Siemens

Siemens bygger Sveriges första virtuella kraftverk tillsammans med Skandia Fastigheter

Dela

Siemens och Skandia Fastigheter har inlett ett samarbete för att bygga Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag på köpcentrumet Väla Centrum utanför Helsingborg. Att skapa virtuella kraftverk är en flexibel och hållbar lösning för frekvensreglering av elnätet, där befintliga anläggningar kan användas samtidigt som till exempel fastighetsägare som förfogar över energiresurser erbjuds nya intäktsmöjligheter.

Fredrik Arvidsson, Väla Centrum, och Karin Jarl Månsson, Siemens Smart Infrastructure
Fredrik Arvidsson, Väla Centrum, och Karin Jarl Månsson, Siemens Smart Infrastructure

Siemens och Skandia Fastigheter, som sedan flera år framgångsrikt samarbetat kring energibesparing i Väla Centrum, har nu inlett ett samarbete för att bygga Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag på Väla Centrum. Projektet har nyligen beviljats ekonomiskt stöd av Energimyndighetens program SamspEL.

Ett virtuellt kraftverk består av ett flertal sammankopplade energiresurser som kan tillföra eller ta ut effekt från elsystemet, likt ett fysiskt kraftverk. Därigenom kan ett virtuellt kraftverk bidra till frekvensreglering av elnätet, något som blir allt viktigare i en växande andel förnybara energikällor i Sveriges energiproduktion. Den svenska marknaden för frekvensreglering av el, som tidigare har varit reserverad för elproducenter, öppnades upp även för elkonsumenter i maj 2019.

– Från Siemens är vi mycket glada för att bryta ny mark i Sverige tillsammans med Skandia Fastigheter, säger Karin Jarl Månsson, chef för Siemens Smart Infrastructure:s accelerator-verksamhet i Norden. Att skapa virtuella kraftverk är en smart och hållbar lösning där befintliga anläggningar kan användas samtidigt som till exempel fastighetsägare som förfogar över energiresurser erbjuds nya intäktsmöjligheter.

I Väla Centrums fall är energiresurserna utspridda på mer än 53 000 m2 kommersiell yta, och utgörs av ventilationsaggregat, kylmaskiner, en reservkraftsgenerator och ett batteri. I ett nästa steg kan fler energiresurser som exempelvis laddningsstolpar, belysning och värmepumpar komma att integreras i det virtuella kraftverket, som planeras att vara i kommersiell drift och börja agera på marknaden för frekvensreglering av el under 2021.

– På Väla Centrum är vi måna om att ständigt ha fokus på innovation och hållbara lösningar, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla. Vi har ett framgångsrikt samarbete med Siemens sedan 2012, där vi hittills lyckats minska vår energianvändning i köpcentrumet med cirka 40 procent. Nu blir det spännande att tillsammans sjösätta Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag, och därigenom vara med och skapa förutsättningar för en större andel förnybar energi i kraftsystemet.

Siemens har tidigare implementerat flera liknande projekt, bland annat på köpcentrumet Sello utanför Helsingfors i Finland. Medräknat ett antal pågående projekt kommer Siemens i Finland inom kort att ha drygt 200 uppkopplade fastigheter, med en samlad effekt på cirka 10 MW, som agerar på den finska marknaden för frekvensreglering

Siemens Smart Infrastructures nordiska acceleratorverksamhet syftar till att utveckla datadrivna och hållbara lösningar inom fastigheter, energi och stadsutveckling och är en del av ett nätverk med motsvarande acceleratorer hos Siemens i Kina, Indien, Brasilien och Tyskland.

För mer information, kontakta:
Karin Jarl Månsson, chef för Siemens Smart Infrastructure:s accelerator-verksamhet i Norden
Mejl: karin.jarl_maansson@siemens.com Mobil: 072 222 9099

Fredrik Arvidsson, teknisk chef Väla Centrum
Mejl: fredrik.arvidsson@skandiafastigheter.se Mobil: 072-243 67 05


Om Siemens
Siemens är ett globalt teknikföretag som har stått för ingenjörskonst, innovation och kvalitet i över 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen och fokuserar på områdena elektrifiering, automatisering och digitalisering. Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893 och idag har Siemens i Sverige 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna. Läs mer på www.siemens.se.

Om Väla
Väla, som ägs av Skandia Fastigheter, är en av Sveriges mest omtyckta och välbesökta shoppingdestinationer, ständigt prisbelönad för utbud och trivsel, service och tillgänglighet. Varje år välkomnar vi 12 miljoner kunder och besökare. Här samsas 200 butiker, restauranger och kaféer – från trendiga lokala småbutiker till stora internationella butikskedjor. Från elektronik och livsmedel till mode, skönhet och sport. Allt detta finns strax utanför Helsingborg, alldeles intill E4 och E6. Kunderna parkerar gratis på våra 6 000 parkeringsplatser. Läs mer om oss på www.vala.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Arvidsson, Väla Centrum, och Karin Jarl Månsson, Siemens Smart Infrastructure
Fredrik Arvidsson, Väla Centrum, och Karin Jarl Månsson, Siemens Smart Infrastructure
Ladda ned bild

Om

Siemens
Siemens
Evenemangsgatan 21
169 56 Solna

https://new.siemens.com/se/sv.html

Siemens är ett ledande globalt teknikföretag som har stått för teknisk spetskompetens, innovation, kvalitet och tillförlitlighet i mer än 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen, med fokus på områdena kraftproduktion och distribution, intelligent infrastruktur för byggnader och distribuerade energisystem samt automatisering och digitalisering inom process- och tillverkningsindustrin. Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893 och idag har Siemens i Sverige cirka 4 100 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna.

Följ Siemens

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens

Siemens och Salesforce ingår partnerskap för att leverera framtidens säkra arbetsplats24.6.2020 19:23:16 CESTPressmeddelande

Ett nytt partnerskap mellan Siemens och Salesforce kommer att stödja företag i arbetet med att säkerställa en säker återgång till arbetsplatsen för medarbetare, och samtidigt skapa framtidens smarta, uppkopplade arbetsplatser. Gemensamma lösningar, som bygger på teknik från Siemens och Salesforce, inkluderar ett "beröringslöst kontor" och avancerad kontaktspårning.

​SIT AB blir Siemens Energy AB9.4.2020 11:05:00 CESTNyheter

Siemens Industrial Turbomachinery AB med säte i Finspång byter namn till Siemens Energy AB. Företaget har verksamhet på 10 orter i Sverige, utöver Finspång även Trollhättan, Eskilstuna, Karlstad, Norrköping, Solna, Sundsvall, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik. Verksamheten ingår i energiföretaget Siemens Energy (tidigare Siemens Gas and Power). - Namnbytet till Siemens Energy AB för energiverksamheten i Sverige känns som ett naturligt steg när Siemens samlar sin globala energiverksamhet i det fristående bolaget Siemens Energy. Med våra effektiva lösningar är vi med och formar dagens och morgondagens energisystem, säger Hans Holmström, VD för Siemens Energy AB. Siemens Energy AB omsätter 10 miljarder kronor och har 2 600 anställda. Merparten arbetar i Finspång där utveckling, tillverkning och service av gasturbiner för kraftgenerering och drivning av kompressorer och pumpar sker. Företaget är även totalentreprenör för distributions- och transmissionsprojekt i Sverige och levererar helhe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum