Sida

Sida ger stöd på 65 miljoner till Venezuela-krisen

Dela

Den långvariga humanitära krisen i Venezuela eskalerar i takt med att den politiska spänningen stiger och hyperinflationen når rekordnivåer. Varje dag lämnar runt 5 000 personer landet, och biståndsmyndigheten Sida ger stöd på 65 miljoner kronor till behövande venezolaner, både inne i och utanför landets gränser som har stora behov av mat, rent vatten och hälso- och sjukvård.

Den svåra humanitära, ekonomiska och sociala situationen i Venezuela har drabbat ett stort antal människor. Bara under förra året lämnade runt 1,9 miljoner människor landet, varav en miljon till grannlandet Colombia. Dessutom har 288 000 colombianer som en gång flytt till Venezuela på grund av den väpnade konflikten nu återvänt.

I Venezuela är utmaningarna stora, där hyperinflationen har lett till att många inte har råd att köpa mat och andra förnödenheter, och där de flesta samhällsfunktioner inte längre fungerar.

- Nio av tio sjukhus har brist på mediciner och annat sjukvårdsmateriel, och bara en av tio akutmottagningar, operationssalar och särskild intensivvård fungerar. Smittsamma sjukdomar som tidigare var ovanliga som mässling, malaria och difteri har blossat upp, säger Susanne Mikhail, chef för det humanitära biståndet på Sida.

Ett stort antal barn har drabbats av det svåra läget. En miljon barn går inte i skolan eftersom det fattas lärare, vatten, elektricitet och läromedel och många barn hålls hemma eftersom det finns risk att barn utsätts för kriminalitet på väg till skolan.

- Det är svårt för organisationer att få komma in i Venezuela då president Maduros regering inte vill erkänna de humanitära behoven. Vi är glada att vi nu kan öka vårt stöd till både Internationella Rödakorskommittén, ICRC, och de humanitära organisationerna NRC och AAH som kan bistå befolkningen i den enormt svåra situation som de befinner sig i, säger Susanne Mikhail.

Sidas går nu in med 65 miljoner som fördelas till de behövande som befinner sig i Venezuela men också till dem som nu är i Colombia och det gäller bland annat mat och hälsoinsatser som exempelvis vaccinationer, dessutom ges psykosocialt och juridiskt stöd till venezolaner som försöker etablera sig i grannländerna. 

Sida är också med och finansierar den gemensamma appellen från UNHCR och IOM, de FN-organisationer som bistår flyktingar och migranter. Många av de som nu lämnar Venezuela är helt utblottade och går till fots ofta i flera veckor, vissa genom hela Colombia och vidare till Ecuador eller Peru. I områdena vid gränsen mellan Venezuela och Colombia är den humanitära situationen svår med stor osäkerhet, illegala väpnade grupper och rutter för droghandel. Migranterna från Venezuela behöver därmed inte bara hjälp med mat, kläder och hälsoinsatser utan även skydd för att förhindra att de utsätts för övergrepp, våld och trafficking.   

- Situationen riskerar med stor sannolikhet att förvärras. Sida följer situationen noga och vi är beredda att ge ytterligare stöd längre fram, säger Susanne Mikhail.

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen10.12.2018 16:24:45Pressmeddelande

Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder. Nu får femton forskningsprojekt dela på omkring 82 miljoner kronor för att kunna forska om klimatanpassning och resiliens, alltså olika systems förmåga att återhämta sig, hantera förändringar och fortsätta utvecklas.

Gammal teknik ger nytt liv till ökenmark med stöd från Sida23.11.2018 07:30:00Pressmeddelande

Med traditionella tekniker där varje droppe regn tas tillvara har förtorkade och övergivna åkermarker i Burkina Faso odlats upp på nytt. Bonden Yacouba Sawadogo får Right Livelihood-priset för sitt arbete med att sprida kunskapen om de gamla metoderna, som kan få skog att växa i Saharas utkanter. Nu ger Sida 200 miljoner till ett projekt där den traditionella tekniken ska användas i stor skala för att få ökenmark i Burkina Faso att grönska och ge mat.

Pressinbjudan: Vad händer i Guatemala? – Samtal med årets Right Livelihood-pristagare och ILAC19.11.2018 14:15:45Pressinbjudan

Sida bjuder in till samtal med årets Right Livelihood-pristagare Iván Velásquez, chef för FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (CICIG) och Thelma Aldana, tills nyligen Guatemalas riksåklagare. Iván Velásquez och Thelma Aldana har genom det historiskt unika samarbetet mellan en nationell åklagarmyndighet och en internationell FN-kommission varit mycket framgångsrika i arbetet mot korruption, något som också stärkt allmänhetens förtroende för statliga institutioner. Över 300 fällande domar har avkunnats och ett 60-tal kriminella nätverk identifierats. Rhodri Williams, Senior Legal Expert vid the International Legal Assistance Consortium (ILAC), inleder med att presentera ILACs nyutkomna rapport om rättsstaten i Guatemalas enorma utmaningar. Datum: fredag 23 november 2018 Tid: 10:30 – 12:00 Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller maila till press@sida.se Iván Velásquez och Thelma Aldana besöker nu Sverige för

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum