Sida

Sida ger stöd på 65 miljoner till Venezuela-krisen

Dela

Den långvariga humanitära krisen i Venezuela eskalerar i takt med att den politiska spänningen stiger och hyperinflationen når rekordnivåer. Varje dag lämnar runt 5 000 personer landet, och biståndsmyndigheten Sida ger stöd på 65 miljoner kronor till behövande venezolaner, både inne i och utanför landets gränser som har stora behov av mat, rent vatten och hälso- och sjukvård.

Den svåra humanitära, ekonomiska och sociala situationen i Venezuela har drabbat ett stort antal människor. Bara under förra året lämnade runt 1,9 miljoner människor landet, varav en miljon till grannlandet Colombia. Dessutom har 288 000 colombianer som en gång flytt till Venezuela på grund av den väpnade konflikten nu återvänt.

I Venezuela är utmaningarna stora, där hyperinflationen har lett till att många inte har råd att köpa mat och andra förnödenheter, och där de flesta samhällsfunktioner inte längre fungerar.

- Nio av tio sjukhus har brist på mediciner och annat sjukvårdsmateriel, och bara en av tio akutmottagningar, operationssalar och särskild intensivvård fungerar. Smittsamma sjukdomar som tidigare var ovanliga som mässling, malaria och difteri har blossat upp, säger Susanne Mikhail, chef för det humanitära biståndet på Sida.

Ett stort antal barn har drabbats av det svåra läget. En miljon barn går inte i skolan eftersom det fattas lärare, vatten, elektricitet och läromedel och många barn hålls hemma eftersom det finns risk att barn utsätts för kriminalitet på väg till skolan.

- Det är svårt för organisationer att få komma in i Venezuela då president Maduros regering inte vill erkänna de humanitära behoven. Vi är glada att vi nu kan öka vårt stöd till både Internationella Rödakorskommittén, ICRC, och de humanitära organisationerna NRC och AAH som kan bistå befolkningen i den enormt svåra situation som de befinner sig i, säger Susanne Mikhail.

Sidas går nu in med 65 miljoner som fördelas till de behövande som befinner sig i Venezuela men också till dem som nu är i Colombia och det gäller bland annat mat och hälsoinsatser som exempelvis vaccinationer, dessutom ges psykosocialt och juridiskt stöd till venezolaner som försöker etablera sig i grannländerna. 

Sida är också med och finansierar den gemensamma appellen från UNHCR och IOM, de FN-organisationer som bistår flyktingar och migranter. Många av de som nu lämnar Venezuela är helt utblottade och går till fots ofta i flera veckor, vissa genom hela Colombia och vidare till Ecuador eller Peru. I områdena vid gränsen mellan Venezuela och Colombia är den humanitära situationen svår med stor osäkerhet, illegala väpnade grupper och rutter för droghandel. Migranterna från Venezuela behöver därmed inte bara hjälp med mat, kläder och hälsoinsatser utan även skydd för att förhindra att de utsätts för övergrepp, våld och trafficking.   

- Situationen riskerar med stor sannolikhet att förvärras. Sida följer situationen noga och vi är beredda att ge ytterligare stöd längre fram, säger Susanne Mikhail.

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Biståndsminister Peter Eriksson inviger Sverige i världen24.6.2019 07:00:00 CESTPressinbjudan

Biståndsminister Peter Eriksson inviger Almedalens globala mötesplats "Sverige i världen” och deltar i det inledande seminariet om hoten mot demokratin och de journalister som försvarar den. Hotet mot journalister är också i fokus med det förhörsrum som monterats upp. Här kliver du själv in i rollen som hotad och fängslad journalist och utsätts för ett tufft förhör utfört av professionella förhörsledare.

Torka riskerar att leda till matkris i Somalia – Sida agerar förebyggande19.6.2019 12:14:30 CESTPressmeddelande

Stora delar av östra Afrika har drabbats av torka, och värst drabbat är Somalia. Nästan tre miljoner människor lider av brist på vatten, och det påverkar också tillgången till mat. Sida beslutar nu att utöka sitt stöd till landet med 50 miljoner kronor via UNICEF och FN:s humanitära landfond. Förhoppningen är att insatser i tid kan bidra till att avstyra en akut hungersnöd i landet.

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF19: Det krympande demokratiska utrymmet online - mobilisering för ett fritt, öppet och säkert internet10.5.2019 14:42:54 CESTPressinbjudan

Sedan ett antal år tillbaka har det demokratiska utrymmet online krympt och läget är både allvarligt och akut. Repressiva åtgärder har ökat mot det civila samhället, journalister, minoriteter och andra förändringsaktörer. Vi står vid ett vägskäl; ska internet ska vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet. Färdriktningen sätt nu och frågorna är många: Hur ska vi kunna garantera ett fritt, öppet och säkert internet? Hur gör vi för att fler människor, särskilt kvinnor, får tillgång till internet? Hur ser ansvaret ut? Går det att stärka ansvarsutkrävandet för brott mot de mänskliga rättigheterna online? Dessa frågor kommer att diskuteras på Stockholm Internet Forum, SIF19, som arrangeras för sjätte gången. Under två dagar kommer 500 nätaktivister, journalister och andra demokratiföreträdare från närmare 100 länder att diskutera internets roll som positiv kraft för utveckling och demokrati och h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum