få tillgång till teknisk och säkerhetsrelaterad information kopplad till fordonet.

Mer information kan fås av

Claes Åström, vd SFVF, claes.astrom@sfvf.eu, tel 08-51947520

Bo Ericsson, ordförande SFVF, bo.ericsson@sfvf.eu tel 072-585 19 54

Benny Wallin, projektledare SFVF, benny.wallin@sfvf.eu, 073-080 17 77

Bo Lindman, projektutvecklare SFVF, bo.lindman@sfvf.eu tel 070-595 83 99

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Alströmergatan 18
112 47 Stockholm

08-519 475 10https://www.sfvf.eu

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Även bilverkstäder ska ses som en resurs i ny EU-förordning för batteriåtervinning14.6.2022 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Europaparlamentet och Europeiska Rådet ska fatta beslut om en ny förordning för batterier och förbrukade batterier, samt om upphävande av direktiv 2006/66/EG och om ändring av förordning (EU) 2019/1020. Rätt utformad kan den nya EU-förordningen ta tillvara på den service och resurs som även bilverkstäder kan utgöra för underhåll och återvinning av elbilars batterier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum