Sida

Sida omfördelar utbildningsstöd för att barn i fattiga länder inte ska missa skolgång

Dela

Miljontals skolbarn i fattiga länder drabbas hårt av Covid-19 pandemin, när skolorna stänger för att minska smittspridningen. Det handlar både om att missa undervisning, men också skolmat, säkerhet och information om hygien. Nu anpassar biståndsmyndigheten Sida ett stort utbildningsstöd för att upprätthålla lärandet för 383 miljoner skolbarn som annars skulle gå miste om delar av sin utbildning.

- Vi måste värna barnen. Det är framför allt flickor och fattiga barn som drabbas hårt när skolor stänger och det är viktigt att de ges möjlighet att fortsätta sin utbildning. De behöver också få näringsriktig mat, känna säkerhet och nås av livsviktig information om hur man sköter sin hygien för att hålla sig friska, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör.

Covid-19-pandemin är inte bara en hälsokris, utan riskerar också att bli en utbildningskris. Biståndsmyndigheten Sida har nu tillsammans med andra givarländer i en särskild utbildningsfond beslutat att rikta om ett stöd till utbildningssystem i 67 fattiga länder.

Enligt FN:s utbildningsorgan Unesco påverkas drygt 1,5 miljarder barn av att skolor har stängts i totalt 185 länder. Det motsvarar nästan 90 procent av världens unga i skolor och det får stor betydelse om de inte kan gå till skolan. Förutom det grundläggande att skolbarn nu inte får möjlighet att lära sig att läsa, skriva och räkna, kan det också bli svårare att nå ut med livsviktig information om hur man med exempelvis sköter sin hygien och förebygger att bli sjuk.

- Att stänga skolor är en långtgående och drastisk åtgärd som kan bli förödande för barn, särskilt i fattiga länder, och om stängningen blir långvarig finns dessutom risken att barnen inte återvänder till skolan, säger Carin Jämtin.

- Att skolan erbjuder ett mål mat spelar stor roll. Många barn får sitt kanske enda näringsriktiga mål mat om dagen serverade i skolan, vilket de nu riskerar att gå miste om och som kan leda till näringsbrist och en sänkning av immunförsvaret mot sjukdomar.   

Sida är en stor givare till utbildningsfonden Global Partnership for Education, GPE, och är en aktiv partner som sitter i styrelsen för att påverka inriktningen av stödet och för att se till att utbildningsinsatserna blir så effektiva som möjligt, både globalt och på landnivå.

I de länder där GPE verkar, påverkas 383 miljoner skolbarn av skolstängningarna. Vid ett extrainsatt styrelsemöte togs beslut om att avsätta medel till 67 låginkomstländer, där 64 av dessa länder nu helt stängt sina skolor på grund av Covid-19-pandemin. Totalt beslutades att GPE kommer att omfördela 250 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor, för att möta Corona-krisen inom utbildningsområdet.

Syftet är att skapa förutsättningar för lärande för barn och unga under tiden som skolorna är stängda, ge stöd till lärare och skydd av elever samt att förbereda för att utbildningssystemen kan öppnas igen vid tillfälle. En viktig utgångspunkt är att även de snabba, akuta insatserna måste ha långsiktiga effekter där utbildningssystemen stärks för att kunna ta emot elever när skolorna kan öppnas igen.

- Det kan rent konkret handla om att sända undervisning via radio, distribuera läroböcker till de fattigaste hushållen och att stödja lärare ekonomiskt för att undvika att de försvinner från läraryrket, säger Carin Jämtin.

En annan och mycket viktig faktor som spelar in är barns säkerhet. När barn inte går i skolan ökar risken för barnäktenskap och för att flickor utsätts för sexuella övergrepp och för att bli gravida. Under Ebola-epidemin för fem år sedan blev exempelvis 11 000 flickor i Sierra Leone gravida och kunde inte återvända till skolan.

En annan risk med att stänga skolor är att lärare hittar andra försörjningsmöjligheter och inte återvänder till undervisningen när skolorna öppnar igen.

- Det är viktigt att vi agera snabbt nu, för att hålla skolbarnen och lärarna kvar, så att inte de framgångar vi haft vad gäller att fler barn får gå i skola och ges en utbildning går förlorade, säger Carin Jämtin.

GPE är ett partnerskap som samlar utvecklingsländer, givare, internationella organisationer, civilsamhället, lärarorganisationer, den privata sektorn och stiftelser för att bidra med finansiering till länders egna utbildningsprogram med fokus på ökad tillgång till utbildning, möjlighet att gå i skolan under flera år och investeringar för att höja kvaliteten på utbildningen.

Rätten till utbildning är också ett av de Globala målen och stödet har stor betydelse: tack vare GPE, går bland annat 22,2 miljoner fler barn i skolan (varav 47 procent är flickor) och 347 000 lärare har utbildats i GPE:s samarbetsländer.

De 67 länder som är aktuella för stöd är: Afghanistan, Bangladesh, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Elfenbenskusten, Centralafrikanska republiken, Kongo-Brazzaville, Djibouti, Dominica, DR Kongo, Eritrea, Etiopien, Gambia, Ghana, Grenada, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Jemen, Kap Verde, Kambodja, Kamerun, Kenya, Kiribati, Komorerna, Laos, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Malawi, Maldiverna, Mali, Marshall-öarna, Mauritanien, Micronesien, Mozambique, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua Nya Guinea, Rwanda, Samoa, Sao Tomé och Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Solomon-öarna, Somalia, Sydsudan, St. Lucia, St. Vincent och Grenadinerna, Sudan, Tanzania, Togo, Tchad, Tonga, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Zambia, Zimbabwe och Östtimor.

Länk till GPE:s respons vad gäller Covid19-pandemin: https://www.globalpartnership.org/gpe-and-covid-19-pandemic

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Svenskt stöd till hårt drabbade av tyfonen i Filippinerna17.11.2020 10:13:43 CETPressmeddelande

Årets kraftigaste tyfon i Asien, med kraftiga vindar och översvämningar som följd, har lett till att många människor förlorat sina hem och ägodelar. Nu får 44 000 barn och vuxna i Filippinerna svenskt stöd med pengar, tält, hälsopaket, vattenrening och psykosocialt stöd. Sida ger drygt 8 miljoner kronor i akut humanitärt bistånd, som går via Rädda Barnen och ACT Svenska Kyrkan. Även Plan International får stöd för att återuppbygga förstörda skolor i Vietnam.

Sida-stöd till barn drabbade av matbrist och snabbt ökande hunger3.11.2020 06:20:00 CETPressmeddelande

Hungersituationen i världen förvärras för varje dag och att inte få tillräckligt med näring under de första fem åren skadar barnen för livet. För att ge barn och deras familjer förbättrade möjligheter att överleva ger biståndsmyndigheten Sida ett stöd på 50 miljoner kronor till Unicefs arbete i Jemen, Burkina Faso och Venezuela. De mycket allvarliga hungerkriserna i Sydsudan och Kamerun får stöd på 21,3 miljoner kronor via organisationen IRC, International Rescue Committe.

Covidrapport: Biståndet än viktigare till följd av pandemin15.10.2020 09:39:16 CESTPressmeddelande

Sida skriver i dag i en rapport till regeringen att biståndets roll till följd av covid-19 blivit än viktigare. Pandemin riskerar att utradera en stor del av de senaste årens framsteg som gjorts i fattigdomsbekämpning och antalet människor i behov av humanitärt stöd har ökat dramatiskt. Fram till och med september hade biståndsmyndigheten beviljat 1,3 miljarder kronor för att motverka pandemins effekter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum