Sida

Sida ger 300 miljoner kronor i stöd till svåraste kriserna

Dela

Antalet människor i behov av humanitärt stöd är fortsatt stort och på tio år har antalet fördubblats. Enligt de senaste siffrorna från FN är 134,1 miljoner människor i behov av humanitärt stöd globalt. Många relaterade till pågående konflikter men också torka och brist på mat. Sida ger nu extra stöd till tio av världens största kriser till insatser för människor som har stora behov av mat, rent vatten och skydd. För andra året i rad är Jemen världens största humanitära kris där 22 av landets 29 miljoner invånare är i stort behov av stöd och av dem befinner sig åtta miljoner människor på gränsen till svält allt medan kriget fortsätter rasa.

Foto: Hassan Mamoon/NRC
Foto: Hassan Mamoon/NRC

- Många är i behov av akuta humanitära insatser som exempelvis evakuering ut ur krigshärjade städer och sedan temporärt boende och skydd. Vårt stöd går också till snabb tillförsel av mat och vatten till människor som på grund av kriget förlorat hela sitt matförråd. Det är också viktigt att snabbt ge stöd till mobila hälsokliniker och akut sjukvård för skottskadade i krig eller svårt undernärda barn som inte fått tillräckligt med mat på veckor, säger Susanne Mikhail Eldhagen, biträdande chef på Sidas humanitära avdelning.

I början av året gjorde Sida den första fördelningen av årets humanitära stöd då drygt 2,3 miljarder fördelades på 15 större och15 mindre kriser. Under våren har Sida betalat ut ytterligare stöd på305miljoner till kriser där situationen förvärrats, som Rohingya-flyktingar i Bangladesh, Sudan, Syrien-krisen men också till den svåra matbristen i Västafrika, i länderna Tchad, Mali, Mauretanien, Kamerun och Burkina Faso.

Sida gör nu en uppföljning vad gäller behov av dessa humanitära situationer och ger nu ytterligare stöd till tio kriser som är särskilt allvarliga och akuta och där dessa extra pengar i många fall är direkt livräddande. Det gäller Jemen, Sydsudan, DR Kongo, Etiopien, Nigeria, Centralafrikanska Republiken, Afghanistan och Irak samt kriserna i Syrien och Burundi.

- Vi går även in i glömda kriser som det inte skrivs mycket om i media, men som likväl är akuta som Centralafrikanska Republiken där hälften av befolkningen är i behov av humanitär hjälp och där sjukvården i huvudsak bedrivs av internationella humanitära organisationer som exempelvis Sida stöder, då det nationella systemet till stor del kollapsat efter decennier av krig, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Enligt FN är 134,1 miljoner människor i behov av humanitärt stöd vilket på bara ett halvår ökat de ekonomiska behoven från 22,5 miljarder USD till 25,4 miljarder USD, nivåer som aldrig tidigare uppnåtts. Stöden från FN:s medlemsländer matchar däremot inte behoven och insatserna är endast 33 procent.

För andra året i rad är Jemen världens största humanitära kris. Runt 22 miljoner människor, 75 % av befolkningen, är i behov av humanitärt stöd på grund av konflikten som pågår i landet. Den pågående offensiven i staden Hodeidah väntas få långtgående konsekvenser då två strategiska hamnar riskerar att blockeras vilket stoppar införseln av mat och förnödenheter, samt nära hälften av bränsleimporten. Redan nu befinner sig närmare åtta miljoner människor på gränsen till svält och stora insatser behövs eftersom myndigheterna inte längre kan förse befolkningen med basala förnödenheter inklusive primärhälsovård, nutrition, rent vatten, elektricitet och sociala skyddsnät.

2018 är det svåraste året också för Sydsudan där svält hotar flertalet områden runt om i landet, där mer än 1,1 miljoner barn beräknas vara undernärda eller allvarligt undernärda, och förnyade strider lett till runt två miljoner människor tvingats på flykt. I Demokratiska Republiken Kongo är den humanitära krisen en av världen mest allvarliga och komplicerade men trots det ”bortglömd”, här finns mer än fem miljoner flyktingar och totalt saknar nära nio miljoner människor mat och rent dricksvatten och skydd. Trots de enorma behoven utlovades inte några större summor vid givarkonferensen tidigare i år samtidigt som givarna dragit ner på stöden jämfört med förra året.

- Trots den dystra bilden har det svenska humanitära stödet haft stora positiva effekter. Förra året var Sida en av de första givarna i Somalia och norra Nigeria och vår snabbhet och handlingskraft var viktigt för att avvärja en svältkatastrof i dessa två länder. Sida var också en av de första stora givarna till Bangladesh, där över en halv miljon Rohingya sökt skydd från våldet i Myanmar, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Så här fördelas Sidas extra stöd på 300 miljoner kronor:

  • Jemen – 60 miljoner
  • Sydsudan – 50 miljoner
  • Demokratiska Republiken Kongo – 50 miljoner
  • Etiopien – 30 miljoner
  • Burundikrisen – 25 miljoner
  • Syrienkrisen – 20 miljoner
  • Nigeria – 20 miljoner
  • Centralafrikanska Republiken – 20 miljoner
  • Afghanistan – 15 miljoner
  • Irak –10 miljoner

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Hassan Mamoon/NRC
Foto: Hassan Mamoon/NRC
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Stora förväntningar på nytt globalt nätverk för hållbara investeringar15.4.2019 21:00:00 CESTPressmeddelande

Idag, den 15 april 2019, presenteras nätverket Global Investors for Sustainable Development, GISD. Världen behöver investeringar på 90 biljoner dollar (alltså 90 följt av tolv nollor) för att kunna nå målen i Agenda 2030. Det är också viktigt för investerarna att se hållbara möjligheter att placera pengar, samt att använda de 17 globala målen för att identifiera hållbarhetsrisker. Därför presenterar FN det nya nätverket, som bland annat inspirerats av det svenska nätverket Swedish Investors for Sustainable Development SISD.

Sida ger stöd till cyklondrabbade i Moçambique, Malawi och Zimbabwe26.3.2019 18:38:47 CETPressmeddelande

Hjälpbehoven är enorma efter cyklonen Idais framfart där stora landområden har lagts under vatten, förstört byggnader och raserat infrastruktur. Katastrofen har krävt ett stort antal människoliv, många saknas fortfarande och hundratusentals har blivit hemlösa. Sida ger nu snabba stöd till både koordinering av hjälpinsatser och till akuta insatser för drabbade. Sida ger också stöd till den svåra torkan som samtidigt pågår i västra Zimbabwe med nära 3 miljoner mycket svårt undernärda.

Pressinbjudan: Ingen ska lämnas utanför – men hur? Seminarium om funktionsnedsättning i biståndet25.3.2019 13:36:53 CETPressinbjudan

I dag lever en miljard människor med någon form av funktionsnedsättning, enligt FN:s utvecklingsprogram. Att ingen ska lämnas utanför och att mänskliga rättigheter ska respekteras är en central fråga. De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 är tydliga med att personer med funktionsnedsättning inkluderas. Svenskt bistånd ska nå de allra fattigaste och mest marginaliserade genom att utgå från deras perspektiv. Men hur gör vi det? Och vad händer om vi inte gör det? När: torsdag 28 mars, 2019 Tid: 09:30 – 12:00 (Registrering från kl. 09:00) Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Arrangörer: Sida, MyRight och Myndigheten för delaktighet Det finns ett tydligt samband mellan fattigdom, utveckling och funktionsnedsättning. Människor med funktionsnedsättningar löper större risk att bli fattiga – samtidigt som fattigdom kan leda till en ökad risk för funktionsnedsättning. I flera samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de mest stigmatiserade, diskriminerade och marginaliserade gru

Sida ger stora humanitära stöd till förvärrade kriser i världen18.3.2019 06:30:00 CETPressmeddelande

Den humanitära situationen fortsätter att förvärras. Under 2019 beräknas 134 miljoner människor i 42 länder att behöva humanitärt stöd. En stor utmaning är att finansieringen inte ökar i samma takt som behoven och FN:s behovsappeller är täckta till bara drygt hälften. Biståndsmyndigheten Sida ger nu stöd till fler än 30 kriser; några av dessa kriser försvårades under förra året, till exempel Afghanistan som drabbats av svår torka och matbrist, Venezuela där tre miljoner människor har lämnat landet, samt till Demokratiska Republiken Kongo och Centralafrikanska Republiken där väpnade konflikter intensifierats under året. För andra året i rad är Jemen världens svåraste kris där mer än 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum