Sida

Sida ökar stödet till sjukvård i krigets Syrien

Dela

Kriget i Syrien är nu inne på sitt åttonde år, den humanitära situationen har förvärrats ytterligare och behovet av sjukvård är mycket stort. Sida har beslutat om ett stöd på 35 miljoner kronor till Världshälsoorganisationen WHO för att ge livräddande stöd till de mest utsatta och mest behövande, och för att se till att fler får tillgång till sjukvård.

- Stödet är viktigt eftersom WHO bidrar med stöd och kapacitet till hälsokliniker och sjukhus där man kan vårda sjuka och skadade, och det är särskilt viktigt nu när en stor andel av sjukvårdspersonalen tvingats fly landet, säger Carin Jämtin, generaldirektör på biståndsmyndigheten Sida som just nu besöker Jordanien och flyktinglägret Zaa’tari.

Ett stort antal sjukhus och kliniker har förstörts eller skadats av krigets härjningar. Att stärka den lokala hälso- och sjukvården är viktigt för att ge civilbefolkningen akut livräddande sjukvård men också reguljär sjukvård och för att stärka lokala samhällens förmåga att hjälpa flyktingar och att förhindra utbrott av smittsamma sjukdomar.

WHO arbetar i hela Syrien och har byggt upp ett stort och välfungerande program. Utöver akut nödhjälp ger WHO även stöd till hälsokliniker och sjukhus, samt tillhandahåller sjukvårdsmaterial och mediciner. En annan viktig uppgift för WHO är att samordna de många lokala och internationella organisationernas insatser inom hälsosektorn i Syrien, att arbeta med kapacitetsutveckling och att informera om hälsosituationen. På så sätt kan man snabbare åtgärda akuta medicinska behov, utarbeta gemensamma planer vid exempelvis utbrott av sjukdomar och se var det finns brister.

- Om människor ska kunna bo och leva i Syrien, så är det helt avgörande att bidra till ett fungerande hälso- och sjukvårdssystem som drabbats hårt av konflikten. Det är viktigt för att de humanitära organisationer som nu jobbar där ska på längre sikt kunna lämna över ansvaret till lokala aktörer, säger Carin Jämtin.

Den 24–25 april hålls en givarkonferens i Bryssel till stöd för insatser med den humanitära situationen i Syrien och dess grannländer. Sida har hittills i år gett humanitärt stöd till Syrien-krisen på 401 miljoner kronor. Det nya svenska stödet på 35 miljoner till WHO är mycket välkommet eftersom behoven är mycket större än det som hittills i år kommit in från givarländer och givarorganisationer.

Sida förbereder utöver detta stöd också ett stort kärnstöd, ett oöronmärkt stöd som organisationen självt beslutar om hur det ska användas, till WHO för perioden 2018–2019. Kärnstödet för åren 2016-2017 låg på totalt 320 miljoner kronor. 

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och vi arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen10.12.2018 16:24Pressmeddelande

Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder. Nu får femton forskningsprojekt dela på omkring 82 miljoner kronor för att kunna forska om klimatanpassning och resiliens, alltså olika systems förmåga att återhämta sig, hantera förändringar och fortsätta utvecklas.

Gammal teknik ger nytt liv till ökenmark med stöd från Sida23.11.2018 07:30Pressmeddelande

Med traditionella tekniker där varje droppe regn tas tillvara har förtorkade och övergivna åkermarker i Burkina Faso odlats upp på nytt. Bonden Yacouba Sawadogo får Right Livelihood-priset för sitt arbete med att sprida kunskapen om de gamla metoderna, som kan få skog att växa i Saharas utkanter. Nu ger Sida 200 miljoner till ett projekt där den traditionella tekniken ska användas i stor skala för att få ökenmark i Burkina Faso att grönska och ge mat.

Pressinbjudan: Vad händer i Guatemala? – Samtal med årets Right Livelihood-pristagare och ILAC19.11.2018 14:15Pressinbjudan

Sida bjuder in till samtal med årets Right Livelihood-pristagare Iván Velásquez, chef för FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (CICIG) och Thelma Aldana, tills nyligen Guatemalas riksåklagare. Iván Velásquez och Thelma Aldana har genom det historiskt unika samarbetet mellan en nationell åklagarmyndighet och en internationell FN-kommission varit mycket framgångsrika i arbetet mot korruption, något som också stärkt allmänhetens förtroende för statliga institutioner. Över 300 fällande domar har avkunnats och ett 60-tal kriminella nätverk identifierats. Rhodri Williams, Senior Legal Expert vid the International Legal Assistance Consortium (ILAC), inleder med att presentera ILACs nyutkomna rapport om rättsstaten i Guatemalas enorma utmaningar. Datum: fredag 23 november 2018 Tid: 10:30 – 12:00 Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller maila till press@sida.se Iván Velásquez och Thelma Aldana besöker nu Sverige för

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum