Siemens AB

Siemens teknik- och digitaliseringspartner till Quality Salmons nya industripark i Sotenäs

Dela
Siemens går in som teknik- och digitaliseringspartner till Quality Salmon Sotenäs, som bygger Europas största industripark för laxodling. Fullt utbyggd ska anläggningen producera upp till 100 000 ton atlantlax per år. Avsiktsförklaringen om samarbetet skrevs under den 23 juni.
Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)
Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)

Siemens tar rollen som teknik- och digitaliseringspartner i Quality Salmon Sotenäs satsning på att bygga en industripark för landbaserad laxodling i bohuslänska Sotenäs. Mer konkret kommer automations- och digitaliseringslösningar från Siemens Digital Enterprise-portfölj, både mjuk- och hårdvara, finnas i hela produktionskedjan från fodertillverkning, laxodling, slakt, förädling, hantering av restprodukter vidare till vattenrening. I tillägg agerar Siemens rådgivare när det kommer till både implementering och optimering av industriparken. Avsiktsförklaringen skrevs under av Siemens AB och Quality Salmon Sotenäs AB den 23 juni.

– Det handlar om smarta och effektiva, digitala lösningar för produktionen, men minst lika mycket om hur Quality Salmon ska kunna använda den data som kommer att genereras från anläggningen för att kunna optimera driften framledes, säger Mikael Kraft, chef för Factory Automation and Digitalization på Siemens AB. Det här är en enorm satsning och ett väldigt spännande projekt att få vara med i.

Quality Salmon Sotenäs ägare Lighthouse Finance A/S beräknar att den totala investeringen i industriparken kommer att uppgå till 17–20 miljarder kronor. När den är fullt utbyggd kommer industriparkens yta att täcka 140 hektar och anläggningen producera upp till 100 000 ton atlantlax per år.

Lösningarna och produkterna som ingår i Digital Enterprise-plattformen från Siemens kommer att vara hjärnan i industriparken. Förutom systemutveckling och systemleverans täcker avsiktsförklaringen även löpande drift efter produktionsstart, kontinuerligt underhåll, ändringar och uppdateringar gällande bland annat cybersäkerhet.

– Ambitionen hos både oss och Quality Salmon är att ta en framträdande position inom den globala fiskodlingsindustrin, och det gör vi bäst genom en hög digitaliseringsgrad som i sin tur skapar de bästa förutsättningar för en framtidssäker och konkurrenskraftig produktion, säger Mikael Kraft från Siemens.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Kraft, Head of Factory Automation, Digital Industries, Siemens AB
+ 46 70728 1402,  mikael.Kraft@Siemens.com


Roy W. Høiås, vd, Lighthouse Finance A/S
+ 47 47 926 50 709, roy.hoias@lighthousefinance.no

Bilder

Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)
Från vänster: Peter Karlsson (Siemens AB), Mikael Kraft (Siemens AB), Robert Qvist (Quality Salmon), Roy Höiås (Lighthouse Finance), Allen Moe (Quality Salmon)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Siemens AB
Siemens AB
Evenemangsgatan 21
169 79 Solna

08 728 10 00https://new.siemens.com/se/sv.html
Om Siemens
Siemens är en global aktör som i över 170 år har utvecklat högteknologiska och innovativa lösningar för industri, olja och gas, kraftförsörjning, städer och infrastruktur. Med 380 000 anställda i över 200 länder arbetar Siemens för att lösa framtidens utmaningar genom elektrifiering, automatisering och digitalisering. Siemens är en av världens största tillverkare av energieffektiva resursbesparande teknologilösningar för hela världen och en av de största globala leverantörerna av hållbar teknik. Den svenska verksamheten har cirka 4 500 anställda som finns på 40 anläggningar i landet och omsätter cirka 16 miljarder kronor. Det svenska huvudkontoret ligger i Solna. Siemens globala omsättning var 87 miljarder euro 2019.

Om Lighthouse Finance A/S och Quality Salmon Sotenäs AB
Lighthouse Finance grundades 2013 och det är ett globalt norskägt bolag med huvudkontor i Oslo. Bolaget är väletablerat inom sjömatsindustrin och specialiserat på kapitalanskaffning, kapitalfinansiering och förvaltning som täcker hela värdekedjan för fisk och skaldjur. Lighthouse Finance har finansierat ett flertal etableringar av fiskodlingar, integrerade vattenbrukssystem och storskaliga fiske- och logistikfartyg i Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget har kontor i Norge, Danmark, Sverige, USA och Singapore.
 
Quality Salmon är ett koncept som Lighthouse Finance satsar på för att utveckla Aqua Sustainable Industry Parks globalt.
 
Om Sotenäs Kommun
Sotenäs har en lång tradition av fiske och fiskindustri. I kommunen finns Nordens största marina livsmedelsproduktion. Över de kommande decennierna kommer sjömatsindustrin att växa betydligt. Jordens befolkning växer och det finns en allt större efterfrågan på sjömat pro­ducerad på ett hållbart sätt. Sotenäs har sedan 2015 en långsiktig strategi om att vara ledande kommun i Sverige inom cirkulär ekonomi och symbiosarbete och har skapat Sotenäs Symbioscentrum, som nyligen prisades som ”Årets kommunala Innovation”. Genom Sotenäs Symbioscentrum vill kommunen skapa nya arbetstillfällen och nya hållbara näringar.

Följ Siemens AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens AB

Green Cargo leasar fem nya Vectron-lok från Siemens för den skandinaviska korridoren25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Alpha Trains, det ledande leasingbolaget för lok och passagerartåg i Europa, är stolta över att nu kunna erbjuda helt nya Vectron AC-lok från Siemens till den skandinaviska godstransportmarknaden. Green Cargo, Sveriges största godsoperatör, har tecknat ett långsiktigt leasingavtal för fem Vectron-lok för den skandinaviska korridoren. Dessa Vectron-lok är nya på marknaden och Green Cargo är en av de första operatörerna att leasa denna loktyp. Loken är godkända för drift i Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige och Norge och kan köras i en hastighet på upp till 200 kilometer i timmen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum