SGUs flygmätningar i Östergötland – nya fynd och möjliga vattentäkter
Bättre planeringsunderlag för den framtida vattenförsörjningen i Motala, Linköping, Mjölby och Vadstena. Det är resultatet av SGUs flygburna TEM-mätningar på Östgötaslätten, som nu redovisas i en rapport.

I juni 2018 genomförde SGU helikopterburna geofysiska undersökningar över Östgötaslätten för att få fram bättre hydrogeologiska underlag inför planering av den framtida vattenförsörjningen. Undersökningsmetoden, flygburen TEM, används för att mäta markens elektriska ledningsförmåga i jordarter och berggrund över större områden, vilket kan användas för att identifiera och kartlägga geologiska formationer med bra grundvattenpotential.
– När flygmätningarna jämförs med undersökningar på marken som till exempel provborrningar ger det en bild av hur geologin ser ut under markytan och även var det finns potential för större grundvattentillgångar, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog på SGU.
Några resultat från undersökningarna:
- Kommunerna i området får nu ett betydligt bättre planeringsunderlag för den framtida vattenförsörjningen. Bland annat kan data användas för att bedöma grundvattenmagasinens utbredning och volym, samt bedöma deras uttagsmöjligheter.
- Området vid Djurkällaplatån som utgör grundvattenförekomst i Motala kommun är större än vad som tidigare är känt, vilket kan medge större vattenuttag.
- Den nya jorddjupsmodellen pekar till exempel ut stora områden med mäktiga jordlager, framförallt kring Motala. Undersökningarna visar att det ofta rör sig om komplexa avlagringar där bättre och sämre förutsättningar för grundvattenuttag kan förändras på korta sträckor.
- En geologisk 3D-modell med den sedimentära lagerföljden har skapats för hela undersökningsområdet. Det betyder att de olika kalk-, ler- och sandstenarnas utbredning och mäktighet nu är kartlagda med en större noggrannhet. 3D-modellen möjliggör en ökad säkerhet för all undermarksplanering, inte minst när det gäller placering av vatten- och geoenergibrunnar.
- I berggrunden finns de bästa uttagsmöjligheterna i sandstenen, rapporten pekar ut ett antal områden där berggrunden statistiskt sett lämpar sig något bättre för grundvattenuttag. Det är framförallt i den södra delen av Östgötaslätten, bland annat nordost om Tåkern, vid Skepsås och vid Knivinge.
- Även ett stort antal tidigare okända förkastningszoner i berggrunden har kunnat identifierats i dataunderlaget. Dock har inga slutsatser kring deras betydelse för vattenförsörjningen i området kunnat göras.
Två nya stationer för övervakning av grundvattnet finns nu på Östgötaslätten. Här sker daglig övervakning av grundvattennivåer som kan användas för att ta fram prognoser för låga grundvattennivåer både på kort och lång sikt. Arbetet visar på vilka möjligheter som finns att använda flygburen TEM-data tillsammans med borrhålsinformation för att få fram ett bra underlag för vattenförsörjningen.
Nyckelord
Kontakter
Peter Dahlqvist
Grundvattenexpert, flygmätningar
Bilder

Om
SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Många fynd av organiska miljöföroreningar i enskilda brunnar20.4.2021 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Dricksvatten från fastigheter med enskild dricksvattenförsörjning innehåller ofta organiska miljöföroreningar, men som regel rör det sig om låga halter som inte utgör någon hälsorisk. Det visar en ny SGU-studie från tio olika kommuner.
Ny karttjänst för grundvattentillgång i små magasin11.2.2021 11:30:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar en ny karttjänst för grundvattentillgång i små magasin som omfattar kartvisare, nya data och tillhörande rapport. Syftet är att underlätta riskbedömning och samhällsplanering för enskild vattenförsörjning.
Ny karttjänst om berggrundens förmåga att leda vatten11.2.2021 11:29:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar en ny karttjänst för hydraulisk konduktivitet i berg, ett mått för bergets förmåga att leda grundvatten. Den nya tjänsten omfattar kartvisare, nedladdning av data och tillhörande rapport och har som syfte att underlätta för projekt där grundvatten i berg är en viktig fråga.
Flygmätningar i Närke ger ny kunskap om slättens grundvatten27.1.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande
De helikopterburna TEM-mätningarna över Närkeslätten 2018 har gett ny kunskap om marken på djupet: SGU har tagit fram en 3D-modell av Närkeslättens geologi och gjort nya bedömningar av grundvattenförhållandena för ett antal delområden.
Mer data och ökad kunskap om landets grundvattentillgångar16.12.2020 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Utökad nivåövervakning, mer information om landets tillgång på grundvatten och jordarter, nya 3D-modeller och bättre kunskap om grundvattenkemin. Det är några resultat av regeringens särskilda grundvattensatsning som nu avslutas.
SGU lanserar nytt verktyg för att visa framtida grundvattennivåer15.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar nu en funktion som visar hur grundvattennivåer kan komma att förändras de närmaste månaderna. Bland nyheterna finns även en förbättrad funktion för att jämföra grundvattenkartor från olika perioder, från dagens situation tillbaka till 1984.
SGUs arbete med Hoburgs bank: viktiga rev upptäckta med ny teknik23.11.2020 16:15:00 CET | Pressmeddelande
SGUs avancerade kartläggning av havsbotten vid Hoburgs bank har gett detaljerade kartor över livsmiljön och geologin på botten. Små distinkta revstrukturer visar sig ha stor betydelse för livet i området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum