Sida

Sida ger stöd till flyktingar från Tigray

Dela

Efter senaste tidens oroligheter i etiopiska delstaten Tigray är ett stort antal människor på flykt undan våldet. Biståndsmyndigheten Sida har nu beviljat ett stöd på 4 miljoner kronor till flyktingar som tagit sig över gränsen till Sudan, där 30 000 ska få hjälp med hygien, rent vatten och sanitet, och med att få skydd från våld samt psykosocialt stöd.

Striderna har rasat mellan regeringsstyrkor och regionala styrkor i Tigray sedan början av november, och drygt 40 000 personer har flytt över gränsen till Sudan. Varje dag ökar antalet flyktingar eftersom tusentals flyktingar fortsätter att korsa gränsen varje dag.

- De flesta som kommer till Sudan från Tigray är kvinnor och barn, och de är i dålig kondition, både fysiskt och psykiskt och behöver humanitärt stöd, säger Elisabet Hedin, tillförordnad chef på Sidas humanitära enhet.

Sida har nu beviljat ett stöd på nära 4 miljoner kronor till ACT Svenska Kyrkan ur den speciella pott pengar för snabbinsatser, Rapid Response Mechanism, som finns för just den här typen av akuta humanitära insatser. Vid akuta insatser växer behoven snabbt, och därför är Sidas rutin att inom 24 timmar besvara en förfrågan om de här speciella humanitära stöden.

Stödet kommer att fokusera på hygien vilket är viktigt inte minst i tider av pandemi, med rent vatten och sanitet, men också på de stora behov som finns av att komma i säkerhet och av att ge psykosocialt stöd till de drabbade av konflikten.

Om striderna fortsätter beräknar man att antalet flyktingar inom ett halvår kommer att öka till 200 000 personer och med lika många ytterligare inom ett år. FN:s organ för flyktingar, UNHCR, har nu börjat att omplacera flyktingar till andra platser längre bort från landgränsen och där man bygger ut möjligheterna att ge olika typer av stöd till de drabbade.

- Det handlar om en svår humanitär situation för de tiotusentals som tvingats fly och sätta sig i säkerhet, och Sida fortsätter att följa situationen mycket noga, säger Elisabet Hedin.

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd3.1.2021 11:00:00 CETPressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida ska bidra till att sju miljoner extremt fattiga i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”, utbetalt via kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker hälsovården. Det svenska direktstödet på en halv miljard kronor ska förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania med bättre mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning.

Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen21.12.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

Nya Sida-stöd mot matbrist till Nobels fredsprisvinnare WFP10.12.2020 18:46:33 CETPressmeddelande

Pandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar har under året drivit på matbristen rejält. Under året har antalet människor som inte har tillräckligt att äta fördubblats till 272 miljoner, och biståndsmyndigheten Sida ger nu flera stora stöd till bland andra World Food Program, som i dag tar emot Nobels Fredspris för sitt arbete med att säkra tillgången till mat., och till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och till IFAD som ger stöd till urfolk, för att stärka upp det långsiktiga arbetet med att öka livsmedelstryggheten och motståndskraften mot matbrist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum