Sida

Sida säger ja till omfördelade stöd för HBTQ-personer och andra utsatta under Covid-19-pandemin

Dela
Pandemin riskerar att mångdubbelt drabba HBTQ-personer och andra utsatta – förutom att insjukna i Covid-19 finns också risken att inte få tillgång till viktiga bromsmediciner men även att drabbas av diskriminering och våld. För att förbättra situationen för dessa grupper omfördelas bistånd till HBTQ-personer och andra utsatta runt om i världen.

Under pandemin uppmanas många att stanna hemma på grund av smittrisk men för HBTQ-personer och den som redan är sjuk uppstår svåra utmaningar. Det blir svårare för exempelvis hivpositiva som behöver åka till sin klinik eller till apotek för att få sina viktiga mediciner.

- Det är bokstavligt talat livsviktigt att dessa grupper får det stöd de behöver. När hivpositiva inte kan eller vågar gå ut för att få sina bromsmediciner är det mycket allvarligt. Här kan vi hjälpa till, säger Carin Jämtin, generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida.

Många HBTQ-personer och hivsmittade lever i länder där homo- och bisexualitet i dag är kriminaliserat och Covid-19-pandemin har ökat stigmatiseringen och försvårat deras situation än mer.

- Det är mycket allvarligt att man i vissa länder med Covid-19 som förevändning passar på att inskränka mänskliga rättigheter och ökar förtrycket mot HBTQ-personer och andra utsatta, säger Carin Jämtin.

- Därför stöttar vi insatser som ger stöd till HBTQ-personer i händelse av polisförföljelse och massgripanden. Stöd ska också ges till människor som lever med hiv som behöver tillgång till bromsmediciner men som hotas med utpressning av exempelvis polisen.

Sidas partner Frontline AIDS har sitt fokus på HBTQ-personer och andra utsatta grupper. Organisationen anpassar nu sitt arbete efter omständigheterna med Covid-19 genom två olika fonder, Rapid Response Fund och Partnership Resilience Fund.

Frontline AIDS är en långvarig partner till Sida sedan 1990-talet och får ett flexibelt stöd på 90 miljoner kronor för den senaste avtalsperioden 2020–2022. Sida har godkänt att medel tas från nuvarande verksamhet som man avtalat om, till att nu istället riktas just till insatser i samband med pandemin.

Rapid Response Fund startades 2016 för att hjälpa till vid brådskande situationer där HBTQ-personer kämpar för att få tillgång till hälsovårdstjänster, bla hiv-tjänster, på grund av stigma, diskriminering och hotet om våld. Sedan Covid-19-utbrottet började har ansökningar ur fonden ökat i begäran om olika typer av stöd:

• Organisationer som stöder HBTQ-personer som kämpar för att ge akuta hälsovårdstjänster på grund av lockdown, utegångsförbud och reserestriktioner.

• Människor som är oproportionerligt drabbade av hiv och aids, eftersom Covid-19-begränsningar har skapat ett ytterligare hinder för att få tillgång till den behandling de behöver för att hålla sig friska.

• Ökat skydd till HBTQ-personer och andra utsatta och till skyddade boenden för minska risken för att dessa personer grips eller att deras mänskliga rättigheter inte respekteras.

Ett exempel på snabbt stöd från fonden är finansiering av en motorcykel med förare till en klinik i Nairobi i Kenya som behövde fortsätta nå sina mest utsatta patienter. Kliniken fick samtidigt rätt personlig skyddsutrustning för att kunna arbeta med HIV-testning och behandling i människors hem. Kliniken kan på så sätt fortsätta sitt viktiga arbete trots den nuvarande krisen.

Fonden ”Partnership Resilience Fund” är ny och kommer nu att ha fokus på att hjälpa partners med att anpassa sin verksamhet till att bemöta Covid-19 med nya arbetssätt, bla personlig skyddsutrustning, kommunikation och transport samt teknologi och utrustning som krävs för distansarbete.

Stödet kommer att hjälpa lokala partners med att anpassa sin verksamhet genom att bland annat integrera testning, behandling och vård för hiv-positiva, och att förebygga och agera mot våld samt att dokumentera och agera mot brott mot mänskliga rättigheter.

Stöder riktas också till att bemöta nedläggningar och avstängning av hälsovårdstjänster samt behov av skyddsrum eller säkra hus, som påverkas av brist på plats och möjligheter att utöva sociala distansinstruktioner.

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye