Sida

Sida säger ja till omfördelade stöd för HBTQ-personer och andra utsatta under Covid-19-pandemin

Dela

Pandemin riskerar att mångdubbelt drabba HBTQ-personer och andra utsatta – förutom att insjukna i Covid-19 finns också risken att inte få tillgång till viktiga bromsmediciner men även att drabbas av diskriminering och våld. För att förbättra situationen för dessa grupper omfördelas bistånd till HBTQ-personer och andra utsatta runt om i världen.

Under pandemin uppmanas många att stanna hemma på grund av smittrisk men för HBTQ-personer och den som redan är sjuk uppstår svåra utmaningar. Det blir svårare för exempelvis hivpositiva som behöver åka till sin klinik eller till apotek för att få sina viktiga mediciner.

- Det är bokstavligt talat livsviktigt att dessa grupper får det stöd de behöver. När hivpositiva inte kan eller vågar gå ut för att få sina bromsmediciner är det mycket allvarligt. Här kan vi hjälpa till, säger Carin Jämtin, generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida.

Många HBTQ-personer och hivsmittade lever i länder där homo- och bisexualitet i dag är kriminaliserat och Covid-19-pandemin har ökat stigmatiseringen och försvårat deras situation än mer.

- Det är mycket allvarligt att man i vissa länder med Covid-19 som förevändning passar på att inskränka mänskliga rättigheter och ökar förtrycket mot HBTQ-personer och andra utsatta, säger Carin Jämtin.

- Därför stöttar vi insatser som ger stöd till HBTQ-personer i händelse av polisförföljelse och massgripanden. Stöd ska också ges till människor som lever med hiv som behöver tillgång till bromsmediciner men som hotas med utpressning av exempelvis polisen.

Sidas partner Frontline AIDS har sitt fokus på HBTQ-personer och andra utsatta grupper. Organisationen anpassar nu sitt arbete efter omständigheterna med Covid-19 genom två olika fonder, Rapid Response Fund och Partnership Resilience Fund.

Frontline AIDS är en långvarig partner till Sida sedan 1990-talet och får ett flexibelt stöd på 90 miljoner kronor för den senaste avtalsperioden 2020–2022. Sida har godkänt att medel tas från nuvarande verksamhet som man avtalat om, till att nu istället riktas just till insatser i samband med pandemin.

Rapid Response Fund startades 2016 för att hjälpa till vid brådskande situationer där HBTQ-personer kämpar för att få tillgång till hälsovårdstjänster, bla hiv-tjänster, på grund av stigma, diskriminering och hotet om våld. Sedan Covid-19-utbrottet började har ansökningar ur fonden ökat i begäran om olika typer av stöd:

• Organisationer som stöder HBTQ-personer som kämpar för att ge akuta hälsovårdstjänster på grund av lockdown, utegångsförbud och reserestriktioner.

• Människor som är oproportionerligt drabbade av hiv och aids, eftersom Covid-19-begränsningar har skapat ett ytterligare hinder för att få tillgång till den behandling de behöver för att hålla sig friska.

• Ökat skydd till HBTQ-personer och andra utsatta och till skyddade boenden för minska risken för att dessa personer grips eller att deras mänskliga rättigheter inte respekteras.

Ett exempel på snabbt stöd från fonden är finansiering av en motorcykel med förare till en klinik i Nairobi i Kenya som behövde fortsätta nå sina mest utsatta patienter. Kliniken fick samtidigt rätt personlig skyddsutrustning för att kunna arbeta med HIV-testning och behandling i människors hem. Kliniken kan på så sätt fortsätta sitt viktiga arbete trots den nuvarande krisen.

Fonden ”Partnership Resilience Fund” är ny och kommer nu att ha fokus på att hjälpa partners med att anpassa sin verksamhet till att bemöta Covid-19 med nya arbetssätt, bla personlig skyddsutrustning, kommunikation och transport samt teknologi och utrustning som krävs för distansarbete.

Stödet kommer att hjälpa lokala partners med att anpassa sin verksamhet genom att bland annat integrera testning, behandling och vård för hiv-positiva, och att förebygga och agera mot våld samt att dokumentera och agera mot brott mot mänskliga rättigheter.

Stöder riktas också till att bemöta nedläggningar och avstängning av hälsovårdstjänster samt behov av skyddsrum eller säkra hus, som påverkas av brist på plats och möjligheter att utöva sociala distansinstruktioner.

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum