Sigtuna kommun

Sigtuna – en av Sveriges miljöbästa kommuner

Dela

När miljöarbetet i landets 290 kommuner jämförts, är Sigtuna på plats tio i årets ranking. En förbättring med nio placeringar. Bland storstäder och storstadsnära kommuner placerar sig Sigtuna på bronsplats av de 46 i den kategorin.

Sigtuna kommun är på tionde plats i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner.
Sigtuna kommun är på tionde plats i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner.

För tionde året i följd presenterar tidningen Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarometern rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner.
- Det är oerhört glädjande att se att arbetet på bred front går så bra och jag är extra stolt över alla medarbetare som gör detta möjligt, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
I rankingen är det ett tiotal ämnesområden som jämförs.
Bland annat vilka strategier som finns kring:

  • Transport: till exempel om det finns klimatkrav på inköp/leasing av bilar och möjligheten för invånare och medarbetare att resa hållbart
  • Livsmedel: såsom minskat matsvinn och hållbarhetstänk. Sigtuna kommun har exempelvis 36 procent ekologiska livsmedel i de egna verksamheterna. Målet är 60 procent år 2030.
  • Cirkulär ekonomi: till exempel möjlighet återbruk och att låna och hyra saker. Sigtuna kommun har bland annat en återanvändningsstation, Sigvända, dit företag eller andra verksamheter kan lämna spill- och restmaterial som toarullar, tygremsor, träklossar och så vidare, som förskolorna sedan kan hämta för att pyssla och skapa med.
  • Energi: hur strategin ser ut för att få fler att använda förnybar energi. Sigtuna kommun hjälper kostnadsfritt till med energi- och klimatrådgivning för den som vill. Under 2018 ökade Sigtuna kommun mängden solceller med 49 procent, till sammanlagt 3579 kvadratmeter solceller på de kommunala byggnaderna.

- Vi utreder alltid möjligheten att installera solceller på tak vid nyproduktion och just nu pågår produktionen av Brage fsk som kommer att ha 370 kvadratmeter solceller. Även Granby förskola, Odensala förskola och Skepptuna förskola ska få solceller på sina tak, berättar Helen Eriksson, miljöstrateg på Sigtuna kommun.

Andra förbättringsområden som det kommer att vara fokus på den kommande tiden är att minska användandet av engångsplast och att minska antalet skadliga kemikalier inom skola och förskola.
- Vi har hittills mest arbetat med att få giftfria förskolor, nu börjar arbetet med kemikaliesmart skola. Vi fortsätter också att uppmuntra till hållbart resande genom att bland annat ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Helen Eriksson.
Precis som förra året är det Helsingborg som toppar rankingen över Sveriges miljöbästa kommun.

För mer info: http://kommunrankning.miljobarometern.se/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sigtuna kommun är på tionde plats i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner.
Sigtuna kommun är på tionde plats i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner.
Ladda ned bild

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum