Siemens AB

Siemens bygger vätgasanläggning för utsläppsfritt energisystem

Dela
Siemens bygger ett mikronät med solpaneler, vätgasproduktion och lagring i anslutning till sin testanläggning för gasturbiner i Finspång för att visa framtidens energisystem.
Siemens bygger ett mikronät med solpaneler, vätgasproduktion och lagring i anslutning till sin testanläggning för gasturbiner i Finspång för att visa framtidens energisystem.

Projektet Zero Emission Hydrogen Turbine Center (ZEHTC) har nu fått alla klartecken på plats för att bygga ett komplett energisystem utan växthusgasutsläpp vid Siemens gasturbinverkstad i Finspång.

Projektet finansieras via Energimyndigheten och programmet ERA-Net Smart Energy System. Siemens Industrial Turbomachinery AB är konsortieledare i samarbete med Länsstyrelsen i Östergötland, Finspångs kommun, AGA Linde, Chalmers och Bologna Universitet. Ett viktigt syfte är att visa hur förnybar elproduktion, energilagring och gasturbiner kan samverka i ett framtida flexibelt och hållbart energisystem. Även forskning på optimering och styrning av komplexa energisystem är en del av projektet.

Gasturbiner tillsammans med energilager i form av till exempel vätgas är nyckelkomponenter för att göra energisystem mer flexibla och bidra till att öka takten för utbyggnaden av förnybar energi. Gasturbiner har fördelen att de lätt kan ställas om från naturgas till fossilfria bränslen och de fungerar även som balanskraft till förnybara energikällor som sol och vind. Vätgas avger inga koldioxidutsläpp vid förbränning och har en central roll i utvecklingen av förnybara energisystem. Sol, vind och vågkraft är ojämna energikällor och behöver kompletteras med metoder för mellanlagring, och här kan vätgas fungera som effektutjämnare och lagring av överskottsenergi. Det går till så att vatten spjälkas till vätgas och syrgas genom elektrolys och sedan lagras vätgasen. 

Östergötland har satt som mål att utsläppen av växthusgaser i Östergötland vara 85 procent lägre år 2045 jämfört med år 1990. Den här tekniken kan hjälpa till att reducera växthusgasutsläpp inte bara i Östergötland utan också i andra delar av världen där den appliceras i framtiden.

– Med dessa åtgärder kan vi återanvända energi och minska våra egna koldioxidutsläpp, och i förlängningen även våra kunders och världens utsläpp, samtidigt som vi får möjlighet att förfina tekniken för att köra turbiner på vätgas. Vi ser ett snabbt växande intresse från våra kunder att kunna använda koldioxidneutrala bränslen. Med denna anläggning kan vi visa att våra gasturbiner är en viktig del i pusslet för att åstadkomma ett hållbart energisystem och hjälpa oss att nå de klimatmål vi har satt upp i Sverige och i resten av världen, förklarar Hans Holmström, vd Siemens Industrial Turbomachinery AB.

Centret ska byggas i anslutning till Siemens testanläggning för gasturbiner i Finspång. Projektet innefattar bland annat elektrolysör, vätgaslagring och batteri, solpaneler, el- och rördragning samt kontrollutrustning som kopplas till den befintliga testanläggningen för gasturbiner i ett mikronät. Vätgasen ska produceras genom att återanvända energi från testkörningarna och från solpaneler. Den kan sedan lagras i väntan på att användas som bränsle vid testkörningar och utvecklingsprov i ett cirkulärt förlopp vilket bidrar till en reducerad användning av naturgas.

Projektet har fått finansiering för tre år. Byggstart är planerad till våren 2020. Anläggningen beräknas stå klar 2021. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Siemens bygger ett mikronät med solpaneler, vätgasproduktion och lagring i anslutning till sin testanläggning för gasturbiner i Finspång för att visa framtidens energisystem.
Siemens bygger ett mikronät med solpaneler, vätgasproduktion och lagring i anslutning till sin testanläggning för gasturbiner i Finspång för att visa framtidens energisystem.
Ladda ned bild

Om

Siemens AB
Siemens AB
Evenemangsgatan 21
169 79 Solna

08 728 10 00https://new.siemens.com/se/sv.html

Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och sjukvård. Från mer resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leverantörskedjor och smartare byggnader och nät, till renare och bekvämare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik medsyfte attskapa verkligt värde för kunder och användare. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen ger Siemens sina kunder möjlighet att transformera sina verksamheter och marknader och hjälper dem att förändra vardagen för miljarder människor. Siemens äger en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en globalt ledande medicinteknisk leverantör som formar framtidens hälso- och sjukvård. Dessutom har Siemens en minoritetsandel i Siemens Energy, en global ledare inom överföring och generering av elkraft.  

Under räkenskapsåret 2022, som avslutades den 30 september 2022, genererade Siemenskoncernenintäkter på 72 miljarder euro och ett nettoresultat på 4,4 miljarder euro. Per den 30 september 2022 hade företaget cirka 311 000 anställda över hela världen. Mer information finns på www.siemens.com. Under samma tidsperiod genererade Siemens i Sverige en omsättning på 6,2 miljarder kronor och hade cirka 1 500 anställda. Mer information finns på www.siemens.se 

 

Följ Siemens AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens AB

Framgångsrikt pilotprojekt på Väla Centrum bidrar till stabilisering av elnätet och intäkter för fastighetsägaren6.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sedan maj 2023 har Väla Centrum utanför Helsingborg hjälpt till att balansera det svenska elnätet genom att erbjuda sin förbrukningsflexibilitet på en av Svenska kraftnäts marknader för handel med stödtjänster, FCR-N (Frequency Containment Reserve – Normal). Väla blev den första svenska kommersiella fastigheten att bli godkänd för att göra detta. Förutom att svara mot det ökande behovet av flexibilitet i elnätet finns ekonomiska incitament för fastighetsägaren Skandia Fastigheter, som får intäkter från handeln.

Siemens och Elvia samarbetar för att öka nätkapaciteten i delar av Norge till 2030 med SaaS-lösning10.11.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Det norska elnätsbolaget Elvia väljer att använda Siemens SaaS-lösning LV Insights® X, för att automatisera processer och hantera komplexiteten i det norska lågspänningsnätet. LV Insights® X, som är en del av Siemens Xcelerator-portfölj, har varit i drift hos Elvia i kombination med Spectrum PowerTM 7 ADMS sedan oktober 2023. Partnerskapet möjliggör en framtidssäkrad hantering av det norska distributionsnätet, och innebär ett steg närmare ett autonomt nät.

Färre än 50 % av företagen förväntar sig att uppfylla målen för koldioxidutsläpp år 2030, enligt ny studie13.9.2023 11:50:15 CEST | Pressmeddelande

Siemens presenterar en global studie som analyserar data från en undersökning med 1 400 chefer från 22 länder, som avslöjar insikter på regional, stads- och industrinivå om infrastrukturomställningen inom energisystem, transporter och byggnader Utfasning av fossila bränslen har högsta prioritet inom infrastrukturomställningen, men framstegen går för långsamt Över 50 procent av de tillfrågade cheferna tror att utfasning av fossila bränslen är en konkurrensfördel, men mindre än hälften tror att deras land har en effektiv strategi för att minska koldioxidutsläppen Teknik och digitalisering är viktiga verktyg för en framgångsrik infrastrukturomställning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye