Sida

Sida och Världsbanken i banbrytande satsning

Dela
För två år sedan lovade världens ledare att utrota fattigdomen till år 2030. För att lyckas med det behövs vägar, hamnar, elnät, telekom. Infrastruktur är en förutsättning för att lyfta människor ur fattigdom. Men det enorma kapital som krävs finns inte i det traditionella biståndet – de privata investerarna måste in. Därför går nu Sida in i en banbrytande satsning tillsammans med Världsbankens organ för privata investeringar, IFC.

Genom att erbjuda en finansiell garanti kommer två av världens största försäkringsbolag, Allianz och Eastspring Investments (Prudential), att låna ut 8,6 miljarder kronor till just infrastruktursatsningar i utvecklingsländer.

- Om vi ska skapa långsiktigt hållbar utveckling måste vi tänka och göra nytt, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Det finns tillräckligt med pengar i världen för att utrota fattigdomen, de finns bara inte i utvecklingsländerna, där de behövs. Nu ser vi till att världens största investerare vågar satsa just där.

Lånen kommer att gå till privata bolag som bygger själva infrastrukturen. På så sätt sker det på den vanliga marknaden vilket betyder att satsningarna blir långsiktiga och hållbara. Det är IFC som sköter utlåningen till projekten, och följer upp investeringarna. IFC och Sida tar tillsammans en del av risken om lån inte betalas tillbaka. Sidas garanti är på 535 miljoner kronor, men beräkningen är att inget eller mycket lite av det ska behöva betalas ut.

Försäkringsbolagen förväntar sig en avkastning på sina pengar, och vågar göra satsningen just på grund av att Sida och IFC tar den första risken. Man kan säga att alla parter förväntar sig vinst; försäkringsbolagen en ekonomisk, IFC och Sida i minskad fattigdom och utveckling.

Pengarna som lånas ut kommer att gå till mellan 20 och 30 stora infrastrukturprojekt. De flesta projekten kommer att vara för hållbar energi, som solenergi, men också till exempel vatten-, telekom och transportprojekt. Alla satsningar som Sida garanterar måste vara hållbara, de kan till exempel inte gå till gruvdrift och fossil energi. I de mindre fattiga utvecklingsländerna, så kallade DAC IV-länder, gäller den enbart satsningar på förnybar energi.

Genom att visa att det går att investera långsiktigt på svåra marknader, till exempel Afrika, kommer förhoppningsvis fler investerare att våga göra samma sak i framtiden.

- Infrastruktur är helt nödvändigt för ekonomisk utveckling som i sin tur lyfter människor ur fattigdom. Storleken på den här satsningen är unik och förhoppningen är att den blir vägledande, säger Carin Jämtin.

Världsbankens privatsektorsarm IFC är väletablerade och Sida har lång erfarenhet av investeringar i riskfyllda miljöer. För varje lån går IFC också igenom projektens miljömässiga och sociala konsekvenser – som markrättigheter, kulturarv och ursprungsfolks rättigheter.

______________________________________________________________

Information om Sidas garantiinstrument

Sidas garantiinstrument är ett sätt att mobilisera kapital för utvecklingsändamål, och spelar en viktig roll i vårt utvecklingssamarbete. Genom att ställa ut garantier kan Sida hjälpa till att engagera privat kapital i utvecklingssamarbetet genom att minska risken för den som vill låna ut pengar till utvecklingsprojekt. Varje krona som investeras i ett utvecklingsprojekt kan genom den här metoden mångdubblas, och på så sätt bidra till att utveckling når fler människor och fler platser.

Med hjälp av garantier finansierar Sida flera projekt inom hälsa, småföretagande, hållbar infrastruktur samt förbättrad miljö och klimat. En större andel av projekten är globala samarbeten eller samarbeten i Afrika.

Mer om Sidas garantiverksamhet:
http://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/Arbetssatt-och-metod/finansieringsformer/sidas-garanti-instrument/

Pressbilder på Carin Jämtin finns här:
http://www.sida.se/Svenska/aktuellt-och-press/Medieservice-och-presskontakt/Pressbilder/

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

Fortsatt starkt stöd för svenskt bistånd27.12.2023 09:14:11 CET | Pressmeddelande

I en värld som präglas av krig och konflikt, och på hemmaplan av höjd ränta och ökade matpriser har inställningen till bistånd blivit mer positiv. Fler än tidigare år, anser att Sveriges bistånd är effektivt, samtidigt som förtroendet för att biståndet kan bidra till en bättre värld ökar. Det visar Sifos årliga attitydmätning av svenskt bistånd, som görs på uppdrag av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye