Sida

Sida ger 300 miljoner kronor i stöd till svåraste kriserna

Dela

Antalet människor i behov av humanitärt stöd är fortsatt stort och på tio år har antalet fördubblats. Enligt de senaste siffrorna från FN är 134,1 miljoner människor i behov av humanitärt stöd globalt. Många relaterade till pågående konflikter men också torka och brist på mat. Sida ger nu extra stöd till tio av världens största kriser till insatser för människor som har stora behov av mat, rent vatten och skydd. För andra året i rad är Jemen världens största humanitära kris där 22 av landets 29 miljoner invånare är i stort behov av stöd och av dem befinner sig åtta miljoner människor på gränsen till svält allt medan kriget fortsätter rasa.

Foto: Hassan Mamoon/NRC
Foto: Hassan Mamoon/NRC

- Många är i behov av akuta humanitära insatser som exempelvis evakuering ut ur krigshärjade städer och sedan temporärt boende och skydd. Vårt stöd går också till snabb tillförsel av mat och vatten till människor som på grund av kriget förlorat hela sitt matförråd. Det är också viktigt att snabbt ge stöd till mobila hälsokliniker och akut sjukvård för skottskadade i krig eller svårt undernärda barn som inte fått tillräckligt med mat på veckor, säger Susanne Mikhail Eldhagen, biträdande chef på Sidas humanitära avdelning.

I början av året gjorde Sida den första fördelningen av årets humanitära stöd då drygt 2,3 miljarder fördelades på 15 större och15 mindre kriser. Under våren har Sida betalat ut ytterligare stöd på305miljoner till kriser där situationen förvärrats, som Rohingya-flyktingar i Bangladesh, Sudan, Syrien-krisen men också till den svåra matbristen i Västafrika, i länderna Tchad, Mali, Mauretanien, Kamerun och Burkina Faso.

Sida gör nu en uppföljning vad gäller behov av dessa humanitära situationer och ger nu ytterligare stöd till tio kriser som är särskilt allvarliga och akuta och där dessa extra pengar i många fall är direkt livräddande. Det gäller Jemen, Sydsudan, DR Kongo, Etiopien, Nigeria, Centralafrikanska Republiken, Afghanistan och Irak samt kriserna i Syrien och Burundi.

- Vi går även in i glömda kriser som det inte skrivs mycket om i media, men som likväl är akuta som Centralafrikanska Republiken där hälften av befolkningen är i behov av humanitär hjälp och där sjukvården i huvudsak bedrivs av internationella humanitära organisationer som exempelvis Sida stöder, då det nationella systemet till stor del kollapsat efter decennier av krig, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Enligt FN är 134,1 miljoner människor i behov av humanitärt stöd vilket på bara ett halvår ökat de ekonomiska behoven från 22,5 miljarder USD till 25,4 miljarder USD, nivåer som aldrig tidigare uppnåtts. Stöden från FN:s medlemsländer matchar däremot inte behoven och insatserna är endast 33 procent.

För andra året i rad är Jemen världens största humanitära kris. Runt 22 miljoner människor, 75 % av befolkningen, är i behov av humanitärt stöd på grund av konflikten som pågår i landet. Den pågående offensiven i staden Hodeidah väntas få långtgående konsekvenser då två strategiska hamnar riskerar att blockeras vilket stoppar införseln av mat och förnödenheter, samt nära hälften av bränsleimporten. Redan nu befinner sig närmare åtta miljoner människor på gränsen till svält och stora insatser behövs eftersom myndigheterna inte längre kan förse befolkningen med basala förnödenheter inklusive primärhälsovård, nutrition, rent vatten, elektricitet och sociala skyddsnät.

2018 är det svåraste året också för Sydsudan där svält hotar flertalet områden runt om i landet, där mer än 1,1 miljoner barn beräknas vara undernärda eller allvarligt undernärda, och förnyade strider lett till runt två miljoner människor tvingats på flykt. I Demokratiska Republiken Kongo är den humanitära krisen en av världen mest allvarliga och komplicerade men trots det ”bortglömd”, här finns mer än fem miljoner flyktingar och totalt saknar nära nio miljoner människor mat och rent dricksvatten och skydd. Trots de enorma behoven utlovades inte några större summor vid givarkonferensen tidigare i år samtidigt som givarna dragit ner på stöden jämfört med förra året.

- Trots den dystra bilden har det svenska humanitära stödet haft stora positiva effekter. Förra året var Sida en av de första givarna i Somalia och norra Nigeria och vår snabbhet och handlingskraft var viktigt för att avvärja en svältkatastrof i dessa två länder. Sida var också en av de första stora givarna till Bangladesh, där över en halv miljon Rohingya sökt skydd från våldet i Myanmar, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

Så här fördelas Sidas extra stöd på 300 miljoner kronor:

  • Jemen – 60 miljoner
  • Sydsudan – 50 miljoner
  • Demokratiska Republiken Kongo – 50 miljoner
  • Etiopien – 30 miljoner
  • Burundikrisen – 25 miljoner
  • Syrienkrisen – 20 miljoner
  • Nigeria – 20 miljoner
  • Centralafrikanska Republiken – 20 miljoner
  • Afghanistan – 15 miljoner
  • Irak –10 miljoner

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Hassan Mamoon/NRC
Foto: Hassan Mamoon/NRC
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen10.12.2018 16:24Pressmeddelande

Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder. Nu får femton forskningsprojekt dela på omkring 82 miljoner kronor för att kunna forska om klimatanpassning och resiliens, alltså olika systems förmåga att återhämta sig, hantera förändringar och fortsätta utvecklas.

Gammal teknik ger nytt liv till ökenmark med stöd från Sida23.11.2018 07:30Pressmeddelande

Med traditionella tekniker där varje droppe regn tas tillvara har förtorkade och övergivna åkermarker i Burkina Faso odlats upp på nytt. Bonden Yacouba Sawadogo får Right Livelihood-priset för sitt arbete med att sprida kunskapen om de gamla metoderna, som kan få skog att växa i Saharas utkanter. Nu ger Sida 200 miljoner till ett projekt där den traditionella tekniken ska användas i stor skala för att få ökenmark i Burkina Faso att grönska och ge mat.

Pressinbjudan: Vad händer i Guatemala? – Samtal med årets Right Livelihood-pristagare och ILAC19.11.2018 14:15Pressinbjudan

Sida bjuder in till samtal med årets Right Livelihood-pristagare Iván Velásquez, chef för FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (CICIG) och Thelma Aldana, tills nyligen Guatemalas riksåklagare. Iván Velásquez och Thelma Aldana har genom det historiskt unika samarbetet mellan en nationell åklagarmyndighet och en internationell FN-kommission varit mycket framgångsrika i arbetet mot korruption, något som också stärkt allmänhetens förtroende för statliga institutioner. Över 300 fällande domar har avkunnats och ett 60-tal kriminella nätverk identifierats. Rhodri Williams, Senior Legal Expert vid the International Legal Assistance Consortium (ILAC), inleder med att presentera ILACs nyutkomna rapport om rättsstaten i Guatemalas enorma utmaningar. Datum: fredag 23 november 2018 Tid: 10:30 – 12:00 Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller maila till press@sida.se Iván Velásquez och Thelma Aldana besöker nu Sverige för

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum