Sigtuna kommun

Sigtuna kommun utökar insatserna för ungdomar som inte går på gymnasiet

Dela
Att slutföra en gymnasieutbildning är något av det viktigaste för ungdomar för att inte hamna i utanförskap. Från och med i höst har Sigtuna kommuns förebyggande arbete förstärkts för att förhindra ungdomar att hoppa av gymnasiet, få fler att gå vidare till gymnasiet efter nionde klass och få fler att slutföra sin utbildning med godkända betyg.
Att ha en gymnasieexamen är det enklaste och mest effektiva sättet att undvika att hamna i utanförskap. Foto: Jörgen Wiklund, Scandinav
Att ha en gymnasieexamen är det enklaste och mest effektiva sättet att undvika att hamna i utanförskap. Foto: Jörgen Wiklund, Scandinav

Nu ökar Sigtuna kommun insatserna för ungdomar utan gymnasieplats. Kommunen ska identifiera, stötta och motivera ungdomar i gymnasieåldern att slutföra ett gymnasieprogram med godkända betyg - redan innan de har avbrutit sin skolgång. Målet är att så många som möjligt ska ha en gymnasieutbildning när de går in i vuxenlivet.

Sedan tidigare erbjuder Sigtuna kommun bland annat studie- och yrkesvägledning, hjälp att ta igen utbildning inom vuxenutbildningen eller i andra skolformer, stöd till praktik och arbete och hjälp i kontakt med andra myndigheter. Denna hjälp ges till ungdomar som redan har hoppat av studierna, inte har fortsatt till gymnasiet efter grundskolan eller har gått ut gymnasiet utan att ha fullständiga betyg.

- En gymnasieexamen är viktig för att etablera sig på arbetsmarknaden och minskar risken för utanförskap. Uppdraget att minska avbrott och få fler att återvända till studier är därför mycket viktigt. Genom våra satsningar inom arbetsmarknadspaketet har vi utökat och förstärkt insatserna för att fler invånare ska slutföra en utbildning, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Beslutet om utökade insatser för kommunens ungdomar som inte slutfört gymnasiet eller riskerar att hoppa av togs nyligen av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden genom en ny handlingsplan för det som kallas Kommunernas aktivitetsansvar. Handlingsplanen ersatte den tidigare från 2017. Alla Sveriges kommuner har enligt lagen ett ansvar att ta reda på vad ungdomar upp till 20 år som inte går på gymnasiet har för sysselsättning. De extra insatserna för ungdomar har möjliggjorts med medel från Arbetsmarknadspaketet, en flerårig satsning från Sigtuna kommun på att de som står utanför arbetsmarknaden eller som lever på ekonomiskt bistånd ska komma i egen försörjning.

Stödet som redan ges till ungdomar utan gymnasieplats idag utökas med flera konkreta insatser i och med det nya beslutet. Eftersom gymnasiet i Sverige är frivilligt ligger fokus på att motivera och förklara konsekvenserna av att inte ha en gymnasieexamen när man ska gå vidare till jobb eller högre studier.

- Vi involverar oss tidigt genom att ta kontakt med skolor, vårdnadshavare och ungdomarna själva och följa upp varje elevs förutsättningar att klara skolan. Om det behövs, rekommenderar vi skolan att anpassa skolgången. Det är mycket bättre och enklare för eleven att göra klart en pågående utbildning än att ta igen den i efterhand, säger Emma Kapusta Rönnberg, chef för Sigtuna Kompetenscenter, enheten som ska genomföra arbetet.

Emma Kapusta Rönnberg fortsätter:

- Vi har förstärkt både det förebyggande och det stödjande arbetet. Genom att vi har anställt fler studie- och yrkesvägledare kan vi ha kontakt med fler ungdomar. Vi kommer kunna vara mer aktiva i vår kontakt med skolor för att påminna om vad vi kan hjälpa till med, och vi satsar mer på kommunikation till vårdnadshavare. Framför allt finns vi nära ungdomen, kan bidra med struktur i tillvaron och gör en plan som är anpassad för varje individ.

Personer utan avslutad gymnasieutbildning har vid 20 års ålder 43 procent större risk för arbetslöshet, och vid 29 års ålder är risken hela 86 procent att stå utan arbete. En avslutad gymnasieutbildning är en viktig skyddsfaktor och ingång till etablering i samhället. Det framgår i Skolinspektionens rapport ”Att motivera ungdomar tillbaka till utbildning”, som har varit en del av beslutsunderlaget för den nya handlingsplanen.

Handlingar från Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens möte den 26 oktober om Sigtuna kommuns aktivitetsansvar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Att ha en gymnasieexamen är det enklaste och mest effektiva sättet att undvika att hamna i utanförskap. Foto: Jörgen Wiklund, Scandinav
Att ha en gymnasieexamen är det enklaste och mest effektiva sättet att undvika att hamna i utanförskap. Foto: Jörgen Wiklund, Scandinav
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. 

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye