Sida

Sida gör banbrytande satsning på mikrolån till flyktingar som vill starta företag

Dela

Människor på flykt har ofta svårt att hitta försörjning för sin överlevnad. Nu satsar Sida på en banbrytande och innovativ insats där flyktingar i Uganda kan få tillgång till kapital för att starta småföretag och investera i sin framtid med hjälp av en garanti.

Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida
Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida

- Den här garantin gör det möjligt för flyktingar att skapa sig en försörjning och bidra till utveckling i de områden de flyr till. Fler kan få jobb och en egen inkomst, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Många flyktingsituationer runt om i världen tenderar att bli långvariga när det finns få möjligheter att återvända till krigs- och konfliktdrabbade områden. Samtidigt saknas ofta försörjningsmöjligheter i de länder de flyr till, inte minst på grund av att flyktingar har svårt att få tillgång till kapital eller inte tillåts jobba.

Men även där det varit möjligt att låna ut pengar till flyktingar har risken ofta uppfattats som för hög av finansinstitutioner. Sidas garanti möjliggör en utlåning på drygt 50 miljoner kronor. Utöver det tillkommer också ett Sida-stöd på drygt 29 miljoner till utbildning och tekniskt stöd för att förbättra låntagarnas kunnande i att utveckla sin affärsidé och driva företag. Insatsen gör det möjligt för långivarna att acceptera en högre risk och våga låna ut till flyktingar och investera i flyktingars affärsidéer.

- Vi vet att det finns mycket outnyttjad entreprenörskap bland flyktingar och därför vill vi göra det möjligt för flyktingar att få ta lån, få en egen inkomst och kunna försörja sig, säger Carin Jämtin.

- Det är också ett effektivt sätt att använda biståndsmedel, där vi mobiliserar kapital från andra investerare och på så sätt säkerställer att knappa humanitära medel kan frigöras för att gå till flyktingar med störst behov.

Garantier för mikrolån har genomförts många gånger tidigare, men det innovativa i denna insats är att ha flyktingar som målgrupp och ger incitament för privata aktörer att investera. Stödet går till ett område i Uganda där kapital och kunskap behövs för att underlätta för fattiga ugandier och flyktingar att ta sig ur fattigdom.

En viktig del i insatsen är att kvinnor och män i de värdsamhällen i Uganda som tagit emot flyktingar från framför allt Sydsudan och DR Kongo kommer att ha möjlighet att låna pengar. Sammanlagt kommer över 100 000 personer att kunna få tillgång till mikrolån, omkring 70 procent av dem beräknas vara kvinnor. De företag som förväntas starta är bland annat småjordbruk, hantverk, catering, handelsverksamhet, laddningsställen av mobiltelefoner och annat.

Många på flykt stannar ofta länge på den plats de flytt till. Genom att ge stöd till ett större ekonomiskt oberoende för dem kan de knappa humanitära medlen användas till de flyktingar som är i störst behov.

- Med mikrolån skapas långsiktiga möjligheter att få egna inkomster som i förlängningen kan skapa jobb för fler. Den som inte har egen inkomst utsätts för risker att utnyttjas, både genom exploatering eller annan omänsklig behandling eller genom att exempelvis tvingas låna pengar till höga räntor som blir svåra att betala av, säger Carin Jämtin.

Stödet är utarbetat i samarbete med Grameen Credit Agricole Micro Finance Foundation och FN:s flyktingorgan UNHCR och ska genomföras i Uganda i fem år. Om programmet blir framgångsrikt finns stora möjligheter att initiera liknande program i andra flyktingmottagande områden och i andra länder.

Att förbättra möjligheterna för flyktingar att vara en del av samhällsekonomin är en av de punkter som ingår i internationella överenskommelser för att förbättra situationen för flyktingar och värdsamhällen.

Fakta: Grameen Credit Agricole Micro Finance Foundation är en mikrofinansieringsstiftelse som har som uppgift att bidra till kampen mot fattigdom. Stiftelsen inrättades 2008

En garanti är ett finansiellt instrument som på många sätt liknar en försäkring. Den försäkrade banken eller annan investerare får mot en kostnad tillbaka en del av sin förlust om de lån som de ställer ut inte återbetalas. När Sida delar risk med långivarna vågar de använda sina pengar för att finansiera utvecklingsprojekt.

Sidas garantier kan täcka både stora infrastrukturprojekt och små lån från lokala banker. De mindre lånen går ofta till målgrupper som har det extra svårt att få tillgång till finansiering, till exempel småföretagare, kvinnor och unga.

Läs mer om Sida arbete med garantier:

https://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/finansieringsformer/sidas-garanti-instrument/

Läs mer om Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda:

https://www.sida.se/Svenska/har-arbetar-vi/Afrika/Uganda/Vart-arbete-i-Uganda/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida
Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sida-stöd till internationella insatser i kampen mot corona-pandemin8.4.2020 10:37:04 CESTPressmeddelande

Spridningen av covid-19 har utlöst en global kris, som också drabbar människor i fattiga delar av världen hårt. Det krävs internationellt samarbete för att stoppa viruset. Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att bidra med 70 miljoner kronor till FN:s gemensamma appell för arbetet med att stoppa spridningen av coronaviruset. Dessutom får Internationella Rödakorskommittén 30 miljoner kronor.

Sida omfördelar utbildningsstöd för att barn i fattiga länder inte ska missa skolgång4.4.2020 09:08:47 CESTPressmeddelande

Miljontals skolbarn i fattiga länder drabbas hårt av Covid-19 pandemin, när skolorna stänger för att minska smittspridningen. Det handlar både om att missa undervisning, men också skolmat, säkerhet och information om hygien. Nu anpassar biståndsmyndigheten Sida ett stort utbildningsstöd för att upprätthålla lärandet för 383 miljoner skolbarn som annars skulle gå miste om delar av sin utbildning.

Development Talks: Att jobba med demokrati i biståndet, hur gör man det?14.2.2020 15:44:47 CETPressinbjudan

Demokratin är tillbakagång i världen och det demokratiska utrymmet krymper. Det bor för närvarande fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg. Den svenska regeringen har nu lanserat Drive for Democracy för att motverka den negativa trenden - att stå upp för demokratiska principer och de modiga människor som försvarar dem. Detta kommer att både genomsyra Sveriges utrikespolitik och stärka demokratistödet genom det svenska biståndet. På seminariet får vi lyssna till olika exempel från Sidas partnerländer Guatemala och Sudan samt Mellanöstern, om strategier för att motverka en förvärrad säkerhetssituation för förändringsaktörer och presentera Sidas egna slutsatser om hur Sveriges strävan efter demokrati kan stärka utvecklingssamarbetet. När: tisdag den 18 februari, Tid: kl. 09.00-12.00 (registrering från kl. 08.30) Var: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Maila till press@sida.se eller ring presstjänsten på tel. 08-698 55 55. Modera

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum