Sida

Sida omfördelar utbildningsstöd för att barn i fattiga länder inte ska missa skolgång

Dela

Miljontals skolbarn i fattiga länder drabbas hårt av Covid-19 pandemin, när skolorna stänger för att minska smittspridningen. Det handlar både om att missa undervisning, men också skolmat, säkerhet och information om hygien. Nu anpassar biståndsmyndigheten Sida ett stort utbildningsstöd för att upprätthålla lärandet för 383 miljoner skolbarn som annars skulle gå miste om delar av sin utbildning.

- Vi måste värna barnen. Det är framför allt flickor och fattiga barn som drabbas hårt när skolor stänger och det är viktigt att de ges möjlighet att fortsätta sin utbildning. De behöver också få näringsriktig mat, känna säkerhet och nås av livsviktig information om hur man sköter sin hygien för att hålla sig friska, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör.

Covid-19-pandemin är inte bara en hälsokris, utan riskerar också att bli en utbildningskris. Biståndsmyndigheten Sida har nu tillsammans med andra givarländer i en särskild utbildningsfond beslutat att rikta om ett stöd till utbildningssystem i 67 fattiga länder.

Enligt FN:s utbildningsorgan Unesco påverkas drygt 1,5 miljarder barn av att skolor har stängts i totalt 185 länder. Det motsvarar nästan 90 procent av världens unga i skolor och det får stor betydelse om de inte kan gå till skolan. Förutom det grundläggande att skolbarn nu inte får möjlighet att lära sig att läsa, skriva och räkna, kan det också bli svårare att nå ut med livsviktig information om hur man med exempelvis sköter sin hygien och förebygger att bli sjuk.

- Att stänga skolor är en långtgående och drastisk åtgärd som kan bli förödande för barn, särskilt i fattiga länder, och om stängningen blir långvarig finns dessutom risken att barnen inte återvänder till skolan, säger Carin Jämtin.

- Att skolan erbjuder ett mål mat spelar stor roll. Många barn får sitt kanske enda näringsriktiga mål mat om dagen serverade i skolan, vilket de nu riskerar att gå miste om och som kan leda till näringsbrist och en sänkning av immunförsvaret mot sjukdomar.   

Sida är en stor givare till utbildningsfonden Global Partnership for Education, GPE, och är en aktiv partner som sitter i styrelsen för att påverka inriktningen av stödet och för att se till att utbildningsinsatserna blir så effektiva som möjligt, både globalt och på landnivå.

I de länder där GPE verkar, påverkas 383 miljoner skolbarn av skolstängningarna. Vid ett extrainsatt styrelsemöte togs beslut om att avsätta medel till 67 låginkomstländer, där 64 av dessa länder nu helt stängt sina skolor på grund av Covid-19-pandemin. Totalt beslutades att GPE kommer att omfördela 250 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor, för att möta Corona-krisen inom utbildningsområdet.

Syftet är att skapa förutsättningar för lärande för barn och unga under tiden som skolorna är stängda, ge stöd till lärare och skydd av elever samt att förbereda för att utbildningssystemen kan öppnas igen vid tillfälle. En viktig utgångspunkt är att även de snabba, akuta insatserna måste ha långsiktiga effekter där utbildningssystemen stärks för att kunna ta emot elever när skolorna kan öppnas igen.

- Det kan rent konkret handla om att sända undervisning via radio, distribuera läroböcker till de fattigaste hushållen och att stödja lärare ekonomiskt för att undvika att de försvinner från läraryrket, säger Carin Jämtin.

En annan och mycket viktig faktor som spelar in är barns säkerhet. När barn inte går i skolan ökar risken för barnäktenskap och för att flickor utsätts för sexuella övergrepp och för att bli gravida. Under Ebola-epidemin för fem år sedan blev exempelvis 11 000 flickor i Sierra Leone gravida och kunde inte återvända till skolan.

En annan risk med att stänga skolor är att lärare hittar andra försörjningsmöjligheter och inte återvänder till undervisningen när skolorna öppnar igen.

- Det är viktigt att vi agera snabbt nu, för att hålla skolbarnen och lärarna kvar, så att inte de framgångar vi haft vad gäller att fler barn får gå i skola och ges en utbildning går förlorade, säger Carin Jämtin.

GPE är ett partnerskap som samlar utvecklingsländer, givare, internationella organisationer, civilsamhället, lärarorganisationer, den privata sektorn och stiftelser för att bidra med finansiering till länders egna utbildningsprogram med fokus på ökad tillgång till utbildning, möjlighet att gå i skolan under flera år och investeringar för att höja kvaliteten på utbildningen.

Rätten till utbildning är också ett av de Globala målen och stödet har stor betydelse: tack vare GPE, går bland annat 22,2 miljoner fler barn i skolan (varav 47 procent är flickor) och 347 000 lärare har utbildats i GPE:s samarbetsländer.

De 67 länder som är aktuella för stöd är: Afghanistan, Bangladesh, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Elfenbenskusten, Centralafrikanska republiken, Kongo-Brazzaville, Djibouti, Dominica, DR Kongo, Eritrea, Etiopien, Gambia, Ghana, Grenada, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Jemen, Kap Verde, Kambodja, Kamerun, Kenya, Kiribati, Komorerna, Laos, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Malawi, Maldiverna, Mali, Marshall-öarna, Mauritanien, Micronesien, Mozambique, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua Nya Guinea, Rwanda, Samoa, Sao Tomé och Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Solomon-öarna, Somalia, Sydsudan, St. Lucia, St. Vincent och Grenadinerna, Sudan, Tanzania, Togo, Tchad, Tonga, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Zambia, Zimbabwe och Östtimor.

Länk till GPE:s respons vad gäller Covid19-pandemin: https://www.globalpartnership.org/gpe-and-covid-19-pandemic

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sida säger ja till omfördelade stöd för HBTQ-personer och andra utsatta under Covid-19-pandemin1.6.2020 10:38:49 CESTPressmeddelande

Pandemin riskerar att mångdubbelt drabba HBTQ-personer och andra utsatta – förutom att insjukna i Covid-19 finns också risken att inte få tillgång till viktiga bromsmediciner men även att drabbas av diskriminering och våld. För att förbättra situationen för dessa grupper omfördelas bistånd till HBTQ-personer och andra utsatta runt om i världen.

Pressinbjudan 3 juni 13.00-15.30: För en bättre värld efter corona - Finans- och utvecklingsledare i samarbete29.5.2020 11:33:39 CESTPressmeddelande

Världen slåss just nu mot coronapandemin och dess förödande humanitära och ekonomiska konsekvenser – och det är i världens fattigaste länder man kommer att lida värst. Här kommer covid-19 att skörda miljontals offer – men inte främst av själva viruset, utan dess följdverkningar. Men de förändringar som nu sker i det globala finansiella systemet ger oss också en unik möjlighet. En möjlighet att inte bara återbygga det som en gång var och fortsätta som förut, utan investera för framtiden i en jämlik, rättvis och hållbar värld.

Pressinbjudan 3 juni 13.00-15.30: För en bättre värld efter corona - Finans- och utvecklingsledare i samarbete29.5.2020 11:24:23 CESTPressinbjudan

Världen slåss just nu mot coronapandemin och dess förödande humanitära och ekonomiska konsekvenser – och det är i världens fattigaste länder man kommer att lida värst. Här kommer covid-19 att skörda miljontals offer – men inte främst av själva viruset, utan dess följdverkningar. Men de förändringar som nu sker i det globala finansiella systemet ger oss också en unik möjlighet. En möjlighet att inte bara återbygga det som en gång var och fortsätta som förut, utan investera för framtiden i en jämlik, rättvis och hållbar värld.

Sidastöd till coronavård av äldre människor i fattiga länder29.4.2020 06:30:00 CESTPressmeddelande

Äldre människor är en av de största riskgrupperna för Covid-19 i fattigare länder och därför behövs särskilda insatser sättas in också där. Biståndsmyndigheten Sida ger extra stöd till organisationen HelpAge International, ett nätverk av organisationer i 85 länder, som utarbetat riktlinjer för äldre om hygien och egenvård samt för vårdpersonal på kliniker och äldreboende om hur man minskar smittspridning. En del av stödet går också till information om hur de äldre som får pension, men som inte har bankkonto eller liknande, kan hämta ut sin pension på ett tryggt sätt för att undvika smitta.

Extra Sidastöd till preventivmedel och abortutrustning för att motverka coronapandemins effekter16.4.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

När covid-19 sprider sig bland de fattigaste och mest utsatta är det inte bara själva viruset som hotar människors liv och hälsa. De stängda gränserna och det fokus som läggs på att bekämpa covid-19 slår mot flera andra hälsoområden. Sida går därför in med ett extra stöd på 20 miljoner kronor för att förbättra tillgången till preventivmedel, abortprodukter och rådgivning i östra och södra Afrika.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum