SGUs arbete med Hoburgs bank: viktiga rev upptäckta med ny teknik
SGUs avancerade kartläggning av havsbotten vid Hoburgs bank har gett detaljerade kartor över livsmiljön och geologin på botten. Små distinkta revstrukturer visar sig ha stor betydelse för livet i området.

Arbetet med Hoburgs bank är ett stort kliv framåt för hur SGU samlar in data och analyserar information. Projektet omfattar en multidisciplinär havsbottenundersökning för många olika syften, över en yta ungefär lika stor som Öland, samt analysmetoder där maskininlärning kombineras med expertkunskap. Rapporten beskriver detta tekniksprång och bidrar samtidigt med ny information om bottenmiljön.
Bakgrunden till kartläggningen är att Hoburgs bank är en relativt opåverkad och känslig livsmiljö för många marina arter, och att ett ökad skydd av området därför är angeläget. Bottenförhållandena var relativt okända när arbetet påbörjades, och det saknades bra underlag för framtida regleringar.
En slutsats från undersökningen av Hoburgs bank är att de miljöer som bedöms ha extra höga naturvärden utgör en relativt liten areal, även om de är spridda över stora områden. Exempel på dessa är moränryggar och formationer av hårda leror, som tillsammans utgör mindre än en procent av den undersökta arealen. Här hittades höga tätheter av blåmusslor och fisk som torsk, vilken söker skydd mellan stenblocken. Dessa små men distinkta revstrukturer har inte kartlagts i tidigare undersökningar i området.
SGUs arbete öppnar för en fortsatt kartläggning över hela området kring Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Det skulle i princip räcka med kompletterande provtagningar och sjömätningar för att möjliggöra habitatkartor för hela det skyddsvärda området, då stora delar redan är uppmätta av Sjöfartsverket. Detta under förutsättning att all data kan delas mellan myndigheterna.
SGUs kartläggning har gjorts på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. I dagsläget pågår arbetet med en bevarandeplan för det Natura 2000-område som Hoburgs bank ingår i.
Kontakter
Gustav Kågesten
Maringeolog, SGU
Tel 019-179015, epost: gustav.kagesten@sgu.se
Bilder

Om
Sveriges geologiska undersökning, SGU, är myndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Flygmätningar i Närke ger ny kunskap om slättens grundvatten27.1.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande
De helikopterburna TEM-mätningarna över Närkeslätten 2018 har gett ny kunskap om marken på djupet: SGU har tagit fram en 3D-modell av Närkeslättens geologi och gjort nya bedömningar av grundvattenförhållandena för ett antal delområden.
Mer data och ökad kunskap om landets grundvattentillgångar16.12.2020 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Utökad nivåövervakning, mer information om landets tillgång på grundvatten och jordarter, nya 3D-modeller och bättre kunskap om grundvattenkemin. Det är några resultat av regeringens särskilda grundvattensatsning som nu avslutas.
SGU lanserar nytt verktyg för att visa framtida grundvattennivåer15.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar nu en funktion som visar hur grundvattennivåer kan komma att förändras de närmaste månaderna. Bland nyheterna finns även en förbättrad funktion för att jämföra grundvattenkartor från olika perioder, från dagens situation tillbaka till 1984.
SGUs flygmätningar i Östergötland – nya fynd och möjliga vattentäkter6.11.2020 08:57:19 CET | Pressmeddelande
Bättre planeringsunderlag för den framtida vattenförsörjningen i Motala, Linköping, Mjölby och Vadstena. Det är resultatet av SGUs flygburna TEM-mätningar på Östgötaslätten, som nu redovisas i en rapport.
Kostnad för godkänd miljöövervakning av grundvatten – 80 miljoner kronor26.10.2020 14:33:06 CET | Pressmeddelande
Kostnaden för en miljöövervakning som klarar kraven från EU:s vattendirektiv och miljömålet för grundvatten uppskattas till 80 miljoner kronor per år. Det framgår av en SGU-utredning, som också jämför med dagens kostnad på 11 miljoner kronor.
SGU utvecklar sekundär utvinning med hjälp av extra anslag15.9.2020 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringen fördelar femtio miljoner kronor extra på att utveckla och undersöka förutsättningen för sekundär utvinning av metaller. De extra medlen går till SGU, som föreslås ta hjälp av Naturvårdsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum