Sida

Sida gör banbrytande satsning på mikrolån till flyktingar som vill starta företag

Dela
Människor på flykt har ofta svårt att hitta försörjning för sin överlevnad. Nu satsar Sida på en banbrytande och innovativ insats där flyktingar i Uganda kan få tillgång till kapital för att starta småföretag och investera i sin framtid med hjälp av en garanti.
Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida
Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida

- Den här garantin gör det möjligt för flyktingar att skapa sig en försörjning och bidra till utveckling i de områden de flyr till. Fler kan få jobb och en egen inkomst, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Många flyktingsituationer runt om i världen tenderar att bli långvariga när det finns få möjligheter att återvända till krigs- och konfliktdrabbade områden. Samtidigt saknas ofta försörjningsmöjligheter i de länder de flyr till, inte minst på grund av att flyktingar har svårt att få tillgång till kapital eller inte tillåts jobba.

Men även där det varit möjligt att låna ut pengar till flyktingar har risken ofta uppfattats som för hög av finansinstitutioner. Sidas garanti möjliggör en utlåning på drygt 50 miljoner kronor. Utöver det tillkommer också ett Sida-stöd på drygt 29 miljoner till utbildning och tekniskt stöd för att förbättra låntagarnas kunnande i att utveckla sin affärsidé och driva företag. Insatsen gör det möjligt för långivarna att acceptera en högre risk och våga låna ut till flyktingar och investera i flyktingars affärsidéer.

- Vi vet att det finns mycket outnyttjad entreprenörskap bland flyktingar och därför vill vi göra det möjligt för flyktingar att få ta lån, få en egen inkomst och kunna försörja sig, säger Carin Jämtin.

- Det är också ett effektivt sätt att använda biståndsmedel, där vi mobiliserar kapital från andra investerare och på så sätt säkerställer att knappa humanitära medel kan frigöras för att gå till flyktingar med störst behov.

Garantier för mikrolån har genomförts många gånger tidigare, men det innovativa i denna insats är att ha flyktingar som målgrupp och ger incitament för privata aktörer att investera. Stödet går till ett område i Uganda där kapital och kunskap behövs för att underlätta för fattiga ugandier och flyktingar att ta sig ur fattigdom.

En viktig del i insatsen är att kvinnor och män i de värdsamhällen i Uganda som tagit emot flyktingar från framför allt Sydsudan och DR Kongo kommer att ha möjlighet att låna pengar. Sammanlagt kommer över 100 000 personer att kunna få tillgång till mikrolån, omkring 70 procent av dem beräknas vara kvinnor. De företag som förväntas starta är bland annat småjordbruk, hantverk, catering, handelsverksamhet, laddningsställen av mobiltelefoner och annat.

Många på flykt stannar ofta länge på den plats de flytt till. Genom att ge stöd till ett större ekonomiskt oberoende för dem kan de knappa humanitära medlen användas till de flyktingar som är i störst behov.

- Med mikrolån skapas långsiktiga möjligheter att få egna inkomster som i förlängningen kan skapa jobb för fler. Den som inte har egen inkomst utsätts för risker att utnyttjas, både genom exploatering eller annan omänsklig behandling eller genom att exempelvis tvingas låna pengar till höga räntor som blir svåra att betala av, säger Carin Jämtin.

Stödet är utarbetat i samarbete med Grameen Credit Agricole Micro Finance Foundation och FN:s flyktingorgan UNHCR och ska genomföras i Uganda i fem år. Om programmet blir framgångsrikt finns stora möjligheter att initiera liknande program i andra flyktingmottagande områden och i andra länder.

Att förbättra möjligheterna för flyktingar att vara en del av samhällsekonomin är en av de punkter som ingår i internationella överenskommelser för att förbättra situationen för flyktingar och värdsamhällen.

Fakta: Grameen Credit Agricole Micro Finance Foundation är en mikrofinansieringsstiftelse som har som uppgift att bidra till kampen mot fattigdom. Stiftelsen inrättades 2008

En garanti är ett finansiellt instrument som på många sätt liknar en försäkring. Den försäkrade banken eller annan investerare får mot en kostnad tillbaka en del av sin förlust om de lån som de ställer ut inte återbetalas. När Sida delar risk med långivarna vågar de använda sina pengar för att finansiera utvecklingsprojekt.

Sidas garantier kan täcka både stora infrastrukturprojekt och små lån från lokala banker. De mindre lånen går ofta till målgrupper som har det extra svårt att få tillgång till finansiering, till exempel småföretagare, kvinnor och unga.

Läs mer om Sida arbete med garantier:

https://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/finansieringsformer/sidas-garanti-instrument/

Läs mer om Sveriges utvecklingssamarbete med Uganda:

https://www.sida.se/Svenska/har-arbetar-vi/Afrika/Uganda/Vart-arbete-i-Uganda/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida
Flyktingläger i Uganda. Foto: Sida
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

Fortsatt starkt stöd för svenskt bistånd27.12.2023 09:14:11 CET | Pressmeddelande

I en värld som präglas av krig och konflikt, och på hemmaplan av höjd ränta och ökade matpriser har inställningen till bistånd blivit mer positiv. Fler än tidigare år, anser att Sveriges bistånd är effektivt, samtidigt som förtroendet för att biståndet kan bidra till en bättre värld ökar. Det visar Sifos årliga attitydmätning av svenskt bistånd, som görs på uppdrag av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye