SHL Svenska Hockeyligan AB

SHL om regeringens publikbesked

Dela

Idag meddelade regeringen att man avser fatta ett beslut den 8 oktober som ska träda i kraft den 15 oktober, som innebär 500 sittande åskådare med minst 1 meters avstånd till varandra. Ett beslut som avses fattas om smittspridnings situationen tillåter. SHL anser att dagens besked inte reflekterar förutsättningarna till att bedriva trygga evenemang och önskar en procentbaserad höjning framöver.

- Vi befinner oss i en pågående pandemi och har oerhörd respekt för frågans komplexitet. Dock anser vi att dagens besked inte utgår från elitligornas kapacitet att bedriva trygga evenemang. En procentbaserad höjning skulle medföra att både den lilla och den stora aktören kan bedriva trygga evenemang utifrån respektive förutsättningar, säger Michael Marchal, VD SHL.

- Trygga evenemang har varit vår fokus från start. Vi är inga smittskyddsexperter så vi lyssnar till den expertis och riktlinjer som finns. Med grund i det vill vi inte öppna arenorna fullt ut, vi vill däremot kunna anpassa evenemangen och tillåtas hålla evenemang utifrån våra förutsättningar till att skapa trygga evenemang, något vi anser att dagens besked inte reflekterar, fortsätter Marchal.

Svenska Ishockeyförbundet har tillsammans med ligorna arbetat med ett publikprotokoll sedan en tid tillbaka, för att se över hur svensk ishockey kan bedriva trygga evenemang under rådande pandemi. Genom arbetet med publikprotokollet, och den goda dialogen med Folkhälsomyndigheten och regeringen, har svensk ishockey tagit fram en rad åtgärder för att minimera trängsel och folksamlingar i arenorna. Alltifrån en sektionering av arenan, ett utökat antal in- och utsläpp, utökad och/eller ambulerande kioskverksamhet samt information innan och under arenabesöket ger oss förutsättningarna till att bedriva evenemang där åskådarna kan hålla korrekt fysik distans. Dessutom kan personliga biljetter användas till hjälp för en eventuell smittspårning.

Förutsättningar som andra delar av samhället, som tillåts ta in ett betydligt större antal personer, ej besitter.

- Dagens besked från regeringen i publikfrågan signalerar ett viktigt första steg i att, på ett ansvarsfullt sätt, få publiken tillbaka i våra ishallar och arenor. För den breda ishockeyverksamheten är beskedet bra medan det för elitverksamheten, främst på herrsidan, fortsatt innebär stora ekonomiska utmaningar. Till syvende och sist är möjligheten att ta in mer publik en överlevnadsfråga för våra elitklubbar, säger Anders Larsson, ordförande, Svenska Ishockeyförbundet.

- Det extra statliga stödet på 1 miljard kronor till idrotten för hösten kommer att ha stor betydelse samtidigt som vi inser att det kommer att vara långt ifrån någon full kompensation för den ekonomiska skada som uppstår. Svensk ishockeys särskilda publikprotokoll kommer uppdateras för att vägleda klubbarna och lägga grunden för ett fortsatt ansvarsfullt sätt att ta emot publik i våra hockeyarenor och ishallar på olika nivåer runt om i landet, fortsätter Larsson.

I en tid då vi alla prövas svårt vill SHL tillåtas ta ansvar, och bidra till ett samhälle i kris.

- Vi anser att vi kan ta ansvar för trygga evenemang för en större andel besökare utifrån den dialog och riktlinjer vi fått till oss från Folkhälsomyndigheten och regeringen, säger Michael Marchal.

- Utöver det behövs vår roll i samhället mer än någonsin. Kraftiga publikrestriktioner slår oerhört hårt mot våra klubbar och ett större ekonomiskt statligt stöd är ett måste. Vad händer med vårt samhälle om vi och våra klubbar inte kan bidra med den sysselsättning vi står för runt om i landet, årliga bidrag till statskassan, fritidsaktiviteter för tusentals barn, gemenskap och underhållning för alla supportrar och stoltheten för orten?

- Genom elitverksamheten driver vi breddverksamhet och ett väldigt stort och viktigt arbete på såväl lokal som nationell nivå. Vi behöver ges förutsättningarna till att ta vårt samhällsansvar, avslutar Marchal.

Kontakter

Om

SHL Svenska Hockeyligan AB
SHL Svenska Hockeyligan AB
Box 5095
121 16 Johanneshov

https://www.shl.se

SHL ska som företrädare för klubbarna i ligan tillvarata gemensamma sportsliga och kommersiella intressen, och hanterar bland annat medierättigheter samt gemensamma huvudsponsorskap. SHL ska verka för en långsiktig stark liga och för en stark svensk ishockey som står sig internationellt. Ägarna är de klubbar som spelar i SHL som säsongen 2020/2021 är: Brynäs IF, Djurgården Hockey, Frölunda Indians, Färjestad BK, HV71, IK Oskarshamn, Leksands IF, Linköping HC, Luleå Hockey, Malmö Redhawks, Rögle BK, Skellefteå AIK, Växjö Lakers och Örebro Hockey.

Följ SHL Svenska Hockeyligan AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SHL Svenska Hockeyligan AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum